• Borut Mekina

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Balkanski Watergate

  Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

  Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

 • Borut Mekina

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Koritniki

  Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

  Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

 • Peter Petrovčič

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Zakonito nečloveško ravnanje?

  Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

 • Uredništvo

  23. 2. 2024  |  Politika

  Nataša Pirc Musar / »Negativno me je presenetila objava zemljevida EU, pričakujemo opravičilo«

  "Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo."

 • Monika Weiss

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Županova palača

  V Grosupljem, občini, 20 kilometrov oddaljeni od Ljubljane, ki jo že 14 let vodi Peter Verlič (SDS), se obeta največji občinski projekt do zdaj. Gre za projekt ureditve središča, ki se je sprva imenoval »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom in glasbeno šolo«, nato pa se je prelevil v projekt »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom, glasbeno šolo in upravno-poslovnim objektom«. Župan je torej projektu dodal še upravno stavbo. A čeprav je občina že lani na podlagi natečaja izbrala idejno zasnovo projekta in je junija za tri milijone evrov najela podjetje Format23 za izdelavo projektne dokumentacije, župan o projektu svetnikom ne razkrije pravzaprav nič, češ da še ni pravi čas.

 • Peter Petrovčič

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

  Več svobode za migrante, več strahu med prebivalstvom?

  Vlada je nedavno v bližini mejnega prehoda Obrežje odobrila gradnjo obmejnega sprejemnega migrantskega centra, v katerem naj bi policija opravila predhodni postopek s tujci, preden jih nato namestijo v ljubljanskem azilnem domu ali kateri od njegovih izpostav. A policiji je očitno po dolgih letih pritoževanja, da policisti »niso šoferji«, uspelo zagotoviti, da ji ne bo več treba opravljati prevoza tujcev od meje do azilnega doma. Kako bodo prosilci za azil po novem sploh prišli do Ljubljane? Z javnim prevozom? Na štop? Bodo sploh prišli?

 • Grega Repovž

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Živel Miha Kordiš!

  Da bi lahko razumeli, kaj se danes dogaja v Levici, se moramo vrniti nekaj tednov v preteklost. Poslanci Levice Matej Tašner Vatovec, Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič so pred tremi tedni sporočili, da nočejo imeti nobenih stikov več s kolegom iz poslanske skupne Miho Kordišem. Da, to so rekli. Ampak ne samo to. Rekli so, da imajo dovolj njegovega izsiljevanja, groženj, zavajanja, pritiskov. Kaj so torej rekli? Da je Miha Kordiš nasilnež, buli. Da jih nadleguje, da dejansko nad njimi izvaja nasilje – in da si tega ne dovolijo več, da je prestopil mejo spodobnega, mejo dovoljenega.

 • Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Valentina Prevolnik Rupel / »Ne stavkajo vsi zdravniki, veliko jih še vedno dela požrtvovalno, morda še bolj kot prej«

  V primerjavi s svojim predhodnikom Danijelom Bešičem Loredanom se je Valentina Prevolnik Rupel (1971) z ekipo odločila za drugačno pot: ne napoveduje velike revolucije, ampak postopno izboljševanje razmer. Prejšnji teden je vlada sprejela največji sveženj ukrepov, zapisanih v uredbi o zdravstvenih storitvah. Kam nas bodo ti pripeljali? Valentina Prevolnik Rupel pravi, da je velika zagovornica javnega zdravstva. In to ne iz ideoloških razlogov, ampak na podlagi dejstev.

 • Grega Repovž

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Janez Janša in Benjamin Netanjahu

  Julija 2021 so mediji po vsem svetu na prvih straneh in v udarnih terminih objavili razkritja glede izraelske vohunske programske opreme Pegaz, ki jo je vrsta avtoritarnih vlad zlorabljala za nezakonit nadzor svojih nasprotnikov. Razkritja so temeljila na gradivu, ki jih je novinarjem posredoval neznani žvižgač. Tarča sistema, ki na skrivaj in v celoti prevzame nadzor nad žrtvinim mobilnikom ali računalnikom in tako poseže v njihovo največjo intimo, je bilo več kot 50.000 ljudi, med njimi po več sto novinarjev, aktivistov, nevladnikov in opozicijskih politikov.

 • Matic Gorenc

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Blejske počitnice družine Janša

  Janez Janša je v času, ko je bil predsednik vlade, z družino dvakrat dopustoval v Vili Zlatorog na Bledu. To je lepa, mogočna vila v lasti države. Stoji ob Blejskem jezeru, ima lasten pomol, vrt in dostop do vode pa sta skrita očem radovednežev. Prvič se je družina Janša tja odpravila po prvem valu epidemije in preživela tam teden od 19. do 26. julija. A na počitnice na Bled se je vrnila tudi leta 2021, od 16. do 23. julija. Javnost o tem ne bi vedela nič, če se ne bi v medijih pojavile nejasne fotografije družine Janša, najverjetneje posnete iz čolna, objavila pa jih je spletna stran trma.si.

 • Luka Volk

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

  SDS / Kako v praksi poteka širjenje laži?

  Nekateri prebivalci Slovenskih Konjic so že od januarja na nogah, država naj bi v njihovo občino nastanila migrante. Vendar pa gre pri vsem skupaj za povsem izmišljeno zgodbo, ki je nastala v logih SDS. Zgodba je učbeniški primer širjenja laži in dezinformacij, ki so namenjene strašenju ljudi, zato si njen potek oglejmo nekoliko pobliže.

 • Luka Volk

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Velika teorija Branka Grimsa

  Kaj je »kulturni marksizem«? Ta na prvi pogled prepričljiva besedna skovanka je teorija zarote, priročno orodje, ki so si ga izmislili na desnici, nato pa naprtili levici. Je prazen označevalec, s katerim na desnici kažejo na domnevno pokvarjenost ali izrojenost levice in liberalcev. Enkrat je kulturni marksizem zavzemanje za liberalnejšo družbo, drugič spolna usmerjenost, tretjič (zlasti zadnje čase) pa vse vrste okoljskih politik.

 • Uredništvo

  22. 2. 2024  |  Politika

  »Zapisi nekaterih novinarjev so polni neresnic«

  V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije se pridružujejo izjavi Katedre za novinarstvo in Fakulteti za družbene vede (FDV), v kateri so obsodili nedavne poskuse osebne in profesionalne diskreditacije profesorja in medijskega strokovnjaka dr. Marka Milosavljevića. V novinarskih organizacijah Milosavljeviću izrekajo podporo, saj je slednji poznavalec slovenskega in širšega evropskega medijskega prostora ter pomemben kritičen glas, ki ga želi utišati predvsem propagandni stroj stranke SDS. Ob tem v novinarskih organizacijah pudarjajo, da svoboda izražanja ščiti argumentirano kritiko, "nihče pa ne bi smel biti tarča diskreditacij zaradi izražanja svojih kritičnih stališč".

 • STA

  22. 2. 2024  |  Politika

  »Zdravniki morajo za starejše od 65 let tudi med stavko izvajati vse storitve«

  Ministrstvo za zdravje na opozorilo skupnosti socialnih zavodov, da imajo stanovalci v domovih za starejše in svojci zaradi zdravniške stavke otežen dostop do zdravstvenih informacij in dokumentacije, odgovarja, da morajo zdravniki za starejše od 65 let tudi med stavko izvajati vse storitve. Tako določa zakon o zdravniški službi, so navedli za STA.

 • Uredništvo

  21. 2. 2024  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / PALESTINSKI LABORATORIJ

  V petek izide nova Mladina! V osmi letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. februarja, dalje, razkrivamo, da so Palestinci poskusni zajci, na katerih izraelska podjetja testirajo novo orožje ter nove tehnologije nadzorovanja, ki jih potem izvažajo v svet. Več v petkovi Mladini. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz digitalne knjižnice agencije Profimedia (Nedolžna žrtev: 19. februar 2024 v Gazi).

 • Uredništvo

  21. 2. 2024  |  Politika

  »To vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša«

  "SD je izkušena stranka, ki ima veliko lojalnih in politično usposobljenih kadrov, zato se je sposobna izvleči iz sedanje krize. Vprašanje pa je, koliko časa bo za to potrebovala. Vladi situacija v SD ne koristi, saj dodatno slabi zaupanje v celotno vlado. SD se seveda ob sedanji šibki javnomnenjski podpori ne mudi na nobene volitve. Možnost za skorajšnje predčasne volitve je minimalna tudi zato, ker to vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša. Toda morebitno nadaljnje neučinkovito delovanje vlade lahko na neki točki vseeno privede tudi do predčasnih volitev."

 • Nekdanji varuh človekovih pravic Tanjo Fajon sprašuje, ali je ni nič sram

  Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon poslal javno pismo, s katerim je seznanil tudi vlado, koalicijske stranke in medije. Pismo spodaj objavljamo v celoti.

 • STA

  21. 2. 2024  |  Politika

  Danes v Ljubljani shod v podporo ustanovitelju WikiLeaksa

  Danes bo ob 12. uri na Trgu republike pred britansko ambasado v Ljubljani potekal shod v podporo izpustitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Med govorci bodo tudi Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija, predavateljica filmskih in televizijskih študij Polona Petek, novinar in nekdanji dopisnik RTV Slocenija iz New Yotka Uroš Lipušček, članica PEN in MIRA ter prva slovenska veleposlanica v Braziliji Milena Smit in Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja in aktivistka. 

 • Uredništvo

  20. 2. 2024  |  Politika

  »Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga«

  "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, je bila prva reakcija Janeza Janše , ko trije njegovi vojaki niso dali podpisa k brezpogojni podpori velikemu vodji. No, o volji volilcev lahko le ugibamo, o Janezovi pa nikoli. Si z nami ali pa te ni. Potem je sicer retoriko omilil v stilu, da trije glasovi manj niso pomembni, ko si v opoziciji, so pa zelo pomembni, ko si na oblasti. Skratka, sklep je enostaven. Janez Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga. Nov naskok na čelo vlade in za to mora imeti svojo glasovalno vojsko postrojeno v nulo."

 • Uredništvo

  20. 2. 2024  |  Politika

  »Jaz Srbiji ne govorim pravljic«

  "Ja, zelo je pomemben. Hkrati pa se zavedamo realnosti. Če kdo misli, da smo neumni, se moti. Vemo, da ne bomo prav kmalu člani Evropske unije, pa ne zaradi nas ali reform ali bogve česa, temveč zaradi situacije v Evropi. To vedo tudi vsi drugi, vendar morajo zaradi domačega javnega mnenja svojim ljudem pripovedovati pravljice. Jaz Srbiji ne govorim pravljic."

 • STA

  20. 2. 2024  |  Politika

  Skrb in ogorčenje / Slovenija opravila pogovor z ruskim veleposlanikom 

  Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes dejala, da so opravili pogovor z ruskim veleposlanikom v Ljubljani Timurjem Ejvazovom ter mu ob smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega izrazili skrb in ogorčenje. Po njenem prepričanju je odgovornost za smrt na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

 • 19. 2. 2024  |  Politika

  »Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder«

 • Tomaž Lavrič

  19. 2. 2024  |  Politika

  Gospod Logar, ste še zavezani stranki SDS?

 • STA

  19. 2. 2024  |  Politika

  Anketa / 70 odstotkov vprašanih meni, da je Golobova vlada neuspešna

  Delo vlade kot uspešno ocenjuje le še 24,9 odstotka vprašanih, kar 70 odstotkov pa jih meni, da je vlada neuspešna, kar je največ doslej, kažejo rezultati raziskave Vox populi v današnjem Dnevniku. Vzrok za to so stavke v javnem sektorju ter afera sodna stavba, ki je bila med drugim tudi povod za strmoglavljenje podpore SD in Tanji Fajon.

 • Uredništvo

  19. 2. 2024  |  Politika

  Saša Arsenović / »Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa«

  "V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim. Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete."

 • Uredništvo

  19. 2. 2024  |  Politika

  Urška Klakočar Zupančič / »Državljani so frustrirani, ker zadeve ne pridejo do konca«

  Zelo razgibano dogajanje v vladni koaliciji zaradi nakupa stavbe, za katero je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo sodna, se je za zdaj umirilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila, kot je zahtevala njena stranka, zato vložena interpelacija SDS-a ni več aktualna. Bo pa v sredo na zahtevo iste stranke celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. O tem je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

 • STA

  18. 2. 2024  |  Politika

  Golob / »Zmanjkuje nam časa«

  Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Jazeera povedal premier Robert Golob. Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze, in izrazil željo po več enotnosti znotraj EU glede premirja v Gazi.

 • Uredništvo

  18. 2. 2024  |  Politika

  »Janša ni tako naiven«

  "Janša ni tako naiven, da bi pričakoval, da bo Logar podpisal izjavo o neomajni zvestobi in pripadnosti SDS. Imamo vse razloge za domnevo, da je pričakoval, da je ne bo podpisal. Ves ta PR s podpisovanjem so si tako ali tako izmislili samo zaradi Logarja, da bi lahko s prstom pokazali nanj kot na (potencialnega) izdajalca. Ker saj menda ne dvomijo v Grimsa ali Mahniča?"