Izak Košir

 |  Mladina 18  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Sail With Me

Sail With Me
© Galerija Monfort

Boris Beja: Sail With Me, Galerija Monfort, Portorož

Do 23/05

»Da bi človeka spoznal, moraš z njim pojesti vsaj kilogram soli,« je bila misel babice Trboveljčana Borisa Beje, ki je bila obenem iztočnica za njegovo tokratno razstavo. Ta ima res slan priokus, saj eden vidnejših mlajših domačih vizualnih umetnikov razstavlja v nekdanjem skladišču soli v Portorožu, kamor vabi z vsebinsko večplastno in prostorsko razvejeno instalacijo Sail with me (Jadraj z menoj), v kateri glavno vlogo igra motorni čoln, manjše lesene konstrukcije z visečimi papirnatimi izveski pa sestavljajo celoto Salt with me (Soli z menoj).

Vito Weis: Slaba družba, Nova pošta, Ljubljana

Premiera 11/05 ob 20.30

Igralec Vito Weis se predstavlja s samostojnim avtorskim prvencem, ki bi bil, če ne bi nastal sredi pandemije, precej drugačen. Pandemija je namreč porušila vse zamisli in nastavke, saj je do temeljev zamajala prav vsa pravila človekovega delovanja, tudi umetniškega, obenem pa razprla nova, neznana obzorja in možnost za drugačne premisleke. Z izolacijo je prinesla tudi izjemno močno psihično negotovost in … novo družbo. Naenkrat smo ostali sami, sami s seboj. Predstava Slaba družba, koprodukcija Nove pošte (Maska in Slovensko mladinsko gledališče) in Momenta je tako čisti odlitek duha časa, ki krvavo potrebuje gledalce. Premieri bodo sledile ponovitve 13., 14. in 15. maja.

Adrijan Praznik: Poizkus postavitve, Alkatraz Galerija, Ljubljana

Do 28/05

S serijo Čista špekulacija (Pure Speculation) še eden vidnejših mlajših vizualnih umetnikov Adrijan Praznik obravnava vprašanje: »Kaj določi umetniško delo v današnjih političnih, ekonomskih in tehnoloških parametrih?« Tema, sicer značilna tudi za njegova dosedanja dela, se navezuje na odnos človek-tehnologija in načenja problematiko ustvarjanja oziroma produciranja umetnin v 21. stoletju. Slikarstvo (ali sliko) sicer ohranja kot izhodišče za svoje ustvarjanje, vendar pa poudarek z umetniškega dela preusmerja na okvirje, podstavke, reprodukcije ter druge prijeme, ki delo vzpostavijo kot umetnino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.