Damjana Kolar

 |  Mladina 22  |  Kultura

Svetlobna gverila

Od 15. junija do 18. julija v Ljubljani in Kranju

Učinek tople grede

Učinek tople grede
© Avrabou & Xenakis

Mednarodni festival, ki spodbuja umetniško ustvarjanje svetlobnih projektov ter raziskuje položaj umetnika pri sooblikovanju naravnega okolja, si je za letošnjo temo izbral reciklažo. Skozi fenomen svetlobe bo opozoril na pomen varovanja okolja in varčevanja z energijo. Od 15. junija do 18. julija se bodo zvrstili različni dogodki: razstava svetlobnih objektov, instalacije v javnem prostoru, trgovina reciklažnih svetil, glasba, ples, lutkovna predstava, predavanja. Predotvoritveni dogodek, na katerem se bosta predstavila švicarski oblikovalski studio Büro Destruct in švedska ustvarjalka Pernilla Jansson, bo že 10. junija v Kabinetu/Galeriji Škuc.
Več nam je povedala ena od programskih selektoric festivala Aleksandra Stratimirović: “V okviru letošnje Svetlobne gverile bo na temo reciklaže junija in julija v Ljubljani in Kranju ‘zasijala’ vrsta dogodkov. Ko sva pred leti s Katerino Mirović določili teme Svetlobne gverile, nisva slutili, da bo reciklaža v tem trenutku tako aktualna. Glavni program festivala se bo začel 15. junija na Trgu francoske revolucije z instalacijami Učinek tople grede francoskega dua Avrabou & Xenakis ter instalacijama Rajska dežela in Svetlobni odtisi prostora, ki sta rezultat delavnic. Poleg vrste delavnic je novost te edicije tudi mednarodni natečaj na temo reciklaže in svetlobe. Dela več deset umetnikov iz različnih delov Evrope bodo razstavljena v trgovinici Reci:luč!, ki se bo 23. junija odprla v Galeriji Vžigalica.” Več na: www.svetlobnagverila.net.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.