STA

 |  Kultura

Avstrija preklicala vabilo pisateljici zaradi njenih stališč glede Izraela

Pisateljica iz BiH Lana Bastašić se je razšla tudi s svojo nemško založbo zaradi njenega "molka glede genocida v Gazi ter sistemske in sistematične cenzure v Nemčiji"

Lana Bastašić se je namreč pridružila pobudi Strike Germany, ki poziva k bojkotu nemških kulturnih ustanov zaradi drže Nemčije v bližnjevzhodnem konfliktu

Lana Bastašić se je namreč pridružila pobudi Strike Germany, ki poziva k bojkotu nemških kulturnih ustanov zaradi drže Nemčije v bližnjevzhodnem konfliktu
© Radmila Vankoska

Literarna hiša Spodnje Avstrije in Salzburški literarni festival sta preklicala vabilo avtorici iz BiH Lani Bastašić zaradi njenih stališč glede bližnjevzhodnega konflikta. Bastašić se je namreč pridružila pobudi Strike Germany, ki poziva k bojkotu nemških kulturnih ustanov zaradi drže Nemčije v bližnjevzhodnem konfliktu.

Pisateljica se je sedaj tudi razšla s svojo nemško založbo S. Fischer zaradi njenega "molka glede genocida v Gazi ter sistemske in sistematične cenzure v Nemčiji".

Sedemintridesetletno pisateljico so decembra lani povabili na rezidenco v spodnjeavstrijsko Literaturhaus in branje na Salzburškem literarnem festivalu.

Kot sta Literarna hiša in literarni festival sedaj sporočila za avstrijsko tiskovno agencijo APA, bi povabilo Bastašić v tem trenutku pomenilo tiho strinjanje s stališči avtorice in podporo namenom in ciljem Strike Germany, zaradi česar bi bila posledično v ospredju politična stališča in ne literatura.

Kot so še dodali, se tako Salzburški literarni festival in Literarna hiša Spodnje Avstrije zavzemata za posredovanje literature in diskurz o družbenopolitičnih vprašanjih, a nista "na voljo ne za politično prisvajanje niti za uprizoritve v družbenih medijih, ki so daleč od vsakršne pripravljenosti za sodelovanje v razpravi in kakršne koli priložnosti za dialog".

Lana Bastašić se je rodila 27. avgusta 1986 v Zagrebu in je odraščala v Banjaluki v BiH. Sprva je postala priljubljena s kratkimi in otroškimi zgodbami ter poezijo, nato je leta 2018 objavila svoj prvi roman Ujemi zajca, ki ji je 2020 prinesel eno od evropskih nagrad za književnost. V slovenščino je roman prevedla Dijana Matković.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.