Klemen Košak

 |  Mladina 4  |  Politika

Zadnje dejanje koalicije

Kdo so predlagani nadzorniki slovenskega državnega holdinga?

Virantova želja, da bi dobili dobre nadzornike, se ne bo uresničila

Virantova želja, da bi dobili dobre nadzornike, se ne bo uresničila
© Borut Krajnc

Slovenski državni holding, ki bo upravljal milijardno premoženje države, bo vodila tričlanska uprava. Izbrana bo na podlagi mednarodnega razpisa, ki ga bo objavil devetčlanski nadzorni svet. Vsak od nadzornikov bo moral v državnem zboru dobiti 46 glasov, predlagajo pa jih poslanske skupine (4), vlada (4) in državnozborska komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Predsednik državljanske liste Gregor Virant je avgusta dejal, da je ključno, da se v nadzorni svet holdinga »postavi devet izjemno kompetentnih, zanesljivih in verodostojnih oseb«.

Sedaj je nekaj kandidatov za nadzornike že znanih. In zdi se, da se smela Virantova napoved ne bo uresničila. Še najbolj kompetentna se zdita dr. Mirko Mušič, izvršni direktor Halcoma in strokovnjak za korporativno upravljanje, ki ga predlaga Virantova stranka, in nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in borzni posrednik Jovan Lukovec, favorit NSi.

Kandidatki komisije DZ, predsednici uprave Ljubljanske banke Cvetani Rijavec, so nekateri mediji, naklonjeni odhajajoči vladi, očitali članstvo v Forumu 21. Za kandidata SLS dr. Marka Smoleta je znano, da je ustanovil investicijsko družbo, da svetuje upravam in da je predsednik društva slovensko-sejšelskega prijateljstva. Pred štirimi leti je za Mladino razlagal, kako se je udeležil inavguracije ameriškega predsednika Baracka Obame preprosto zato, ker je moral biti tam.

SDS predlaga šefa visokotehnološkega podjetja Bia Seperations dr. Aleša Štrancarja. Štrancar je znan po izjavi, da bivšega predsednika dr. Danila Türka ne bi spustil v svoje podjetje, ter po izjavi, da ker je svoboden in neodvisen, lahko reče, da to, kar v naši državi dela Milan Kučan, ni prav.

Pozitivna Slovenija je kandidirala Andreja Cetinskega, predsednika nadzornega sveta novogoriškega Hita, ki, ko se je razkrilo, da hkrati zasebno dela za upravo Hita, ni želel odstopiti. Ker Cetinski meni, da državno lastništvo za podjetja ni nujno breme, se nekaterim liberalnim ekonomistom ob njem naježi koža. DeSUS pa si je zaželel, da bi nadzornik SDH-ja postal Andrej Polenec, ki je 25 let vodil Iskratel, zdaj pa je njegov nadzornik. Je pa res, da je Iskratel s Polencem na čelu dal Merfinu Bineta Kordeža deset milijonov evrov posojila, sedaj pa jih terja v stečaju.

Nekateri izmed predlaganih kandidatov pač niso najkompetentnejša, najzanesljivejša in najverodostojnejša izbira za nadzornike upravljanja slovenskega holdinga.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.