Veljko Njegovan

 |  Mladina 14  |  Kultura

Radio Bemba še deluje

Energičen začetek balkanske turneje Manuja Chaa

Manu Chao: še vedno karizmatičen in zmožen neverjetne spontane komunikacije z občinstvom.

Manu Chao: še vedno karizmatičen in zmožen neverjetne spontane komunikacije z občinstvom.
© Miro Majcen

Že ob napovedi nastopa Manuja Chaa, svetovljanskega borca za človekove pravice in glasbenika z dolgoletno kilometrino, je bilo jasno, da se v mali dvorani Hale Tivoli pripravlja pravi koncertni spektakel. Manu Chao je v Ljubljani že nastopil, in to natanko pred devetimi leti, v času, ko so ga pripadniki antiglobalističnega gibanja vzeli za svojega, kar mu je v tistih časih zagotovilo izjemno priljubljenost, zlasti v Evropi in v državah Latinske Amerike. Družbenopolitična angažiranost, s katero so bila obarvana njegova besedila, mu je poleg izrazito prepoznavnega glasbenega sloga, ki je vključeval mešanico najrazličnejših glasbenih žanrov - od punka, s katerim je tudi začel svojo glasbeno kariero, do mešanice različnih glasb sveta -, priskrbela sloves glasbenika št. 1 med borci za človekove pravice.
Pred devetimi leti, ko je bil na vrhuncu popularnosti, je Manu Chao z zasedbo Radio Bemba Sound System do zadnjega kotička napolnil Križanke in ljubljansko občinstvo razveselil s štiriurnim nastopom. Zato je bilo tudi tokrat pričakovati, da bo, z zasedbo La Ventura, ki jo sestavljajo Chao in njegova soborca iz prej omenjenega glasbenega kolektiva, kitarist Madjid Fahem Magic in bobnar Garbancito, izvedel nepozabno glasbeno predstavo, saj je njegova aprilska balkanska turneja, ki se je začela ravno s tem ljubljanskim nastopom, že nekaj časa razprodana.
Govorice pravijo, da se je Chao že pred turnejo z organizatorji dogovoril, da morajo biti cene vstopnic dostopne vsakomur, kar je že v Ljubljani sprožilo ilegalno preprodajo vstopnic, ki so bile na črnem trgu tudi do dvakrat dražje. To kruto dejstvo očitno dokazuje, da je danes kapitalistično logiko težko izkoreniniti tudi takrat, kadar se proti njej bojujejo izrazito vplivni in priljubljeni posamezniki. Priljubljenost Manuja Chaa je bila očitna že pred samim prizoriščem koncerta, saj se je pred vhodom v Halo Tivoli trla pisana mešanica ljudi različnih starosti, ki so govorili v različnih jezikih: italijanščini, španščini, francoščini, nemščini ...
Koncert je bil od samega začetka nabit z izrazito pozitivno energijo, ki jo je poskočni Chao še dodatno stopnjeval do samega konca. Trio je deloval izredno uigrano, in čeprav so mnogi mislili, da bodo pogrešali dodatne inštrumente, zlasti pihala, se je Chao s spremljevalnima glasbenikoma prvovrstno odrezal. Pri tem sta mu seveda pomagali izrazita karizma in neverjetna zmožnost spontane komunikacije s publiko, ki jo je izražal predvsem z nenehnim mešanjem žanrov - od reaggeja prek skaja, pa vse do silovitih punkrockovskih izbruhov, ki so publiko podžigali in jo zabavali. Izrazito pozitiven in energičen uvod v spomladansko koncertno sezono.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.