Janez Zalaznik

 |  Mladina 12  |  Kultura

Najbolj znan tragični umetnik, ki ga ne poznamo

V tržaškem muzeju Revoltella je na ogled razstava del slikarja Vincenta van Gogha. Še nikoli nam dela tega zelo posebnega in pomembnega slikarja niso bila tako blizu in nam verjetno še dolgo (ali sploh nikoli več) ne bodo.

Slika Zvezdna noč (olje na platnu, 1889), ki sicer ni na ogled na tržaški razstavi, je danes eno najbolj znanih in reprezentativnih van Goghovih del. Sam z njo ni bil zadovoljen, saj se mu je zdelo, da se je – predvsem na zvezdnem nebu – preveč oddaljil od slikanja po naravi

Slika Zvezdna noč (olje na platnu, 1889), ki sicer ni na ogled na tržaški razstavi, je danes eno najbolj znanih in reprezentativnih van Goghovih del. Sam z njo ni bil zadovoljen, saj se mu je zdelo, da se je – predvsem na zvezdnem nebu – preveč oddaljil od slikanja po naravi
© Hrani: MoMA

Življenjepis postimpresionističnega holandskega slikarja Vincenta van Gogha (1853–1890) je eden najbolj razvpitih in znanih v zgodovini slikarstva. Tragična pot od zgodnjih neuspelih poskusov, da bi se uveljavil kot posrednik pri prodaji umetnin, učitelj ali pastor, do odločitve, da življenje posveti slikarstvu, ter na koncu tragično, s strelom v prsi, umre, osamljen in nerazumljen, je botrovala številnim spekulacijam v zvezi s slikarjevo morebitno norostjo, iz njegovega življenja in dela pa skrojila vrsto že kar mitskih predstav, ki zamegljujejo bistvo njegovega ustvarjanja. Postal je sinonim za pojem nerazumljenega umetnika, zaradi česar se prepoznavnost njegovega imena skupaj s podobo »norega malarja z odrezanim uhljem« lahko meri edino še z razvpito priljubljenostjo Leonardove Mone Lize. Biografije, filmi, nepreverjene ter napihnjene zgodbe, anekdote in trženjska gesla so van Goghova dela spremenili v nekaj vsem »dobro znanega«, jih popačili v »ravno prav utrgano, da je za vse sprejemljivo,« potrošno blago in v tisto še sprejemljivo form(ul)o moderne umetnosti, da se ob njej vsak obiskovalec in nedeljski ustvarjalec počuti »poznavalca« in »ljubitelja« modernega slikarstva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.