Dora Trček

 |  Mladina 4  |  Kultura

Vsakdo je lahko varuh okolja

Projekt in razstava Varuhinje rek, trenutno na ogled na Ljubljanskem gradu, nas opominjata, da so prizadevanja za varstvo naših voda nujna ves čas

Biologinja Špela Borko, varuhinja Križne jame, ene najlepših vodnih jam v Evropi, celo na svetu, pred objektivom specialista za fotografiranje v težavnih jamskih razmerah.

Biologinja Špela Borko, varuhinja Križne jame, ene najlepših vodnih jam v Evropi, celo na svetu, pred objektivom specialista za fotografiranje v težavnih jamskih razmerah.
© Peter Gedei / Varuhinje rek

Spodnji del fotografije Matjaža Krivica zavzema pas smaragdne barve, nad njim na skalah bdijo tri ženske. Čudoviti barvni trak je namreč reka Soča, ob kateri sedijo njene varuhinje Mateja Sattler, Anastazija Makorič Bavčar in Slavka Bavdaž, članice društva EKO Anhovo in dolina Soče. Enega naših najlepših naravnih biserov in okoliške prebivalce namreč že dolga leta ogrožajo azbestno-cementna proizvodnja in sežiganje odpadkov podjetja Alpacem Cement (nekoč Salonit Anhovo) ter tudi industrija in kemijski izpusti drugih tovarn ob reki, zadnja leta pa vse bolj tudi množični turizem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.