STA

 |  Kultura

Kavč festival / 140 skupin iz 27 držav

V domovih in drugih nekonvencionalnih prostorih od 18. do 24. marca

Prismojeni profesorji bluesa

Prismojeni profesorji bluesa
© Miha Fras

Letošnji 9. Kavč festival, ki bo potekal med 18. in 24. marcem, bo v domove ter v druge nekonvencionalne prostore pripeljal 140 skupin iz 27 držav. Poleg intimnih sobnih dogodkov bo Kavč Festival potekal tudi po ljubljanskih klubih in številnih drugih slovenskih mestih ter tudi v Trstu. Zvrstilo se bo okoli 230 dogodkov.

Subkulturni festival poteka kot intervencija v javni prostor prek sklopa Halo Muska, ko bo mogoče v Ljubljani naročiti glasbo k sebi domov ali v sosesko, kot radio z naslovom Kavč Live, ki bo med 19. in 22. marcem ponudil štiri akustične koncerte, ter kot socialno angažirana platforma Kavč za vse, saj se bo festival dogajal tudi v zaporih, domovih za starejše občane in migrantskih centrih.

Na približno 230 dogodkih bo mogoče slišati različne glasbene zvrsti, od etna do jazza, ter doživeti različne dogodke, od performansov, uličnega gledališča do lutkovnih predstav. Na festivalu bodo med drugim nastopili: Prismojeni profesorji bluesa, Jani Kovačič, Katja Šulc, Pantaloons, Jure Tori, Kiki, Tomaž Grom, Fekete Seretlek, Esma3, Aritmija.

Kot je za STA povedal umetniški vodja festivala Matija Solce, je letošnji Kavč festival največji doslej. V ozadju je tudi največja selekcija doslej, tako da Solce meni, da ima letošnji festival tudi najboljši program do zdaj. Kot je dodal, se je festival v letih svojega delovanja že razvil v svojevrstno gibanje.

Organizatorji si tudi želijo, da bi se tovrstni dogodki, kot jih ponuja Kavč festival, odvijali čez vso leto v vseh možnih prostorih in tudi globalno. "Da opolnomočimo ljudi, da sami začnejo organizirati v nekonvencionalnih prostorih umetnost," je poudaril Solce. Prepričan je, da mora umetnost biti nekaj vsakdanjega in dostopna vsak dan, umetniki pa hkrati imeti možnost, da kamorkoli pridejo, lahko pokažejo svojo ustvarjalnost. "Umetnost mora biti angažirana in v tem smislu mora biti tudi prilagodljiva," je dodal.

Poleg festivalskih dogodkov Kavč festival po besedah njegovega umetniškega vodja prinaša tudi vzpodbudo za nove projekte. Letos bodo tako na primer vzporedno ob festivalu posamezne glasbene skupine prispevale glasbo za film o tihotapcih, ki ga sicer v Loški dolini snema Manca Mele.

Brezplačne vstopnice za dogodke na domačih kavčih in najrazličnejših skritih lokacijah ter za Halo Musko kot dopoldansko podoknico na premičnem odru gasilskega oldtajmerja so še na voljo na spletni strani festivala. Zaželen je sicer prostovoljni prispevek, ki gre v klobuk umetnikov, in se giblje okoli desetih evrov. Gostitelj dogodka pa lahko postane kdorkoli, ki želi svoj prostor za eno uro spremeniti v festivalsko prizorišče.

Festival koordinira maloštevilna ekipa prostovoljcev festivala Plavajoči Grad.

NLJEKGVmWDY

kp3pZY_oOcg

_sNIq0Udtek

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.