Dora Trček

 |  Mladina 20  |  Kultura

Uporabnice in uporabniki družbenih omrežij množično blokirajo zvezdnike, ki molčijo o genocidu v Gazi 

Digitalna blokada

Slovenska skupina Joker out je obsodila nasilje v Gazi, ki je navdihnilo eno izmed njihovih novih pesmi iz prihajajočega albuma

Slovenska skupina Joker out je obsodila nasilje v Gazi, ki je navdihnilo eno izmed njihovih novih pesmi iz prihajajočega albuma
© Borut Krajnc

Prvi ponedeljek letošnjega maja je v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku potekal tradicionalni dogodek Met Gala, namenjen zbiranju sredstev za Kostumografski inštitut Metropolitanskega muzeja. A to je bržkone postranskega pomena, pravzaprav gre za največji modni šov čez lužo, najbolj glamurozen, prestižen in težko pričakovan modni dogodek, ki vsako leto privabi smetano zabavne industrije, politike in športa, ki se dogodka lahko udeleži le s povabilom – kljub temu pa je za vstopnico treba odšteti 75 tisoč dolarjev.

A v luči grozot, ki se že več kot sedem mesecev dogajajo v Gazi, se je letošnji dogodek marsikateremu »običajnemu smrtniku« zdel še posebej neprimeren, distopičen in brez kakršnegakoli stika z resničnostjo. Kričeče in avantgardno oblečene zvezdnice in zvezdniki v ekstravagantnih opravah (letošnja zapovedana tema oziroma kodeks oblačenja je bil »Vrt časa« po istoimenski kratki zgodbi angleškega pisatelja J. G. Ballarda) so paradirali pred objektivi, medtem ko so bili v neposredni bližini propalestinski protesti, še nekaj vzporednih vesolij stran pa je Izrael bombardiral mesto Rafa na jugu Gaze.

Na modnem dogodku ni bilo zaslediti omembe dogajanja v Gazi ali kakršnekoli politične izjave – spomnimo, da je demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez pred tremi leti na Met Gala prišla oblečena v belo večerno obleko z rdečim napisom »tax the rich« (obdavčimo bogate). Prav tako ni pomagalo, da je vplivnica Haley Kalil pred Met Galo posnela video, na katerem – oblečena v kraljevsko rožasto obleko – izusti znani rek »let them eat cake« (pa naj jedo potico), (morda napačno) pripisan Mariji Antoaneti.

To je razjezilo zlasti uporabnice in uporabnike družbenih omrežij, ki so se jim na platformah začele izmenjavati distopične podobe brezskrbne elite v razkošnih opravah ter fotografije in posnetki bombardirane Gaze ter njenih umrlih, bolnih, ranjenih in sestradanih prebivalcev. Nastalo je gibanje »Operation Blockout«, »#Blockout2024« ali »Digitine« (referenca na »guillotine« oziroma giljotino), kjer uporabniki družbenih omrežij Instagram, TikTok in X množično blokirajo zvezdnike in vplivneže, ki se niso izrekli proti genocidu ali pa so v tem na strani Izraela. Gre za digitalni bojkot, ki si predvsem prizadeva zmanjšati zaslužek, do katerega zvezdniki pridejo z različnimi oglasi na družbenih omrežjih.

Največje tarče gibanja so na primer izraelska igralka Gal Gadot, ameriške pevke Taylor Swift, Beyonce, Jennifer Lopez in pevec Justin Bieber, pa igralka Zendaya, britanski pevec Harry Styles in družina Kardashian, ki so v nekaj dneh izgubili že več sto tisoč sledilcev na različnih družbenih omrežjih.

Koliko znanih osebnosti in vplivnežev iz zabavne industrije se je pri nas javno izreklo za Gazo? Nazadnje priljubljena glasbena skupina Joker Out, toda v povprečju številka ni prav visoka. Medtem pa se med slovenskimi komentarji na družbenih omrežjih pojavlja vse več pozivov k digitalni blokadi domačih ustvarjalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.