• Borut Mekina

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Balkanski Watergate

  Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

  Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

 • Borut Mekina

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Koritniki

  Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

  Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

 • Peter Petrovčič

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Zakonito nečloveško ravnanje?

  Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

 • STA

  28. 11. 2023  |  Politika

  Anketa / Večina vprašanih za nevtralnost Slovenije v izraelsko-palestinskem konfliktu

  Večina anketiranih državljanov Slovenije meni, da bi morala Slovenija v izraelsko-palestinskem konfliktu ostati nevtralna oziroma se vanj ne bi smela vmešavati, kažejo danes objavljeni podatki raziskave družbe Valicon. Zaupanje slovenskih državljanov v poročanje medijev na to temo je medtem, podobno kot v nekaterih drugih državah regije, relativno nizko.

 • STA

  28. 11. 2023  |  Politika

  Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Gibanja Svoboda

  Mojca Šetinc Pašek je po tem, ko so jo minuli mesec izključili iz največje vladne stranke Gibanje Svoboda, danes izstopila tudi iz strankine poslanske skupine. Odslej bo delovala kot samostojna poslanka. Kot pravi, tako želi "razbremeniti vodjo poslanske skupine Boruta Sajovica kršenja poslovnika DZ".

 • STA

  27. 11. 2023  |  Politika

  Gibanje Svoboda / »Edina prava anketa javnega mnenja so volitve«

  Ob strmoglavljenju podpore vladi in Gibanju Svoboda v zadnjih javnomnenjskih anketah je, kot kaže, v največji vladni stranki završalo. "Edina prava anketa javnega mnenja so volitve. O našem delu bodo leta 2026 sodile volivke in volivci," poudarjajo. Zagotavljajo še, da je njihov cilj delati za skupno dobro, ne pa za posamezne zasebne interese.

 • Janša komentira volilni kapital Logarja / Vse je nared za volitve 

  Okoli odstopa Anžeta Logarja z mesta predsednika Sveta SDS se ustvarja nesorazmerno velika pozornost. Za tiste, ki že eno leto opozarjamo na njegovo maksimalno politično nekonsistenco, saj zvesti poslanec SDS celo formalno vzdržuje svojo pozicijo v simbiozi z Janšo, zaradi česar je njegov projekt Platforme sodelovanja vsak dan bolj verjetno le model trojanskega konja za potrebe prihajajočih volitev, to dejstvo kaže na dvoje.

 • Uredništvo

  27. 11. 2023  |  Politika

  »Načela in vrednote predsednice so včasih tudi problematični«

  "Ne želi biti instagramsko všečna, kot je to počel njen predhodnik, ki je bil zaradi takega pristopa na eni strani zelo priljubljen, na drugi pa se je soočil tudi z marsikatero dvignjeno obrvjo. Predsednica Nataša Pirc Musar s premislekom odmerja svoje pojavljanje na prireditvah, ki naslavljajo pomembna družbenopolitična vprašanja ali specifične družbene skupine. Načela in vrednote Nataše Pirc Musar, ki sodijo v prevladujoči liberalni repertoar, so včasih vendarle tudi problematični. To se je na primer izkazalo v primeru aktivistke Sare Štiglic, ki je bila v njeni ekipi, vse dokler je v imenu svobode govora zagovornikov prepovedi splava ni izločila."

 • Tomaž Lavrič

  27. 11. 2023  |  Politika

  Funkcionarji in evidentiranje delovnega časa

 • Tomaž Lavrič

  27. 11. 2023  |  Politika

  Peščeni otroški vrtec Slovenija

 • STA

  27. 11. 2023  |  Politika

  Anketa / Podpora Svobodi padla še za pet odstotkov

  Podpora vladi je padla tretji mesec zapored, prvič doslej ji nasprotuje več kot polovica vprašanih. Raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV, kaže, da je podpora najbolj padla premierju Robertu Golobu. Med strankami na prvem mestu z 22 odstotki podpore ostaja SDS, podpora Golobovemu Gibanju Svoboda pa je padla še za pet odstotnih točk.

 • Uredništvo

  26. 11. 2023  |  Politika

  »Levica nagovarja vse, ki si želijo bolj dostojnega življenja«

  "Levica nagovarja vse, ki si želijo bolj dostojnega življenja, izboljšanja in krepitve delavskih pravic - ter vse, ki verjamejo v močne javne institucije, v močno javno šolstvo, zdravstvo in ostale družbene podsisteme. Levica je tudi stranka, ki vedno poskusi misliti korak ali dva naprej. Pred nami so veliki premiki na področju dela in delavskih pravic, ki bodo povezani s tehnološkimi spremembami in umetno inteligenco, ena od ključnih točk našega programa pa so tudi podnebne spremembe. Teh stvari se zavedamo, razmišljamo in iščemo rešitve ne samo za danes, ampak tudi za jutri. Zaradi tega so ji ljudje v preteklosti zaupali in ji zaupajo še danes. Smo stranka, ki ima v javnosti še vedno zelo veliko nasprotnikov, predvsem s strani kapitala, velikih multinacionalk in tistih, ki se bojijo, da se jim bo odvzelo dobiček. Naš program in načela so na strani ljudi, zavzemamo se za pravično razdelitev družbenega bogastva in ohranitev narave, tukaj pa nam nasproti vedno stojijo določeni lobiji ali segmenti družbe, ki v iskanju največjega možnega dobička temu nasprotujejo. Velikokrat pa se Levici marsikaj tudi napačno pripiše, zato je naša naloga, da zelo jasno artikuliramo svoja stališča."

 • STA

  24. 11. 2023  |  Politika

  Logar odstopa z mesta predsednika sveta SDS

  Anže Logar odstopa z mesta predsednika sveta SDS, sicer najvišjega organa stranke med dvema kongresoma. Logar sicer ostaja član stranke in njen poslanec v aktualnem sklicu Državnega zbora (DZ).

 • STA

  24. 11. 2023  |  Politika

  »Edino zagotovilo za varnost Izraelcev je mirovni proces, ki vodi k priznanju palestinske države«

  Edino zagotovilo za varnost Izraela je mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države, je danes ob obisku v Izraelu poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Pohvalila je dogovor o premirju na območju Gaze in ob tem izrazila upanje, da bo to vodilo do trajne prekinitve ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

 • Matic Gorenc

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  »Norec« na čelu Argentine

  Javier Milei si je predsedniški položaj zagotovil v drugem krog, s 55,7 odstotka glasov je premagal Sergia Masso, peronista in finančnega ministra, ki je prejel 44,3 odstotka glasov. V argentinski politični ureditvi sta funkciji predsednika države in vlade združeni, to pomeni, da Milei ne bo vodil le argentinske vlade, ampak bo svojo državo predstavljal tudi na mednarodnem parketu.

 • Peter Petrovčič

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika

  Janša trdi, da je nedolžen, a izloča obremenilne dokaze

  Sojenje Janezu Janši in domnevnim sostorilcem v zadevi Trenta se vleče. Čeprav Janša zatrjuje, da je nedolžen in da gre za politični konstrukt, skuša njegova obramba izločiti zanj obremenilne dokaze. V medijih smo prebrali, da je obramba res dosegla omembe vredno zmago z izločitvijo pomembnih, morda celo ključnih dokazov. Pa to drži? Za katere dokaze sploh gre?

 • Peter Petrovčič

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Za živali gre

  Prejšnji petek je veterinarska inšpekcija, veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic, s kmetije Možgan blizu Krškega odvzela 24 živali, točneje čredo goveda. Ukrep je zbudil številna vprašanja in razburil kmečke organizacije ter politične stranke, ki računajo na glasove njihovih članov. A celotna razprava se ni niti dotaknila pravih vprašanj, pravic živali in spoštovanja teh pravic.

 • Borut Mekina  |  foto: Željko Stevanić

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Luka Mesec / »Vlada kakršnekoli druge barve bi šla v teh razmerah v ukinjanje socialnih pravic. Mi tega nismo naredili.«

  Nahrbtnik, s katerim je Levica vstopila v koalicijo Roberta Goloba, je bil težak: številni so ji očitali skrajna politična stališča in zato nezmožnost sodelovanja z drugimi strankami. Zdelo se je, da je najboljši dokaz za to tudi razpad vlade Marjana Šarca, toda v sedanji koaliciji je Levica postala dejavnik stabilnosti, Luka Mesec pa eden najbolj umirjenih članov vlade, ki se ne zapleta v dnevnopolitične spore, predvsem pa ne solira. Z Mescem smo se pogovarjali v tednu, ko je začasno nadomeščal predsednika vlade Roberta Goloba – bil je torej vršilec dolžnosti predsednika vlade.

 • Jure Trampuš

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Življenjepis Boruta Pahorja / Od pekla do raja

  Pisanje spominov je poseben literarni žanr. Še bolj poseben pa je, če se tega posla lotijo politiki, ljudje, ki želijo na takšen način postaviti piko ali pa zgraditi mavzolej. O svoji politični karieri so tako pisali (ali pa se z zapisanim vsaj strinjali) Margaret Thatcher, Barack in Michelle Obama, Winston Churchill, Nelson Mandela, Malcolm X, Joschka Fisher – seznam je skorajda neskončen, sega vse do Julija Cezarja, ki je napisal Komentarje galskih vojn, v katerih je kot v pripovedi opisal rimsko osvajanje Galije in to storil, logično, precej pristransko.

 • Monika Weiss

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Kdo vleče niti pri koncesijah

  Eden ključnih ljudi na ministrstvu za naravne vire, ki je od aprila letos pristojno za rudarstvo (prej ministrstvo za infrastrukturo), je po naših informacijah Marko Maver. Maver je bil v Šarčevi vladi (2018-2020) državni sekretar okoljskega ministra Simona Zajca, ki je na ministrskem mestu marca 2019 nasledil Jureta Lebna. Leben je namreč odstopil zaradi afere z maketo za 2. tir Koper-Divača, ki je bila naročena na nenavaden način, poleg tega pa neverjetno draga. Maver sicer velja za enega najtesnejših političnih spremljevalcev Lebna v stranki Zelena dejanja, iz katere je januarja 2022 nastala Golobova stranka Gibanje Svoboda. Maver je bil recimo eden od štirih, ki so maja 2021 stali za Lebnom na predstavitveni novinarski konferenci stranke Zelena dejanja, ki da bo, kot je takrat napovedal Leben, iskala »ravnovesja med kakovostnim razvojem in ohranjanjem okolja«. Pod Golobovo vlado je bil Maver sprva zaposlen v kabinetu ministra za naravne vire Uroša Brežana in vezan na njegov mandat. Julija letos, torej nekaj mesecev pred odslovitvijo ministra Brežana, je Maver »vezanost« na ministra prekinil in iz kabinetne zaposlitve prešel v delovno razmerja na direktoratu za naravo.

 • Monika Weiss 

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Kamen je zlato

  Država je lani od okrog 120 podjetij, ki se v Sloveniji ukvarjajo z izkopom ter seveda s prodajo mineralnih surovin – gre zlasti za različne vrste kamnin in peska, ki se uporabljajo v gradbeništvu – pobrala le 4,1 milijona evrov koncesnin. Gre za izjemno nizek znesek. Država je na primer lani iz državnega proračuna zgolj za nadomestne dele za vozila, ki jih uporabljajo javni uslužbenci, plačala 9,4 milijona evrov. Kako nizek je znesek koncesnin, nam še bolj nazorno pokažejo visoki dobički, ki jih koncesionarji kujejo z izkopanimi surovinami, ki so sicer omejen in neobnovljiv naravni vir. A apetiti koncesionarjev, med katerimi jih je več v tuji lasti, naj bi bili še večji: doseči želijo trajno spremembo zakona o rudarstvu, ki bi pri odločanju o izkoriščanju mineralnih surovin ošibila občine in pristojnosti v večji meri prenesla na državo. Taka ureditev je zdaj začasno že uvedena kot del načrta popoplavne obnove.

 • Peter Petrovčič

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Politika  Za naročnike

  Neroden ali nevaren?

  »Na čelu urada za narodnosti potrebujemo nekoga, ki te Rome pozna, in jaz jih poznam v dušo, meni se povsem razkrijejo, vse mi povejo, tudi za lumparije, in občutek imam, da me imajo večinoma radi,« pravi vršilec dolžnosti direktorja urada za narodnosti Janez Doltar, ki si želi to funkcijo prevzeti tudi za stalno. Toda ali je res pravi človek, ki bo končno začel vključevati naraščajočo romsko skupnost v družbo in si prizadevati za boljše sobivanje večinskega prebivalstva in te narodne manjšine? Ker država ta vprašanja že desetletja zanemarja, je trenutno morda ena izmed pomembnejših vladnih odločitev na tem področju imenovanje direktorja ali direktorice urada za narodnosti.

 • Pahorjev priročnik za politične začetnike

  Naši politiki in političarke radi pišejo knjige. Ravnokar je svoj nov obsežen zgodovinski roman predstavila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Tista, ki je odstopila kot podpredsednica vladajoče stranke Gibanje Svoboda zaradi prezasedenosti. Ah, le kdo bi ji še verjel?

 • Uredništvo

  22. 11. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / KAMEN JE ZLATO

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. novembra, dalje, preverite, zakaj država dopušča izčrpavanje omejenih naravnih virov, ki hkrati izkoriščevalcem prinašajo velike dobičke. Naslovnico KAMEN JE ZLATO je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, za fotografijo pa je poskrbel Luka Dakskobler.

 • STA

  22. 11. 2023  |  Politika

  Zagovornik / »Ministrstvo zavaja poslance in javnost z netočnim prikazovanjem podatkov«

  Pri Zagovorniku načela enakosti po zavrnitvi predloga dopolnila na pristojnem odboru DZ, s katerim bi jim v proračunskih dokumentih za leto 2024 nekoliko zvišali sredstva, opozarjajo na zavajajoča pojasnila finančnega ministrstva in na jemanje sredstev za raziskave in ozaveščanje. V Svobodi pa so do Zagovornikovih zahtev in utemeljitev kritični.

 • STA

  22. 11. 2023  |  Politika

  Luka Mesec še vedno nadomešča Roberta Goloba

  Predsednik vlade Robert Golob okreva po operaciji in po nasvetu zdravnikov ostaja v bolniškem staležu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Današnjo sejo vlade bo tako po njihovih navedbah vodil podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec, ki bo tudi slavnostni govornik na državni proslavi ob dnevu Rudolfa Maistra v Mariboru.

 • Golob iz stranke vrgel poslanko na podlagi intervjuja

  Stranka Gibanje Svoboda in njen predsednik sta doživela že drugi brodolom v javnomnenjskih anketah – v merjenjih agencij Mediana in Ninamedia. Predsedniku vlade se v novem intervjuju za Reporter roga že bivši predsednik republike Borut Pahor in kralj instagrama, sicer vedno zadržan v presojah: »Mislim, da triletni otrok vidi, da ta vlada ne samo da nima potrebnega zaupanja v javnosti, ampak zdaj tudi nima več zagona, dvomim, da ga je mogoče ponovno vzpostaviti.«

 • Tomaž Lavrič

  21. 11. 2023  |  Politika

  Beleženje prihodov in odhodov z delovnega mesta