Uredništvo

 |  Kultura

»Politično varno je, da filmi ne upodabljajo več ljudi«

IZJAVA DNEVA

"No, seveda je bil imperializem tiransko početje, ampak moja družina ni bila del tega. Vaša najbrž tudi ne; v resnici je šlo za majhno skupino ljudi. Morda se zdi, da govorim o prastarih stvareh, ampak stavil bi lahko, da v ožjem krogu britanskega plemstva ljudje znajo našteti svoje prednike nazaj vse do enega od divjakov, ki so leta 1066 pristali na Otoku. Še ponosni so na to! Na Škotskem je še zdaj 50 odstotkov zemlje v lasti stotih ljudi. To ni zgodovina, to je resničnost sodobnega sveta."

"Ko bodo vse mehanizme upodabljanja našega sveta – in danes je film glavni način upodabljanja sveta – pokupili novodobni Vikingi, je vsega konec. Tudi prej so bili lastniki studiev vulgarni in suroveži, a je bilo ustvarjanje in prodajanje filmov vsaj njihov poklic. Zdaj so na čelu studiev ljudje, ki se preživljajo zgolj in samo s prelaganjem denarja. Vse, kar hočejo, je maksimalni izkoristek plantaže in sužnjev. Brez zadržkov bodo služili političnim interesom ljudi, za katere delajo. Nadzorniki na plantažah so, nič drugega."

"Politično varno je, da filmi ne upodabljajo več ljudi - če bi lahko prodajali filme o konjih, bi jih. Tako pa prodajajo filme o superjunakih. Ni samo 'škoda', da nimamo bolj raznolike filmske ponudbe – političen zločin je."

(Ameriški režiser John McTiernan o tem, da so superjunaki zdaj tako rekoč edina stvar, s katero se studii še ukvarjajo; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

John McTiernan

John McTiernan
© Borut Krajnc

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.