|  Kultura

Skrivno življenje Švicarije

Ištvan Huzjan je na hodnikih Švicarije odprl vrata ateljejev in jih podstavil z zagozdami iz podpeškega marmorja

Ištvan Išt Huzjan: Cankarjanska zagozda

Ištvan Išt Huzjan: Cankarjanska zagozda
© Jaka Babnik

V MGLC Švicarija bodo danes, 6. oktobra ob 18.00 predstavili publikacijo Skrivno življenje Švicarije, tretjo iz serije Umetnost v parku Tivoli. Publikacija, ki sta jo uredili in napisali Yasmín Martín Vodopivec in Vesna Česen Rošker, bralce in bralke vodi skozi zgodovino vrtov ljubljanskega mestnega parka in nekdanjega zabaviščnega dogajanja do obronka gozda pod Rožnikom, kjer stoji obnovljena Švicarija.

Nekoč hotel, danes ustvarjalno in rezidenčno središče skriva številne zgodbe nekdanjih hotelskih gostov, umetnikov in stanovalcev. Med njimi je tudi "misterij Cankarjeve sobe,"ki je ob pripravi publikacije spodbudil umetnika Ištvana Išta Huzjana, da je ustvaril umetniško intervencijo Cankarjanska zagozda, katere ozadje predstavlja razstava, ki spremlja predstavitev publikacije.

"Huzjan je na hodnikih Švicarije odprl vrata ateljejev in jih podstavil z zagozdami iz podpeškega marmorja. Vstopil je v zgodovinski narativ prostorov in povezal arhitekturo stavbe z umetniškim ustvarjanjem. S pomočjo medija, ki lahko vstopa v onstranstvo, je poskusil razkriti tudi »misterij Cankarjeve sobe«. Ivan Cankar je bil hotelski gost pozimi leta 1909/10, ko je tukaj pisal esej Bela krizantema. V kateri sobi je bival, ni znano. Izkazalo se je, da je bil Cankar razdvojen med socialnim življenjem in pisateljsko osamo, njegov duh pa je bil najbolj prisoten v dveh prostorih. Intervencija je z umetniško avtonomijo stopila onkraj izpričanih zgodovinskih virov v nevidno preteklost Švicarije," so zapisali ob razstavi. Razstava bo na ogled do 23. oktobra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.