Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  Film

Zlobni mrtveci 2 + Hudičev otrok

/media/www/slike.old/mladina/dvdzlobninaslovka.jpg

 

Sam Raimi, ki danes bolj slovi po Spider-Manu, je kariero začel z lucidnim, energičnim šokerjem Zlobni mrtveci, ki mu je nekaj let kasneje dosnel tudi nič manj kultno nadaljevanje, v katerem se v samotno, ruralno, še vedno obsedeno kočo vrne legendarni Ash (Bruce Campbell), prvi Rambo grozljivk, ki ugotovi to, kar običajno ugotovijo junaki grozljivk: da v samotnih hišah preteklost nikoli ne umre in da duhovi mrtvih - oh, in njihovi okostnjaki - vedno preživijo, le da so tokrat še posebej zlobni, sarkastični, morasti, nadrealistični, groteskni, demonični in pogoltni. Na Knjigo mrtvih se lepijo tako kot kri na motorko. Rečem lahko le: naleteli so na pravega! Manični Ash ima namreč za njih nekaj, kar težko pogoltnejo. Grozljivke vedno opozarjajo in pikantno dokazujejo, da je družina obsedena, motena, bolna - in da jo je treba očistiti, sanirati, rehabilitirati. In ker je obsedena in motena družina, je obseden in moten tudi dom. Toda selitev ne pomaga. V Hudičevem otroku, po malem anticipaciji Kroga in Poltergeista, se komponist (George C. Scott) po smrti žene in hčerke, ki sta bili žrtvi prometne nesreče, preseli v Seattle, v zelo atmosfersko, zelo osamljeno in zelo ukleto hišo, kjer pa ga začne nadlegovati duh pohabljenega otroka, ki ga je oče pred mnogimi leti utopil. Klavir, ki začne sam igrati, prikazni pod vodo, mistična deklica, ki ni deklica, retro okultizem, stilizirana groza in spiritizem, ki stvari postavi na glavo - bu! Problem je kot vedno v moški paniki - v paniki, ki moškega spremeni v pošast. Saj veste, tako kot v Kubrickovem Šajnanju, posnetem po romanu Stephena Kinga.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.