STA

 |  Kultura

Vrnitev Beatlov s pomočjo umetne inteligence

Zadnji posnetek legendarne liverpoolske skupine

S pomočjo umetne inteligence bo v tem letu izšel zadnji posnetek skupine The Beatles. Objavo posnetka je medijem napovedal Paul McCartney, pri čemer ni razkril naslova skladbe, a najverjetneje gre za skladbo Now and Then Johna Lennona iz leta 1978, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Demo posnetek na kaseti, na kateri je več skladb, je Lennon posnel za McCartneyja leto dni pred svojo smrtjo, leta 1994 pa mu ga je podarila njegova vdova Yoko Ono. "To je bil demo, ki ga je imel John, na njem smo delali in smo ga pravkar dokončali," je povedal McCartney, ki bo prihodnji teden dopolnil 81 let.

Dve pesmi, Free As A Bird in Real Love, je prečistil producent Jeff Lynne in sta izšli leta 1995 in 1996. Podobno so poskušali napraviti tudi s skladbo Now And Then, vendar so projekt opustili zaradi zvokov v ozadju. Novo priložnost jim je sedaj omogočila umetna inteligenca. V sodelovanju z režiserjem dokumentarne serije The Beatles: Get Back Petrom Jacksonom so jo uporabili za ločitev Lennonovega glasu in klavirja od šumov, ki se slišijo na posnetku.

Kot poroča AFP, je sicer uporaba umetne inteligence v glasbi predmet razprav v industriji, pri čemer nekateri obsojajo zlorabe avtorskih pravic, medtem ko drugi hvalijo njene možnosti. McCartney sicer meni, da je uporaba tehnologije "nekako strašljiva, a vznemirljiva, ker je to prihodnost".

Pevec in tekstopisec je po razpadu The Beatles nadaljeval glasbeno kariero s skupino Wings, ukvarjal pa se je tudi s slikanjem in fotografijo ter zagovarjal pravice živali. Konec meseca bodo V Londonu prikazali razstavo njegovih fotografij Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm, kar bo del ponovnega odprtja Narodne galerije portretov po triletni prenovi.

Razstava bo vsebovala več kot 250 fotografij, ki še niso bile na ogled. McCartney jih je posnel s svojo kamero Pentax med novembrom 1963 in februarjem 1964, ko se je pojavila beatlemanija.

_5fDfIz_Knw

LfBhyLkdoW0

nWeVZdluoYg

PIBdUoCr8A4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.