Izak Košir

 |  Mladina 18  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac
© Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Cyrano de Bergerac, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

06/05–18/06

Cyrano de Bergerac je čisto zadnja predstava, premierno uprizorjena na velikem odru SNG Drama Ljubljana, preden bo dotrajano gledališko poslopje zaradi prepotrebne obnove z junijem za najmanj dve leti zaprlo svoja vrata. Gre za prvo slovensko uprizoritev besedila, ki ga je po klasiki Edmonda Rostanda priredil sodobni angleški dramatik Martin Crimp. Za prevod je poskrbel Boštjan Gorenc, za režijo pa Tin Grabnar, ki je osrednji vlogi zaupal Juretu Henigmanu (Cyrano) in Tini Vrbnjak (Roksana). Predstavo si lahko ogledate vsak večer med 6. in 18. majem (izjema je nedelja, 12. maja, ko bo gledališče zaprto). V torek, 14. maja, pa lahko po predstavi prisluhnete tudi pogovoru z ustvarjalci

55 let Radia Študent, Kino Šiška, Ljubljana

09/05 ob 19. uri

V četrtek, 9. maja, bo minilo 55 let od ustanovitve Radia Študent, prve študentske radijske postaje v Evropi. Osrednji dogodek ob praznovanju častitljive obletnice bo koncert, na katerem bodo nastopili The Canyon Observer (ekskluzivno bodo izvedli album Figura, lansko »naj domačo Tolpo bumov« po izboru Radia Študent), Širom, Etceteral in Haloban. Spremljevalnemu programu pa lahko že v torek in sredo, 7. in 8. maja, prisluhnemo v Računalniškem muzeju, kjer se obeta diskurzivni program z naslovom Tehnologija kot razočaranje. Med drugim pripravljajo pogovor z nekdanjimi člani t. i. »softverske redakcije Radia Študent«, ki se je v 80. in 90. letih med prvimi ukvarjala z računalništvom. Njenemu pionirskemu delu se bodo poklonili tudi tako, da bodo poustvarili »razpečevanje« videoigrice Kontrabant prek radijskega etra.

Katja Kolarič: Kako mi je ime?, Španski borci, Ljubljana

04/05 & 05/05 ob 20. uri

Katja Kolarič je plesalka, koreografinja, pedagoginja in med drugim članica kolektiva En–Knap, ki se je v predstavi Kako mi je ime? lotila večplastne izkušnje materinstva v sodobni družbi in odprla vrata kritičnemu razmisleku o družbenih normah, ki omejujejo vlogo in potencial ženske kot matere in umetnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.