• Uredništvo

    25. 12. 2022  |  Politika

    »Ne bom predsednica vseh volivk in volivcev«

    "Ne bom predsednica vseh volivk in volivcev. Ljubša mi je oznaka predsednica vseh državljank in državljanov, prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Zagotovo pa bom predsednica vseh tistih, ki verjamejo v ustavne vrednote. Funkcijo predsednice razumem kot funkcijo vrhovnega branika ustavnosti. Poudarek je na moči argumentov, moči besede, moralni avtoriteti, ki jo predsednica mora imeti. Zavedam se dejstva, da ne delim istih vrednot z vsemi. Kot predsednica pa moram biti pripravljena poslušati vse, slišati ljudi. Moja naloga je delati v dobro vseh."

  • Luka Volk

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Pretresljivo pričevanje o spolnih deliktih patra Marka Rupnika 

    V središču spolnega škandala za zidovi Vatikana se je znašel slovenski jezuit in umetnik Marko Rupnik, ki naj bi bil pred 30 leti spolno in duševno zlorabil več redovnic iz skupnosti Loyola v Mengšu. Število domnevnih žrtev zlorab je po poročanju italijanskih medijev za zdaj naraslo na devet, čeprav naj bi bil Rupnik po anonimnem pričevanju ene izmed redovnic, objavljenem v časniku Domani, v devetdesetih letih zlorabil skoraj polovico žensk v 41-članski skupnosti.

  • Borut Mekina

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    Krkovičeva dejanšizacija / Kaj pa provizije in trgovina z orožjem?

    Anton Krkovič, najbolj znan slovenski vojak, se je ta teden dokončno razšel s SDS. Protestno je izstopil iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), v sporočilu za javnost je zapisal, da izstopa zaradi »ponižujočega odnosa članov VSO in stranke SDS«, ki se je začel, potem ko je podprl Roberta Goloba.

  • Gregor Kocijančič

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Maček v žaklju

    Nedavno je koalicija več kot 20 ameriških organizacij, ki se borijo za zaščito otrok na spletu oziroma za zaščito njihovih pravic, zasebnosti in duševnega zdravja, napisala skrb zbujajočo peticijo, ki zahteva strožjo regulacijo na področju mobilnih aplikacij, namenjenih predvsem najmlajšim. Peticija, ki je naslovljena na ameriško Zvezno komisijo za trgovino, razkriva prebrisane in podle strategije, s katerimi priljubljene aplikacije, med drugim sta izpostavljeni videoigra My Talking Tom, vesoljna uspešnica izvorno slovenskega podjetja Outfit7, in kitajski TikTok, daleč najhitreje rastoče družbeno omrežje, manipulirajo z mladoletnimi uporabniki: poudarja predvsem problematiko bombardiranja otrok z oglasi in različne prijeme, ki mlade uporabnike pahnejo v digitalno odvisnost tako, da jim dnevni odmerek dopamina zagotavljajo s skrbno načrtovanimi povratnimi zankami, od družbenih potrditev do različnih virtualnih nagrad.

  • DK, STA

    25. 12. 2022  |  Kultura

    Zgodba o Romeu in Juliji v času holokavsta

    V Mini Teatru bo danes, 25. decembra ob 20.00 premiera predstave Dnevnik Ane Frank v režiji Vinka Möderndorferja. Kot je zapisal, je Dnevnik Ane Frank izjemno aktualno branje. "Tudi danes živijo mladi in talentirani ljudje na pragu življenja in smrti. Dnevnik mladega dekleta, ki je dve leti preživela v skrivališču in na koncu zaradi izdajstva umrla grozljive smrti, nas bo spomnil, da tudi danes neprestano živimo na robu holokavsta. Predvsem mlade generacije bi se morale tega bolj zavedati. "

  • Uredništvo

    25. 12. 2022  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko nam je vladala politika, ki je prezirala medije in novinarstvo

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 34. številki objavljen članek Jureta Trampuša o tem, ko je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija napovedal prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino.

  • Uredništvo

    24. 12. 2022  |  Svet

    Zakaj je šel Zelenski v Washington, ne pa v katero od evropskih prestolnic?

    "Po skoraj letu dni vojne ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni odšel v Berlin, Pariz ali Bruselj, ampak v Washington. Vojna v Ukrajini je evropska vojna, glavni vojaški in politični zaveznik Ukrajine pa so ZDA. Moralo bi biti drugače. Malo zadrege povzroča le dejstvo, da celina ni sposobna sama braniti države, ki je sredi vojne tudi uradno postala kandidatka za vstop v EU. Od vsega začetka Zelenskega opozarjajo pred posledicami poraza. Zelo redko pa je iz evropskih prestolnic slišati navdušenje nad morebitno zmago. Skoraj se zdi, da bi bila za Evropo zmaga bolj uničujoča od poraza. Nafta, begunci, plin, zima, recesija. Zelo živa je ideja, da bi bilo za Evropo najpametneje, če se Ukrajina vda, odpove Krimu in Donbasu in potem zaprosi za pogajanja. Dokler tega ne naredi, velja za deželo nasilnežev, ki Ruski federaciji onemogočajo, da bi do konca izpeljala svojo miroljubno politiko. Zato je šel ​Zelenski v Washington, ne pa v katero od evropskih prestolnic."

  • Jure Trampuš

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    Ko njega več ne bo

    Boruta Pahorja je na položaju predsednika republike zamenjala Nataša Pirc Musar. To funkcijo je opravljal deset let. Zadnji teden je podelil še zadnji odlikovanji. Najprej gasilcu Florjanu Jančiču, potem pa še tisto, ki je bilo podeljeno z zamudo. Še v času predsedovanja Milana Kučana ga je vnaprej zavrnil Jože Pučnik, ko ga je postumno leta 2006 odlikoval Janez Drnovšek, ga ni želela sprejeti njegova družina. Tokrat ga je v tretjem poskusu iz Pahorjevih rok vendarle sprejel Pučnikov sin Gorazd Pučnik. V torek je potem Pahor odšel na kosilo s predsednikom vlade Robertom Golobom, sestal se je z veleposlaniki, zvečer je priredil poslovilno srečanje z novinarji in uredniki. V sredo je obiskal vojašnico na Vrhniki, njegov urad je izdal še zadnje letno poročilo, odhajajoči predsednik pa je dal še poslednji intervju za Radio Slovenija. Nato je v četrtek na seji državnega zbora prisegla nova predsednica republike Nataša Pirc Musar. Mandat je Pahor uradno zaključil točno opolnoči v noči s četrtka na petek.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Saša Babič / »Kletvice kažejo na dvojno moralo družbe: ne smemo jih izreči, ko pa o njih govorimo, se vsi zelo zabavamo«

    Saša Babič je slovstvena folkloristka, ki na Inštitutu za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU preučuje folklorne obrazce, torej najkrajše folklorne forme, kot so pregovori, pozdravi, molitve, uganke in – verjetno najsočnejši predmet njenega raziskovanja – kletvice.

  • Uredništvo

    24. 12. 2022  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko so gledalci množično zapuščali TV Slovenija

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 37. številki objavljen članek Izaka Koširja o tem, da je TV Slovenija upadlo zaupanje javnosti.

  • Jože Vogrinc

    Jože Vogrinc

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Javna pamet

    Komentar / Zlom zdravstva in vrste v lekarnah

    Ste v zadnjih mesecih kdaj dolgo stali v lekarni – ne med čakajočimi na zdravila na recept, pač pa v vrsti, kjer brez recepta dobite sirup proti kašlju ali tablete proti nespečnosti? Ste se vprašali, ali vrsta morda ni v kakšni povezavi z zlomom javnega zdravstva?

  • Monika Weiss

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    (Ne)stanovanjska politika

    »Reševanje stanovanjske problematike presega kratkoročne načrte, letne proračune in en politični mandat, načrtovati se mora dolgoročno in strateško,« je v nedavni reviziji izvajanja stanovanjske politike od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2021 zapisalo računsko sodišče in povzelo ključno težavo (ne le) neobstoječe stanovanjske politike pri nas.

  • Uredništvo

    22. 12. 2022  |  Politika

    Vatikan preiskuje posle ljubljanske nadškofije

    Spletni portal Necenzurirano razkriva, da papežev odposlanec iz Vatikana preiskuje finančno poslovanje podjetje Metropolitana, ki je v lasti Nadškofije Ljubljana. Finančno poslovanje Nadškofije Ljubljana, največje in daleč najbogatejše entitete slovenske cerkve, je že mesec dni pod drobnogledom posebnega odposlanca, ki ga je v Slovenijo poslal papež Frančišek.

  • Luka Volk

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Zakaj ne bi Ljubljančani sami odločili, kakšen zrak bodo dihali? 

    Ljubljana spada med evropske prestolnice z najbolj onesnaženim zrakom. Samo ta teden je bil zrak v njej po lestvici kakovosti dva dni izrazito slab, tako imenovanim finim trdnim delcem PM2,5, ki lahko povzročajo resne zdravstvene težave, je uspelo preseči sprejemljivo raven onesnaženosti. Gre za velik javnozdravstveni problem, a župan Zoran Janković, ki so mu občani pred kratkim podelili še en mandat, namesto tega raje razmišlja o gradnji sežigalnice.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Dva leva

    Komentar / Adventna zgodba

    Med odraslimi ljudmi sta vsako intimno razmerje in vsaka praksa legitimna pod enim in edinim pogojem – da vstopajo v prostovoljni odnos odrasli in polno odgovorni udeleženci. Za klerike so merila strožja. Ker cerkev vernike omejuje in obremenjuje z iracionalno vzdržnostjo, kar zapakira v embalažo kreposti in moralnosti, je sprejemljiva le ničelna toleranca do spolnih aktivnosti in praks duhovnih voditeljev. Sodobna katekizemska interpretacija prvinske kategorije nečistovanja je res šokantna. »Grehi, ki vsak po naravi svojega predmeta hudo nasprotujejo čistosti, so: prešuštvo, masturbacija (samozadovoljevanje), nečistovanje, pornografija, prostitucija, posilstvo, homoseksualna dejanja. Ti grehi so izraz glavnega greha nečistosti …« In še, da je »spolna naslada nravno neurejena, če jo človek išče zaradi nje same, ločeno od namenov roditve in združitve«! Tako kleriki učijo vernike v 21. stoletju! Če izvzamemo pedofilijo in posilstvo, je vse našteto zgolj zapoved zoper človekovo naravo in svobodno voljo. Zoper človeka. Zato je sprejemljivo zgolj kot obligacija za kler, ki nastopa kot razsodnik o morali in kreposti. Celibat je institucionalizirana hinavščina. Prinesel je malo dobrega, a hkrati povzročil veliko gorja zavezancem in še veliko več žrtvam.

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Svet

    Čas maščevanja / Od okupatorjevih zločinov do povojnega maščevanja

    Izšla je posebna številka Mladine: Evropa ob koncu druge svetovne vojne. V sklopu zgodovinskih edicij tokrat obravnavamo okupatorjeve zločine in povojno maščevanje, in sicer na primerih Slovenije, Jugoslavije, Italije, Nemčije, Francije, Poljske in Češke. Nova posebna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. 

  • Peter Petrovčič

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Za vedno izbrisani

    Pred dnevi je v požaru v prikolici za kampiranje, ki je stala med vrtički v Stegnah, umrl Zoran Tešanović, ki je bil leta 1992 skupaj z več kot 25 tisoč ljudmi izbrisan in je čez noč nepovratno izgubil osnovne človekove pravice.

  • Damjana Kolar

    24. 12. 2022  |  Kultura

    Film tedna / Živeti

    V Kinodvoru bo 31. decembra silvestrska projekcija filma Živeti v režiji Oliverja Hermanusa. Zgodba o brezvoljnem uradniku, ki ga zdravniška diagnoza prisili, da začne razmišljati o smislu svojega življenja, je britanska priredba japonske klasike Ikiru Akira Kurosave iz leta 1952, ki jo je tokrat priredil nobelovec Kazuo Ishiguro.

  • N'toko

    N'toko

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Žive meje

    Komentar / Kandidatka za premierko

    Ko boste brali to kolumno, bo obravnavani dogodek že zdavnaj pozabljen. Bo le še eden izmed tisočerih drobnih detajlov, ki z naslednjim dnem izginejo iz spomina in postanejo neopazen košček v mozaiku slovenske politike. Toda bila bi neskončna škoda, če bi 14. december 2022 utonil v pozabo. Na ta dan so nam namreč vidni obrazi kulture uprizorili najnazornejšo predstavo slovenskega liberalizma, kar smo jih kdaj videli. Tako nazorno, da jo bomo lahko še dolgo uporabljali kot pedagoško orodje. Če me bo v daljni prihodnosti kdo vprašal, kaj je bil liberalizem, bom lahko vedno odprl arhiv in pokazal na literarno prireditev Šopek srčnic za gospo Tatjano Bobnar. Slovenski liberalizem so prominentni literati, ki recitirajo poezijo policijski funkcionarki.

  • Monika Weiss

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    Milijon (evrov)

    Konec novembra je policija z ministrstva za okolje in prostor odnesla zajeten sveženj pogodb, ki jih je sklenil bivši okoljski minister v Janševi vladi Andrej Vizjak s pravnikom, nekdanjim ministrom in profesorjem Pravne fakultete Senkom Pličaničem. Na okrožnem državnem tožilstvu so potrdili, da preiskujejo sum oškodovanja javnih sredstev. Po podatkih baze Erar je ministrstvo od decembra 2020 do konca Vizjakovega mandata Pličaničevemu podjetju Sol.Lex.Sus nakazalo skupaj slab milijon evrov (968.745 evrov), o čemer so v zadnjih tednih poročali številni mediji. Nepravilnosti pri teh poslih je že pred meseci odkrilo tudi računsko sodišče, čeprav Pličanič trdi drugače.

  • Matic Gorenc

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    Kulturno ministrstvo podpira Plac

    V torek, 13. decembra, so se sestali predstavniki ministrstva za kulturo, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenskega državnega holdinga (SDH). DUTB je ministrstvu predstavila štiri možne rešitve, s katerimi bi rešila problematiko Placa »v dobro vseh strani«.

  • Luka Volk

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Politika

    Zmaga za sindikate

    Konec oktobra se je pred upravo podjetja Tuš v Celju zbralo okoli sto zaposlenih. Želeli so opozoriti, da so za svoje delo izjemno slabo plačani, da njihovi prejemki ne dosegajo niti zakonsko določene minimalne plače in da preprosto ne vedo, kako bodo preživeli zimo. Če sindikalna pogajanja ne bi prinesla želenih sprememb, bi se lahko pridružili stavki Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je bila napovedana v času božičnih praznikov, so tedaj napovedovali v lani ustanovljenem Sindikatu Tuš. To zdaj ne bo potrebno, saj jim je z upravo uspelo doseči dogovor in izpolnitev večine zahtev, stavko pa so odpovedali celo v krovnem Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, saj so bile po več mesecih pogajanj s predstavniki trgovskih družb sprejete pomembne spremembe na panožni ravni.

  • Monika Weiss

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Kinodvorane na Rudniku so sedem mesecev delovale brez uporabnega dovoljenja

    Že konec novembra smo pisali, da več lokalov, trgovin in celo kinodvoran v nakupovalnem središču Supernova na Rudniku v Ljubljani, ki deluje že od maja, nima uporabnega dovoljenja. Informacija, ki so jo potrdili na ministrstvu za okolje, se je marsikomu zdela neverjetna. Precej neresnično se namreč zdi, da bi si kdorkoli tako na očeh upal delovati brez uporabnega dovoljenja, kaj šele tako obsežen objekt, v katerega se dan za dnem zgrinja na tisoče ljudi. Še bolj nenavadno od drznosti investitorjev pa je, da pristojne državne službe kljub poročanju o stanju ne ukrepajo.

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Družba

    »Vse, kar se v javnih zdravstvenih zavodih dogaja, je odgovornost direktorja«

    "Vse, kar se v javnih zdravstvenih zavodih dogaja, je odgovornost direktorja. Glede na preteklo delo, ki smo ga v ZD Ljubljana opravili, pa je ključno vprašanje, kaj odstop direktorja, ki nima zadostnega števila kadra, prinese. Če odstop prinese rešitev, potem moram odstopiti. Če je ne, potem se je smiselno zmeniti, kaj s tem dosežemo oziroma se začeti konstruktivno pogovarjati o rešitvah."

  • Gregor Kocijančič

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Epska kazen za epske igre

    Epic Games, razvijalec igričarskega fenomena Fortnite, ene od najpopularnejših spletnih iger, ki je od svojega zagona leta 2017 pridobila naklonjenost kar 400 milijonov igričarjev in na mesec beleži kar 80 milijonov uporabnikov, je bila te dni pod drobnogledom ameriške zvezne komisije za trgovino FTC. Ta je v taktikah, s pomočjo katerih je podjetje Epic Games zgradilo milijardni imperij, prepoznala nepravično manipulacijo z najmlajšimi uporabniki, od kršenja zakonov o zasebnosti otrok do napeljevanja k nenamernim spletnim nakupom. Zaradi teh prekrškov je podjetje doletela vrtoglava denarna kazen v višini 520 milijonov ameriških dolarjev: 275 milijonov bo moralo odšteti zaradi različnih kršitev zasebnosti, 245 milijonov odškodnine pa zato, ker je uporabnike zavajalo v nakupe virtualnih pripomočkov, ki jih pravzaprav niso nameravali kupiti, pa tudi zaradi načrtnega oteževanja preklicev nakupov in vračil kupnin. Ta denar bo povrnjen oškodovanim potrošnikom. Gre za rekorden znesek, za najvišjo globo v zgodovini komisije FTC. Lahko podobna usoda doleti tudi podjetje Outfit7?

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Kolumna

    Komentar / Skušnjave oblastništva

    Premier Golob si je afero Bobnar v glavnem skuhal sam. Tudi ko je zadeva že izbruhnila, bi jo sprva še lahko ustavil – se resno pogovoril z ministrico in zavrnil njen odstop. Zdi pa se, da se ni skušal znebiti Bobnarjeve zato, da bi nastavil ubogljivega ministra, ta pa ubogljivega šefa policije. Če bo Lindav ostal na položaju, bo ta blažja razlaga afere potrjena.

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Politika

    »Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki«

    "Zmagovalka letošnjih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki. A prihod nove generacije politikov še ne pomeni, da se bodo vzorci delovanja spremenili, ker, kot je znano, se politična kultura neke družbe oblikuje desetletja, spreminja in izboljšuje pa zgolj v pogojih svobodne in demokratične družbe. Zato je mandat prve predsednice za prihodnost Slovenije toliko bolj pomemben, ker na čelo mlade države ne prihaja zgolj prva ženska, ampak predsednica, ki se je družbeno, politično in kulturno v celoti oblikovala v kontekstu samostojne Slovenije. Ob njenem prevzemu funkcije si lahko želimo le, da se bo izpolnjevanju izrečenih obljub čutila bolj zavezana kot njen predhodnik."

  • Kako so milijarderji dobili izgovor za pohlep in brezmejno bogatenje

    Ameriški komik Tom Papa v svojem novem standup šovu Kakšen dan!, ki ga ponuja Netflix, dahne: »Ugrabimo nekaj milijarderjev. Zakaj pa ne? Imamo veliko problemov. Pet tipov pa ima ves denar tega sveta. Zgrabimo jih! Kdo pa nas bo ustavil? Nič nimam proti, da ste milijarder. Dobro vam gre! Trdo delate, spremenili ste svet. Lahko ste milijarder, toda le 24 ur. Če do jutra ne boste začeli deliti svojega denarja revnim, bomo prišli in vam ga vzeli.«

  • STA

    22. 12. 2022  |  Politika

    Prva predsednica / »Policija, vojska, diplomacija, zdravstvo in šolstvo so naša lastnina«

    Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru po zaprisegi na slavnostni seji DZ napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je še napovedala in dodala, da danes vstopa "v prvo bojno vrsto državljanskega poguma".

  • Komentar / Čakajoč čudeže

    Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize vse bolj buri duhove. Vlada je želela z njim subvencionirati podjetja zaradi visokih cen energentov, zaščititi delovna mesta, zagotoviti potrebno likvidnost. Toda gospodarski deležniki so prepričani, da vladne politike in ukrepi ne zagotavljajo potrebnih konkurenčnih možnosti. Prihajajo prepozno, pristopi so arbitrarni, učinki verjetno manjši od pričakovanj. Vlada ga ponuja kot »končni možni kompromis« glede domače fiskalne vzdržnosti in evropskih regulacijskih ukrepov. Z njim naj bi dobili stabilno in predvidljivo poslovno okolje, toda prav tu tiči največji problem. Razmere na trgih energentov in geopolitični kaos ostajajo, domače energetske zadrege pa se stopnjujejo. Začasni in izredni ukrepi postajajo stalnica in nova normala. Državne pomoči so nujno, toda tudi lažno blažilo za razpad energetskih trgov. Razlike v cenah so velike, poslovne izgube pa tudi. Celotno obvladovanje cenovnih škarij in pokritje izgub bi zahtevali dvakrat višji vložek države od ponujenega. Od tod trk pričakovanj Golobove vlade na eni in gospodarstva na drugi strani. Zlom energetskih trgov dokazuje zgolj polom domače in evropske energetske politike.