• Uredništvo

  9. 12. 2022  |  Politika

  »Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela«

  "Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela, ima znanje in moč obvladovanja sistema in ve tudi, kaj želi dolgoročno organizirati kot javno zdravstvo. In zna svoja sporočila tudi uskladiti s tem, kar se v javnem zdravstvu realno dogaja. Obljube o lepi prihodnosti in ljudje, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov, ter zasebna zavarovanja proti vrstam – vse to ne gre skupaj. Zato je treba vsaj z nekaj jasnimi sporočili bolje usklajevati realnost, ki jo ljudje občutimo, z vizijo ministra za zdravje, ki bi ji vsi radi verjeli. Brez prepričljivih sporočil se bo zaupanje javnosti zlomilo in potem bo politika za nedelovanje sistema spet začela manipulantsko obešati krivdo za nedelovanje sistema na zdravnike. To je, kot bi vojaški generali ob tem, ko izgubljajo vojno, krivili vojake za svoje napačne odločitve. Zdravniki smo samo delavci v sistemu, in tisti, ki mora znati uporabiti in organizirati naše znanje in zmožnosti, je upravljavec sistema. In to je pri nas edino in izključno politika."

 • Uredništvo

  9. 12. 2022  |  Politika

  »Zdi se, da aktualni predsednik vlade ponavlja nekatere napake svojega predhodnika«

  "Spor med Golobom in Bobnarjevo se na prvi pogled zdi kot konflikt, ki je bil nepotreben. Novo vodstvo notranjega ministrstva in policije je v šestih mesecih v precejšnji meri normaliziralo razmere na policiji, zamenjalo praktično vse sporne vodilne kadre, ki so v času tretje Janševe vlade hodili po meji spodobnega in zakonitega (dva tesna sodelavca nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja sta bila celo odpuščena), razpustilo nepremišljeno ustanovljeno upravo avtocestne policije in opravilo številne nadzore, med katerimi po obsežnosti bržkone izstopa nadzor nad represivnimi ukrepi policije v času protivladnih protestov. Izboljšalo se je tudi zaupanje javnosti v policijo."

 • Luka Volk

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Predsednik v odhajanju Borut Pahor je prejel nagrado Alcida De Gasperija

  Predsednik države Borut Pahor je konec prejšnjega tedna prejel nagrado Alcida De Gasperija: graditelji Evrope. Tako se je pridružil osmim drugim prejemnikom: Helmutu Kohlu, Romanu Prodiju, Felipeju Gonzálezu, Václavu Havlu, Simone Veil, Carlu Azegliu Ciampiju, Sofiji Corradi in Mariu Draghiju. Poleg laskavega naziva »graditelj Evrope« je prejel tudi denarno nagrado 25 tisoč evrov.

 • Peter Petrovčič

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika

  Vrhovna sodnica Barbara Zobec izločena iz odločanja o Janezu Janši

  Da sta vrhovna sodnika, zakonca Jan in Barbara Zobec, politično jasno profilirana in da sta privrženca Janeza Janše, niti sama ne skrivata. Zdaj je temu posredno, a uradno pritrdil tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ko je Zobčevo izločil iz odločanja o zadevi, povezani z Janšo.

 • Monika Weiss

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Nadomestilo za stavbno zemljišče tudi za cerkve

  »Nov finančni udarec za slovenske župnije?« in »Nov frontalni napad države na Katoliško cerkev in vernike – odslej morajo župnije plačevati stavbno nadomestilo«. To sta le dva naslova iz revije Družina, ki jo izdaja katoliška cerkev, in s strankarskega portala Nova24TV, ki sta bila objavljena v zadnjih dneh.

 • Monika Weiss

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Ekološki obrat?

  Eno večjih presenečenj na nedavnih lokalnih volitvah so doživeli v občini Kanal ob Soči. Kandidatko stranke SD in dosedanjo županjo Tino Gerbec je v drugem krogu premagal Miha Stegel. Ta, sicer podjetnik z več kot 50 zaposlenimi, je v lokalnem okolju zadnja leta pridobil zaupanje ljudi s številnimi prizadevanji za izboljšanje življenjskih razmer na tem območju, močno zaznamovanem z industrijo. Ustanovil je civilno pobudo občanov občine Kanal ob Soči Danes, ki je pomembno okrepila prizadevanja, v katera je tam že leta vključeno društvo Eko Anhovo. Med ključnimi so uzakonitev enakih vrednosti za izpuste iz sežigalnic in sosežigalnic (zdaj te lahko izpuščajo več nevarnih snovi) ter uvedba stalnih in verodostojnih meritev kakovosti zraka.

 • Peter Petrovčič

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Zakaj je Tatjana Bobnar morala zapustiti vlado?

  Februarja 2020 je Janez Janša že uspešno vodil koalicijska pogajanja s SMC in DeSUS ter z njimi tudi preprečil predčasne volitve in se zavihtel na oblast. Tatjana Bobnar je bila takrat generalna direktorica policije. Osemnajstega februarja dopoldne pa je kot prva policistka v državi dobila uradni obisk treh poslancev: iz SDS sta prišla Žan Mahnič in Zvone Černač, poleg njiju pa še poslanec DeSUS Branko Simonovič. Ti so kot člani parlamentarne komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami nenapovedano vstopili v prostore Generalne policijske uprave na Litostrojski ulici v Ljubljani. Mahnič je ob prihodu Bobnarjevi dejal, naj »pomisli na svojo prihodnost«, če ne bo sodelovala, saj je njen položaj v rokah (prihajajoče) vlade.

 • Tatjana Bobnar / Ne pristajam na oblastne kaprice

  Pozdravljeni g. predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, po Tvojem naročilu z najinega sestanka dne 05.12.2022, o političnih pritiskih, Ti v nadaljevanju podajam naslednjo razlago:

 • Borut Mekina

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Je Tatjana Bobnar postala političarka, Robert Golob pa policist?

  Ena največjih težav v preteklosti je bila, da so državo vodili vsevedneži, politiki, ki so bili prepričani, da se spoznajo na vse, je predsednik vlade Robert Golob dejal v intervjuju za Mladino aprila letos, pri čemer je s prstom kazal na takratnega premiera Janeza Janšo. »On je tisti, ki vse zna. Je najboljši na področju delovanja demokracije in hkrati mednarodne politike. Zdaj ve največ o vojni v Ukrajini, pred tem je bil največji strokovnjak za zdravstvo – dve leti je interpretiral epidemijo covida, zelo suvereno, pa četudi smo bili nekaj časa vodilni v svetu v smrtih zaradi virusa.«

 • Monika Weiss

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika  Za naročnike

  Narave ni niti v imenu

  Na nedavnem trojnem referendumu so bili potrjeni vsi trije vladni zakoni – o RTV, dolgotrajni oskrbi in vladi. Najmanjšo podporo je prejel zakon o vladi; podprlo ga je 398.518 volivk in volivcev ali skoraj 44.300 manj kot zakon o RTV. Proti zakonu so se ob nevladnih organizacijah, ki delujejo v javnem interesu varovanja okolja in ohranjanja narave, tik pred referendumom postavili ugledni strokovnjaki ter (ponovno) poudarili nestrinjanje, da se v novem skupnem ministrstvu za okolje, podnebje in energijo združijo področje energetike in upravni postopki, v katerih se presoja okoljska sprejemljivost investicij. Pred čim natančneje svarijo in kako upravičeno? Bo vlada Roberta Goloba pri načrtovani »solarizaciji Slovenije« odprla iskren dialog s stroko, ki poziva k dialogu?

 • Peter Petrovčič

  8. 12. 2022  |  Politika

  Policistovo poročilo o političnih pritiskih

  Pred dnevi je premier Robert Golob od prvega moža policije Boštjana Lindava zahteval pojasnila o morebitnih političnih pritiskih nanj in na policijo. Dobil je tako poročilo notranje ministrice kot v. d. generalnega direktorja policije.

 • STA

  7. 12. 2022  |  Politika

  Ministrica v odstopu / »Depolitizacije policije se ni mogoče lotiti s pristopi, ki so sprva pripeljali do politizacije«

  Odhajajoča ministrica Tatjana Bobnar bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Policija pa bo preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, so dodali.

 • STA

  7. 12. 2022  |  Politika

  Ameriška veleposlanica v Ljubljani / »Moj mandat je zasenčila vojna v Ukrajini«

  Odnosi med Slovenijo in ZDA so trdni in močni, je v pogovoru za STA dejala ameriška veleposlanica v Ljubljani Jamie L. Harpootlian in izpostavila odlično sodelovanje tako s prejšnjo kot s sedanjo vlado. Veseli se tudi sodelovanja z novo predsednico Natašo Pirc Musar, odhajajočemu predsedniku Borutu Pahorju pa se je zahvalila za njegovo delo.

 • Uredništvo

  7. 12. 2022  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / ZAKAJ ŽE?

  V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Živulovič (Bobo), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. decembra, dalje, razkrivamo ozadje odstopa ministrice za notranje zadeve in posledice, ki lahko zaradi tega sledijo za Golobovo vlado. Ne zamudite! #Mladina49

 • Uredništvo

  7. 12. 2022  |  Politika

  Balkan kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati

  "Balkan se je z dolgoletnih opisov kot območja migrantskih žepov spet vrnil na radar Evropske unije kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati. Še pred meseci so Berlinski proces, Odprti Balkan in nazadnje tudi novoustanovljena Evropska politična skupnost delovali kot obvodi polnopravnemu članstvu zahodnobalkanskih držav v Evropski uniji. Toda gospodarsko-politične iniciative različnih botrov (Nemčije, ZDA in Francije) v na novo odkritem evropskem interesu za Zahodni Balkan sedaj ponujajo podobo nečesa, kar dopolnjuje širitveni proces, katerega glavno domačo nalogo morajo s svojimi reformnimi prizadevanji še vedno opraviti v regiji. Z vse tesnejšo navezavo držav na Evropsko unijo na področjih, ki so državljanom Balkana pomembna že sedaj, sedemindvajseterica daje največ, kar v tej fazi pristopnega procesa poleg razvojne predpristopne pomoči in ob vedno znova močnih zagotovilih za širitev lahko ponudi. Možnost izobraževanja na evropskih univerzah, prosto prehajanje regionalnih meja z osebnimi izkaznicami, medsebojno priznavanje diplom, pa tudi znižanje stroškov gostovanja v telekomunikacijskih omrežjih so pridobitve za regijo, ki jih zmorejo opaziti tudi državljani."

 • STA

  7. 12. 2022  |  Politika

  Odstop / Ministrica Tatjana Bobnar bo podala odstopno izjavo

  Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, so za STA potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Bobnar bi tako utegnila biti prva iz obstoječe ministrske ekipe, ki se bo poslovila od položaja v vladi.

 • Nedopustne grožnje novinarskemu poklicu in skupnim prostorom

  Uporabnice in uporabniki, organizirani v Participativni ljubljanski avtonomni coni PLAC, so v začetku septembra zasedli dotlej več let zapuščeno stavbo na Linhartovi 43 v Ljubljani, ki je sicer v upravljanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Potem ko so prostore očistili in uredili ter jih odprli za javnost, v njih med drugim deluje ljudska kuhinja, DUTB zdaj toži 46 državljank in državljanov zaradi motenja posesti. V množični tožbi so na spisku tudi trije novinarji Radia Študent in fotograf Dela, ki so ob zasedbi stavbe na mestu dogodka opravljali svoje službene dolžnosti. V Sindikatu novinarjev Slovenije obsojamo ravnanje DUTB in protestiramo zaradi neupravičenega obtoževanja poklicnih kolegov, saj menimo, da pomeni grožnjo in pritisk na opravljanje njihovega dela, posledično pa grožnjo pravici javnosti do obveščenosti.

 • STA

  7. 12. 2022  |  Politika

  Kdaj bo ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

  Poslanska skupina SD je na ministrstvo za zdravje naslovila pobudo, da začne aktivno pristopati k oblikovanju zakona, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ministrstvo tudi pozivajo, da strankam koalicije posreduje jasno časovnico, kako in na kakšen način bo oblikovalo ter usklajevalo predlog zakona in kdaj bo ta vložen v DZ.

 • STA

  7. 12. 2022  |  Politika

  Ukrepi / Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo

  Ministrstvo za kulturo je na včerajšnji seji nacionalnega sveta za kulturo (NSK) predstavilo poročilo, kako se v praksi izvaja t.i. obvezni delež za umetnost pri javnih investicijah na ravni države, ki je bil leta 2017 določen z novelo krovnega zakona v kulturi. Doslej edini tovrstni primer je uresničilo ministrstvo za javno upravo.

 • STA

  6. 12. 2022  |  Politika

  Policija na protivladnih protestih / Nepravilnosti in nesorazmerna uporaba prisilnih sredstev

  Izredni strokovni nadzor nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021, ki ga je odredila notranja ministrica Tatjana Bobnar, je pokazal številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, tako sistemske kot neposredno izvedbene narave. Na ministrstvu so že pripravili zakonske spremembe, poročilo pa so poslali na tožilstvo.

 • Golobov ultimat / Kdo je politično pritiskal?

  Ali predsednik vlade posredno in pogojno obtožuje laganja svojo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava? Je to njegov perfiden način, kako bi se ju rad dokončno otresel, ker mu najedata živce? Odgovor je po vsem sodeč, če upoštevamo narušene odnose, ki trajajo že več časa, bolj kot ne pritrdilen. Še več, njegov odločen ultimat, da prvi policist postreže z dokazili do srede, implicira njegovo prepričanje, da zaenkrat ne pozna podatkov o vršitvi političnih pritiskov na delo policije iz krogov politike ali vlade. Ne le to, verjetno v obstoj pritiskov, s tem pa v upravičenost pojasnil, ki jih pričakuje, tudi dvomi.

 • IK, STA

  6. 12. 2022  |  Politika

  Novo ministrstvo / »Gre za prakso, ki je progresivna, ampak ni nova«

  Tri ključna delovna področja novega ministrstva za solidarno prihodnost bodo dolgotrajna oskrba, stanovanjska politika in ekonomska demokracija. Kljub zamiku pri ustanavljanju ministrstva so nekatere rešitve, ki bodo sodile pod njegovo okrilje, že pripravljene, je danes dejal kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

 • Uredništvo

  6. 12. 2022  |  Politika

  Se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen?

  "Predolgo je premier Robert Golob potreboval za pojasnilo kadrovskega mešetarjenja v policiji. Ravno dovolj dolgo je zavlačeval z razčiščevanjem domnevnega vpletanja politike, da je ustvaril vtis, da se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen, in za takšno mešetarjenje sam ne bo čutil posledic."

 • STA

  6. 12. 2022  |  Politika

  EU / Bo Hrvaška končno vstopila v schengen?

  Notranji ministri Evropske unije bodo v četrtek predvidoma odločali o članstvu Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengnu. Po neuradnih informacijah glede vstopa Hrvaške ni več zadržkov med članicami, pod večjim vprašajem pa je podpora vstopu Romunije in Bolgarije. 

 • 5. 12. 2022  |  Politika

  Janša gre v penzijo

  Tilen Artač v oddaji Kaj dogaja na TV Slovenija tokrat v vlogi Janeza Janše. Parodijo o tem, da naj bi šel predsednik SDS v penzijo, si lahko ogledate na spodnji povezavi. 

 • STA

  5. 12. 2022  |  Politika

  Robert Golob / Do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je izvajal politični pritisk na policijo

  Predsednik vlade Robert Golob od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 • Uredništvo

  5. 12. 2022  |  Politika

  »Leva sredina se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobila«

  "Predstava, da bi SDS pod Logarjevem vodstvom preprosto ponovila dobre rezultate iz drugega kroga predsedniških volitev in z njimi, kot se je zgodilo leta 2020, prevladala nad notranje razdrobljeno levo sredino, je naivna. Ne le da je levosredinski blok zdaj poenoten okoli sposobnega voditelja in se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobil: vprašanje je predvsem, ali bi Logarjeva sredinska karizma uspela povečati priljubljenost SDS ali pa bi, obratno, sam izgubil priljubljenost zaradi stranke, ki na vseh ravneh nosi prstne odtise Janševega kadrovanja."

 • Uredništvo

  5. 12. 2022  |  Politika

  »Spet se je izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost«

  "Spet se je torej izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost. Njihova predvolilna kampanja lahko traja štiri leta, izdatno je podkrepljena z občinskimi sredstvi in kadri, medijsko je dobro pokrita, če pa slučajno ni, imajo vedno na voljo občinska glasila. Obstoječi župani imajo pred protikandidati pač tolikšno prednost, da se morajo samo svoji nesposobnosti zahvaliti, če jim na volitvah ne uspe osvojiti novega mandata."

 • STA

  5. 12. 2022  |  Politika

  Župan Kranja / »Rak rana so tudi parkirišča«

  Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki so mu volivci v nedeljo zaupali drugi mandat na čelu občine, namerava z delom nadaljevati tako kot doslej. Kot je povedal v pogovoru za STA, svoje ožje ekipe ne bo spreminjal, bo pa morda občina dobila novega podžupana. Želi si, da bi z novim mestnim svetom sodeloval tako dobro kot z dosedanjim.

 • STA

  5. 12. 2022  |  Politika

  Župan Maribora / »Mnogi so se po nepotrebnem počutili premalo vključene«

  Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je v nedeljo osvojil drugi mandat, napoveduje, da bo nadaljeval delo za nadaljnji razvoj drugega največjega slovenskega mesta, ki ga je zastavil v prejšnjem mandatu. Obljublja tudi izrazitejše vključevanje občanov in sistematično odpravljanje največjih težav, kot so dotrajane ceste.