Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Nostalgija

Zgodba o moškem, ki išče svojo izgubljeno preteklost

V Kinodvoru bo od 26. julija na ogled film Nostalgija, v katerem nas v Neaplju rojeni režiser Mario Martone popelje na slikovite ulice ene najbolj živahnih in zloglasnih četrti svojega mesta, po katerih hodi moški, ki išče svojo izgubljeno preteklost. Film je nastal po romanu Ermanna Ree.

Po štiridesetih letih se Felice vrne v rodni Neapelj, da bi obiskal ostarelo mater, ki jo je v najstniških letih v naglici zapustil. Zaradi dolgoletnega bivanja v Egiptu se v nekoč domačem okrožju Sanità počuti kot tujec. Medtem ko se sprehaja po ulicah svoje stare soseske, ga preplavljajo spomini na mladostna leta, ki jih je preživel v družbi najboljšega prijatelja Oresta. Toda nostalgične občutke počasi zasenči temna skrivnost, ki si jo z Orestom delita …

"Zgodba izvira iz črne kronike, vendar sem želel zaviti drugam, k skrivnostnemu občutku, ki ga je bilo treba poiskati med samim snemanjem. Navdušila me je ideja, da filma ne bi postavil v mesto, ampak v četrt; kot bi šlo za partijo šaha. V Nostalgiji zato ne vidimo ene same ulice, hiše ali človeka, ki ne bi pripadal okrožju Sanità, od morja odmaknjeni neapeljski enklavi. Ta soseska pogoltne vse: oddaljena leta, o katerih pripoveduje film, Bližnji vzhod, kjer se je protagonist nazadnje ustalil, sanje, izzive, krivdo … Igralce in ekipo sem povabil, naj se v četrt potopijo kot v nekakšen labirint in naj se ne bojijo, da bi se izgubili. S kamero na rami smo se podali na ulice, kot bi šlo za dokumentarec, snemajoč srečanje za srečanjem, življenje za življenjem, zgodbo za zgodbo. Ko smo posneli zadnji prizor, smo se začeli spraševati, kakšen je pomen vsega skupaj, toda nismo ga našli. Morda ga sploh ni, morda ga nikoli ni bilo. Ostaja labirint in ostaja nostalgija – usodi mnogih, morda vseh nas," je zapisal režiser.

9WkA62wrmpI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.