Jaša Bužinel  |  foto: Nik Erik Neubauer*

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Portret

Saša Vipotnik (AKA Neomi) / Glasbenica in nevrologinja, ki je s svojim prefinjenim pop izrazom vnesla svežino v domači srednji tok

"Pri mojem petju gre za avtomatizem. Ne razmišljam, kako se bom komada lotila, ampak samo slišim, kako moram zapeti, in iz tega izhajam."

© Nik Erik Neubauer

Za pop je značilno, da mu ne moraš ubežati, saj te bombardira z impulzi in brezpogojno zahteva tvojo pozornost, pristop ljubljanske elektropop zasedbe AKA Neomi, ki jo domača javnost pozna predvsem po pevki in nevrologinji Saši Vipotnik (1987), pa je veliko bolj prefinjen. S svojo glasbo in besedili pomeni protiutež banalnosti velikega segmenta domače pop scene, ki se jemlje preveč resno. Ironično ji to uspeva prav z razmeroma samoironičnim pristopom in lucidno obravnavo vsakdanjih banalnosti, ki so v njenih verzih predstavljene v drugačni luči. Njeni komadi namreč kljub navidezni lahkotnosti med vrsticami pogosto skrivajo pronicljive opazke o življenju v 21. stoletju.

Najprej je bila Neomi, ki se je kot nadobudna mladenka ob začetku minulega desetletja navdihovala pri imenih à la St. Vincent, Lana del Rey in Alanis Morissette, novo poglavje pa se je odprlo po srečanju s kitaristom Mariem Babojelićem in preobrazbi zasedbe v AKA Neomi po letu 2015. Kreativni tandem, ona kot pevka in pesmopiska, on kot producent in multiinštrumentalist, je z albumom Beautiful Disasters (2019) nakazal premik proti elektronskim alt pop in trip hop zvokom, obarvanim v melanholične tone. Pet let kasneje prihaja nova plošča z evokativnim naslovom Lepo se svetiš v temi.

Kdor je v zadnjem letu redno poslušal Val 202, je težko preslišal za domači srednji tok presenetljivo igrive verze komadov, kot sta Tenis (»In pol zabijaš to žogico / kot da vzela bi drogico«) ali Vroča kopel (»Ko sem živčna razvalina, odreši me le banja / Ne kot Ofelija utopljena, kvečjemu na novo rojena«). Pod omenjene tekste se kot soavtorica in ponekod večinska avtorica podpisuje Eva Taja Cimerman, Sašina partnerka, sicer pravnica in scenaristka. »Med kovidom je napisala celo knjigo pesmi. Ker je duhovita oseba, so tudi njena besedila bolj pozitivna.« In kako je nastala pesem Vroča kopel, ki jo spremlja domiselni spot Dorotee Škrabo - Skrabzi? »Sylvia Plath je v avtobiografskem romanu Stekleni zvon celi dve strani posvetila vsem banjam v svojem življenju, nato pa je Taja, ki tudi uživa v tem, napisala pesem na to temo. Jaz se poistovetim z idejo, z akcijo pa ne toliko, saj v banji zdržim samo 10 minut.«

Lepo se svetiš v temi bo drugačna plošča. »Živimo v dobi ekstremov in absurda, zato bo dosti kontrastov, od govora o ekoanksioznosti do vročih kopeli,« o njej pravi avtorica. Poleg sodelovanja z Aleksandro Ilijevski v pesmi Vesolje, ki je izšla aprila lani, napoveduje tudi duet z Gregorjem Strasbergarjem - Štrasom iz MRFY-jev. »Našel se je v refrenu, kjer pojeva, da nisva v redu.« Glasbenica ne skriva, da ji teža sodobnega sveta, od krize zdravstva do aktualnih vojn, pogosto pritiska na prsi. Včasih se je imela za optimistko, a v zadnjem času v veliko stvareh ne vidi pravega smisla.

Čeprav bi ob verzih »feel good« hitiča Grow Old, v katerem se najde marsikateri neustaljeni milenijec, mislili, da gre za generacijski bend, AKA Neomi pravi, da mu rade prisluhnejo vse generacije, morda še najbolj starejše. V njegovi muziki prepoznamo tri značilnosti, ki intrigirajo poslušalce. Prva je razgaljajoča iskrenost, ki izžareva iz verzov. Druga je produkcijska globina, plod vizije Maria Babojelića, ki je velik fen glasbe Angela Badalamentija in serije Twin Peaks. »Od tu ta tridimenzionalnost, ta lynchevski element.« Tretja pa je Sašin neortodoksni pristop k melodijam, v katerih so včasih poudarjeni »napačni« zlogi, kar njene vokale dela precej neobičajne, težko posnemljive. »Pomembno mi je, da se dobro sliši in je sočno, da mi ugaja to večkrat zapeti. Všeč so mi nenavadne stvari, ki te presenetijo. Pri mojem petju gre za avtomatizem. Ne razmišljam, kako se bom komada lotila, ampak samo slišim, kako moram zapeti, in iz tega izhajam.«

S partnerico navdih radi iščeta na koncertih, v gledališču in kinu, pomemben ventil pa ji pomeni tudi šport. »Moja vroča kopel je poleg muziciranja tenis. Rabim pa tudi spanje. Trenutno se profesionalno ukvarjam z epilepsijami in motnjami spanja.« Kot nevrologinja je zaposlena na Kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo, 80-odstotni delovnik pa ji po novem omogoča več časa za kreativnost. »Ideje prihajajo po obdobjih. So meseci, ko mi misli šibajo in naredim več stvari, potem pa si z Mariem izmenjujeva ideje. Ampak eno je delo v studiu. Za oder komade vedno priredimo v nekaj drugega, da nam ni dolgčas. Tako bo tudi z novo ploščo.« Premiero albuma Lepo se svetiš v temi lahko v četrtek, 18. aprila, ulovite na odru Kina Šiška, kjer bo AKA Neomi nastopila s polno zasedbo, ki jo ob Babojeliću tvorijo še basist Dejan Slak, bobnar Marko Grubar in trobentač Igor Matković.

* Pri nastajanju fotografije so sodelovali Mia Ventin (stajling), Tanita Seifert (ličenje) in Matic Pandel (asistent fotografa).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.