STA

 |  Kultura

»Zame prepoznati prostor pomeni prepoznati celotno skupnost«

Japonski arhitekt Riken Yamamoto je letošnji dobitnik Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo

Japonski arhitekt Riken Yamamoto je letošnji dobitnik Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo. Nagrajenca so razglasili v torek in pri tem posebej izpostavili njegov "pomirjujoč slog". Med njegovimi stvaritvami so univerza Nagoya Zokei na Japonskem, center The Circle na letališču v Zürichu v Švici in knjižnica Tianjin na Kitajskem.

Pritzkerjeva nagrada za arhitekturo v svetu velja za najvišje priznanje v arhitekturi, so spomnili podeljevalci nagrade in dodali, da so Yamamota iz Jokohame na Japonskem izbrali predvsem zato, ker jih je spomnil, da morajo biti v arhitekturi, tako kot v demokraciji, prostori ustvarjeni z odločnostjo ljudi.

Dobitnik bo prejel bo 100.000 dolarjev in bronasti medaljon na dogodku, ki ga običajno pripravijo na arhitekturno pomembni lokaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zame prepoznati prostor pomeni prepoznati celotno skupnost," je povedal Yamamoto. "Trenutni arhitekturni pristop poudarja zasebnost in zanika nujnost družbenih odnosov. Vendar pa lahko še vedno spoštujemo svobodo vsakega posameznika, medtem ko živimo skupaj v arhitekturnem prostoru," je dodal.

"Yamamoto razvija nov arhitekturni jezik, ki ne ustvarja le prostorov za življenje družin, ampak ustvarja skupnosti za skupno življenje družin."

Tom Pritzker,
predsednik fundacije Hyatt

Nagrado sta leta 1979 ustanovila ameriški poslovnež Jay Pritzker in njegova žena Cindy, da bi z njo počastila arhitekte, katerih dela izkazujejo kombinacijo talenta, vizije in predanosti, so sporočili podeljevalci.

"Ena od stvari, ki bo v prihodnosti mest najbolj potrebna, je s pomočjo arhitekture ustvariti razmere, ki povečujejo priložnosti za združevanje in interakcijo ljudi. S skrbnim brisanjem meje med javnim in zasebnim Yamamoto pozitivno prispeva k omogočanju skupnosti," je povedal predsednik žirije in dobitnik Pritzkerjeve nagrade leta 2016 Alejandro Aravena.

"Je arhitekt, ki pomirja in ki v vsakdanje življenje vnaša dostojanstvo. Normalnost postane izjemna. Umirjenost vodi v sijaj," je še dodal.

Yamamoto je 53. dobitnik nagrade in deveti iz Japonske.

"Yamamoto razvija nov arhitekturni jezik, ki ne ustvarja le prostorov za življenje družin, ampak ustvarja skupnosti za skupno življenje družin," je povedal Tom Pritzker, predsednik fundacije Hyatt, ki sponzorira nagrado. Njegova dela so po njegovih besedah vedno povezana z družbo, so velikodušna v duhu in častijo trenutek človeka.

Yamamoto se je rodil v Pekingu in živi v Jokohami na Japonskem. Nagrado bo mu bodo izročili spomladi v Chicagu.

Med slavnimi imeni, ki so nagrado prejela v preteklosti, so britanska arhitekta Norman Foster in David Chipperfield, japonski arhitekt Arata Isozaki in Balkrishna Vithaldas Doshi iz Indije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.