STA

 |  Kultura

Frankfurtski knjižni sejem danes sprejel prve obiskovalce

V slovenskem paviljonu se bodo vrstili različni dogodki, med njimi predstavitev manifesta o branju na višji ravni

Posebna pozornost bo namenjena tud Borisu Pahorju

Posebna pozornost bo namenjena tud Borisu Pahorju
© Miha Fras

Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu, na katerem je Slovenija letos častna gostja, bo po torkovem odprtju danes sprejel prve obiskovalce. V slovenskem paviljonu se bodo vrstili različni dogodki, med njimi predstavitev manifesta o branju na višji ravni, ki je eden od poudarkov slovenskega gostovanja na tej prireditvi.

Program častnega gostovanja Slovenije v ospredje postavlja poezijo in filozofijo ter poglobljeno branje. Ljubljanski manifest o branju na višji ravni, ki gre po mnenju pripravljavcev programa v roki z omenjenima zvrstema, izpostavlja pomen knjižnega branja v času digitalnih zaslonov.

Slovenski paviljon se na sejmišču razteza na 2400 kvadratnih metrih, v njem pa bodo s posebnimi instalacijami predstavljeni najbolj prevajani slovenski avtorji, posebna pozornost bo namenjena tudi Jožetu Plečniku in Borisu Pahorju. V živo bo na sejmu sodelovalo najmanj 72 slovenskih avtorjev in avtoric.

V času trajanja sejma se bo v paviljonu zvrstilo okoli 80 dogodkov, danes med drugim tudi pogovor o promoviranju slovenske literature v nemško govorečem okolju. Z različnimi dogodki na več kot 20 lokacijah pa se bo Slovenija predstavila tudi v samem mestu Frankfurt. V celoti je kot država gostja pripravila kakšnih 250 dogodkov.

Do petka bo sejem odprt strokovni javnosti ter nato do nedelje še vsem ljubiteljem knjig. Na njem letos sodeluje več kot 4200 razstavljavcev iz 95 držav.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.