Goran Kompoš

 |  Mladina 36  |  Kultura

Francoska naveza

Ez3kiel, letni oder Gala hale, 2. september

Francoska zasedba Ez3kiel je v živo neprimerljivo bolj dinamična

Francoska zasedba Ez3kiel je v živo neprimerljivo bolj dinamična
© Samo Bešlagić

Francoska zasedba Ez3kiel je v sklopu svoje obširne aktualne turneje s torkovim koncertom povila enega redkih nastopov na nefrancoskih tleh. Zasluge lahko pripišemo njihovim prijateljskim vezem z metelkovsko Kapo, pa tudi še svežemu sodelovanju z Matjažem Pograjcem in Betontancem v interdisciplinarni predstavi Marš Ljubezni, ki je slovensko premiero dočakala minulo sredo. Prav sodelovanja z raznorodnimi umetniki v precejšnji meri determinirajo eklektičen ustvarjalni pristop Francozov. Ta se je v svojih začetkih morda res opiral na elektronski dub, vendar pa sodeč po torkovem koncertu apdejtani Ez3kiel uspešno krmarijo med mnogoterimi izrazi, ki jih bolj ali manj domišljeno stapljajo v novo nadžanrsko celoto.
Uvod v epski dogodek je kakopak pospremila kvazi pompozna skladba Adamantium, ki smo jo vsled tehničnih težav slišali v vsaj treh reprizah. Ko smo nekateri že pomislili, da gre za nov koncept in bomo nemara cel večer poslušali isto skladbo, je četverica težave odpravila, servirala izbor skladb z novega albuma Battlefield ter mednje pomešala tudi nekaj starejših naslovov. Bojazen, da bomo razmeroma monotono, anemično zvočno podobo albuma podoživljali tudi na koncertu, se je kmalu razblinila. Skladbe v živo namreč postanejo neprimerljivo bolj dinamične, kar verjetno lahko pripišemo dejstvu, da se muzičarji uskladijo pri največji jakosti zvoka. To poenostavljeno pomeni, da mora bobnar, če želi biti bolj slišen, pač močneje ropotati, zato zvočno dogajanje postane bolj kontrastno, skladbe pa bolj produšne. Uspešno se ognejo tudi predvidljivosti. Bodisi s hrupnimi izleti kitarista/klaviaturista, zabavnimi avdio-vizualnimi dueli bobnarjev ali pa basistovim lokanjem po strunah bas kitare. Pestro inštrumentalno dogajanje ves čas nadgrajujejo tudi elektronske teksture, ki se najbolj v ospredju znajdejo ob zatišjih, ko na površje pronica krhka atmosferičnost. Vizualije so zasedbi tokrat sicer povzročale nekaj težav, toda v zadubiranih arabskih odmevih potapljajoče se amorfne podobe so naznanile, da jim tudi druženje zvoka in slike ni tuje.
Najmanj zadovoljna so bila ušesa ob pretirano epskih iskanjih vrhuncev, ki so se povsem nepotrebno spogledovala z atmosferičnimi neometalskimi muzikami. Več zadovoljstva jim je bilo namenjenega ob postrockovskih prebiranjih s pritiklinami duba in reggaeja. Najbolj pa so v svoji funkciji uživala ob bobenbasovskih ritmih, thrash metalskem pogromu ter prepletu psihedeličnih in cinematičnih pohajkovanj. Še en detajl, s katerim so si Ez3kiel pridobili simpatije polnega dvorišča za Galo halo, je bil duhovit, neobremenjen pristop, podlegli pa smo tudi očarljivosti velikega interaktivnega balona!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.