STA

 |  Kultura

Zakaj mlade generacije ne morejo zares narediti koraka naprej

Črna komedija o naši polpretekli zgodovini

V Cineplexxu v Ljubljani bo drevi kinematografska premiera filma Poslednji heroj Žige Virca. Kot je režiser povedal za STA, je film črna komedija, ki slovensko polpreteklo zgodovino obravnava skozi perspektivo današnjega časa in današnjih težav predvsem mladih, ki si ustvarjajo družine in si želijo urediti dom.

"Ta medgeneracijski preplet je stična točka naše črne komedije. Nastala je iz fascinacije nad našo polpreteklo zgodovino, ki nas še vedno obremenjuje skoraj na dnevni ravni, medtem ko mlade generacije ne morejo zares narediti koraka naprej ob ekonomski situaciji, ki smo ji priča," je povedal režiser in dodal, da je bilo to tudi glavno gonilo, da so se lotili filma.

Film prinaša zgodbo Franceta, ki se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ki želi porušiti kip njegovega očeta narodnega heroja in na tem mestu postaviti trgovino. Ob poskušanju ohranitve spomina na herojstvo odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno pa France nezavedno uničuje življenje svoji hčerki Vidi, ki skuša gledati v prihodnost in imeti družino. V štiriindvajsetih urah se vsem prisotnim življenje postavi popolnoma na glavo, so vsebino filma povzeli pri SFC.

"Ta medgeneracijski preplet je stična točka naše črne komedije. Nastala je iz fascinacije nad našo polpreteklo zgodovino, ki nas še vedno obremenjuje skoraj na dnevni ravni, medtem ko mlade generacije ne morejo zares narediti koraka naprej ob ekonomski situaciji, ki smo ji priča."

Žiga Virc,
režiser

Scenarij je Virc napisal skupaj z Izo Strehar. Začela sta ga razvijati leta 2017, snemanje pa so zaradi pandemije in financirana prestavljali. Kot slovensko-grško-hrvaška koprodukcija je film nastal pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc.

Zaradi odkritega humorja na temo 2. svetovne vojne je film že v predprodukcijskem obdobju zavrnilo rusko ministrstvo za kulturo, saj za njih ni sprejemljivo, da se na temo 2. svetovne vojne ustvarjajo komedije. Poslednji junak pa ni le komedija, je črna komedija, ki želi opozoriti tudi na pogled našega naroda na polpreteklo zgodovino, ki po režiserjevem mnenju služi zgolj kot politično orodje, piše v sporočilu za javnost.

Ritem filma sledi mlajši populaciji, vajeni hitrih dogodkov, ki si sledijo en za drugim, zaradi česar so nenehno na preizkušnji prepričanja in občutki gledalca. "Se je le ta zmožen neobremenjeno nasmejati ali se v njem vzbudi občutek strahu pred svojim smehom in občutek večvrednosti nad ostalimi gledalci, ki so svoja prepričanja že presegli," še piše v sporočilu za javnost.

V eni od glavnih vlog nastopa igralka Angeliki Papoulia, ki je eden najbolj prepoznavnih grških filmskih obrazov tako doma kot v mednarodnem prostoru. Igrala je v mnogih nagrajenih filmih, med drugim v večkrat nagrajenem filmu Jastog grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa.

Med osrednjimi igralci so še Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh in Jurij Drevenšek. Direktor fotografije je Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, oblikovalka maske Lea Bratušek, kostumografinja Tina Hribernik in direktor filma Tadej Koren Šmid.

V petek bo sledila še premiera v Cineplexxu v Novem mestu, začetek predvajanja v kinematografih je napovedan za 2. november.

Virc se sicer podpisuje tudi pod filmski uspešnici Huston, imamo problem! in Trst je naš!.

pk3p5JMEazM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.