Damjana Kolar

 |  Mladina 16  |  Kultura

Bauhaus dvajset-21

Trajna zapuščina - fotografije Gordona Watkinsona

Hiša Skywood (Graham Phillips), 2000

Hiša Skywood (Graham Phillips), 2000
© Gordon Watkinson

V Galeriji Jakopič v Ljubljani je od 22. aprila do 20. junija na ogled potujoča razstava agencije Foto+Synthesis, ki je zasnovana kot multidisciplinarni projekt in zajema arhitekturo, dizajn in fotografijo. Gre za prvo kritično in vizualno raziskovanje dediščine nemške šole Bauhaus v kontekstu sodobnega življenjskega sloga in arhitekture. Filozofija te šole je poudarjala nujnost gradnje stavb klasičnih oblik brez zunanje dekoracije. Razstava je prostor dialoga edinstvenih fotografskih sekvenc ameriškega fotografa Gordona Watkinsona, ki vzporeja 12 ikoničnih stvaritev arhitekture Bauhausa z 12 novejšimi gradbenimi projekti sodobnih arhitektov in prikazuje, kako močan je vpliv Bauhausa na arhitekturo 21. stoletja.
Več o razstavi je povedala Marija Skočir iz Galerije Jakopič: “Razstava je nastala ob lanski 90. obletnici ustanovitve arhitekturne šole Bauhaus in bila pred predstavitvijo v Ljubljani na ogled v Frankfurtu, Krakovu, Nici, Münchnu in Stockholmu. Ob predstavitvi v Galeriji Jakopič, ki s svojim izrazitim arhitekturnim značajem ponuja izjemen ambient za to razstavo, smo zasnovali projekt s spremljevalnim programom, ki bo skušal trajno zapuščino Bauhausa vzporejati tudi s slovenskim prostorom. V okviru programa so posebej zanimive delavnice ‘Igriva arhitektura’, kjer priznani slovenski arhitekti otrokom na sproščen način predstavljajo svet arhitekture."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.