• Uredništvo

  29. 11. 2023  |  Družba

  Naslovnica nove Mladine / Nepremičninski divji zahod

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. decembra, dalje, preverite, zakaj pišemo o nepremičninskem divjem zahodu. Oddajanje stanovanj turistom se je namreč tako zelo zažrlo v stanovanjski trg, da so cene strmo narasle. To je tako donosno, ker so davki smešno nizki. Naslovnico AIRBNB je ilustriral Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. 

 • Uredništvo

  29. 11. 2023  |  Družba

  Kaj je kozmični dež?

  "Kot strokovni termin ne. Obstaja vsak del: kozmično kot tisto, kar je povezno z vesoljem, in dež, ki je povezan z vremenom na Zemlji. Edini primer, o katerem bi lahko govorili v povezavi z vesoljem o neke vrste dežju, bi bil zelo redek pojav, ko imate veliko število meteorjev, ki se zarinejo v Zemljino atmosfero."

 • STA

  29. 11. 2023  |  Družba

  Slovenski kozmolog razvija metode za zaznavanje novih planetov

  V torek je Univerza v Ljubljani (UL) kozmologu in fiziku Urošu Seljaku podelila naziv častni doktor UL. Seljak, ki se na Univerzi Berkeley ukvarja z raziskovanjem razvoja vesolja, je bistveno prispeval k razumevanju teorije o nastanku vesolja. Danes se ukvarja tudi z razvojem statističnih metod, ki bi lahko izboljšale zaznavanje novih planetov.

 • STA

  29. 11. 2023  |  Družba

  »Izjemno hiter razvoj umetne inteligence začenja vplivati na naše vsakdanje življenje«

  Slovenski raziskovalci so na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu na simpoziju v torek govorili o dosežkih umetne inteligence, njenih prednostih in nevarnostih. Izpostavili so tudi izjemne prispevke slovenskih raziskovalcev v ZDA.

 • Uredništvo

  28. 11. 2023  |  Družba

  RTV / »S temi 10 milijoni evrov bo mogoče postaviti neki programski in finančni načrt«

  "Gre nedvomno za olajšanje, rekel bi, da brez teh 10 milijonov evrov bi se vsi skupaj spraševali, kako sploh nadaljevati in ali sploh nadaljevati, ali ne bi bil primernejši kakšen drug, na primer grški scenarij (leta 2013 so ukinili tamkajšnjo javno radiotelevizijo ERT). S temi 10 milijoni evrov bo mogoče postaviti neki programski in finančni načrt, še vedno, poudarjam, pa za primerljiv program, kot je letošnji, se pravi program, za katerega bi si vsi verjetno želeli, da bi bil boljši, modernejši, bo zmanjkalo v naslednjem letu vsaj osem milijonov evrov. Če pa bi hoteli prenašati še olimpijske igre in jih spremljati ter komentirati in evropsko nogometno prvenstvo, pa nam najbrž manjka še dodatnih pet. Skratka, olajšanje nedvomno, vse finančne težave pa s tem še zdaleč niso rešene,"

 • STA

  28. 11. 2023  |  Družba

  Zaradi povezav s Hamasom aretirali slovenskega državljana

  Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, ki so ga v Bolgariji v petek pridržali zaradi suma članstva v teroristični organizaciji, so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu.

 • STA

  28. 11. 2023  |  Družba

  Ljubljanski vrtci se bodo združili leta 2025

  Ljubljanski mestni svetniki bodo na decembrski seji odločali o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana (Mol). Če bodo sklep potrdili, se bodo vsi ljubljanski javni vrtci 1. januarja 2025 združili v en javni vzgojno-izobraževalni zavod, je razvidno iz gradiva pred sejo mestnega sveta.

 • STA

  27. 11. 2023  |  Družba

  Bojana Beović / »Trenutno je veliko okužb s koronavirusom«

  "Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov," je danes povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović. 

 • Uredništvo

  27. 11. 2023  |  Družba

  »Vse incidente mladostniškega nasilja smo doslej obravnavali na isti način«

  "Vse incidente mladostniškega nasilja smo doslej obravnavali na isti način. Namreč kot nekakšne individualne deviacije, ki jih je mogoče zreducirati na individualne zgodovine posameznikov. Na njihova konkretna individualna okolja. Na njihove individualne ekscese. In kar je še podobnega. In da je to mogoče na individualni ravni tudi rešiti. Z individualnimi ukrepi. Individualnimi postopki. Individualnimi sankcijami. Individualnimi terapijami. In podobno."

 • STA

  27. 11. 2023  |  Družba

  »Čakanje na idealne pogoje je luksuz, ki si ga voditelji ne morejo več privoščiti«

  Po letošnjih podnebnih katastrofah, ki so na vseh celinah pokazala resnost krize, bi bil končno čas za dejanja, je pred podnebno konferenco COP28 v Dubaju za STA ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Zaradi drastičnega poslabšanja klimatskih razmer si znanstveniki želijo predvsem konkretnih načrtov za pospešitev zmanjšanja fosilnih goriv.

 • STA

  27. 11. 2023  |  Družba

  »To bi vodilo v nepovratno stanje in katastrofo za vse ljudi«

  Ne le da svet ni na poti doseganja ciljev pariškega sporazuma, največji proizvajalci fosilnih goriv nameravajo do leta 2030 proizvesti kar 110 odstotkov več teh goriv, kot bi bilo skladno s ciljem omejevanja globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, pred podnebno konferenco COP27 opozarja Ajda Cafun iz okoljske organizacije Umanotera.

 • Uredništvo

  27. 11. 2023  |  Družba

  »Migrant je rasiziran in marginaliziran pojem, ki se uporablja slabšalno«

  "Govor o migrantih služi preusmerjanju pozornosti. Velika večina ljudi, prizadetih zaradi podnebne krize, ne more zapustiti svoje države, temveč se preselijo znotraj regije," je v intervjuju za MMC RTV Slovenija povedala Sarah Walker, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Bologni, ki je svojo poklicno pot je začela v azilnem centru v Londonu, v Senegalu pa je v okviru evropskega projekta Climate of Change preučevala posledice podnebne krize in odziv tamkajšnjih prebivalcev. Na začetku novembra je bila gostja nacionalne konference globalnega učenja, ki jo organizira Društvo Humanitas.

 • Uredništvo  |  foto: Željko Stevanić

  27. 11. 2023  |  Družba

  FOTO TEDNA / Slavje po uvrstitvi Slovenije na evropsko prvenstvo v nogometu

 • STA

  26. 11. 2023  |  Družba

  Kibernetski napad / »Situacija je pod nadzorom«

  Situacija je trenutno pod nadzorom, je glede v soboto razkritega kibernetskega napada na HSE dejal direktor Urada vlade RS za informacijsko varnost Uroš Svete. O izvoru kibernetskega incidenta še ne morejo govoriti. Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj pa je izrazil optimizem, saj da na podlagi doslej videnega večje škode ne bo.

 • STA

  26. 11. 2023  |  Družba

  Starizem / Diskriminacija mladih in starih

  Socialna psihologinja Mirjana Ule je na zaključnem dogodku projekta Starizem: problem na obeh straneh starostnega spektra opozorila, da "so v zadnjih desetletjih z vznikom neoliberalizma in starizma tako mladi kot stari ljudje postali izključeni iz dominantnih procesov v družbi in socialnih vlog, ki posameznikom dajejo družbeno moč in veljavo."

 • Uredništvo

  26. 11. 2023  |  Družba

  »Spremembe so neizogibne. Nekaj se bo moralo zgoditi.«

  "Spremembe so neizogibne. Nekaj se bo moralo zgoditi. Tako na RTV Slovenija kot v medijih nasploh. Tako ne bo šlo več dolgo naprej. Lastniki in ustanovitelji, v nemoč in krizo pahnjenih medijev, se ne bodo več mogli pretvarjati, da so zadovoljni s tem, da zadeve zasilno ali formalno funkcionirajo in da so svoje opravili z ustanovitvijo zavoda in sprejemom novele zakona ali pa z mešetarskim nakupom izdajateljskega podjetja in za dobro vago še s prodajo kakšne nepremičnine."

 • Uredništvo

  25. 11. 2023  |  Družba

  »Zdi se, da ni nobene logike več in da tudi kapitalizem sam ne ve več, kaj dela in zakaj«

  "Vsekakor ni od včeraj, začelo se ni z Ukrajino in Gazo. Jaz bi občuten premik umestila nekam okoli leta 2008, ko je finančna kriza zamajala ekonomijo, ki se odtlej ne neha majati in »prestrukturirati«, kot rečejo. Simbolni zaznamek spremembe horizonta vrednot pa bi umestila v prvo izvolitev Trumpa za predsednika ZDA. Trump ni zmagal v vakuumu, če uporabim aktualni izraz. Marsikaj se je moralo zgoditi, da je lahko zmagal. Torej ne govorim o tem, da je on povzročil tektonski premik, ampak da je simbolni zaznamek, ime tega premika. Krize si sledijo druga za drugo, ne da bi se katera zares končala. Krizo večinoma konča nova, druga kriza. A tudi če se stvari spreminjajo postopoma, potem kar naenkrat ugotovimo, da pravzaprav živimo v čisto novem svetu. Da so nesprejemljive stvari naenkrat postale sprejemljive. Kot rečeno, se to dogaja v spregi s kapitalom in njegovo ekonomsko logiko. Ta ob vsakem kriznem dogodku stroj premakne v višjo prestavo. V tej centrifugi vedno več ljudi z obrobja odleti v praznino. Tam pa ni več nobenih pravil in vrednostnih horizontov. Odpre se prostor za populizme, za katere ne moreš reči, da nimajo pojma o svetu, v katerem živijo. Ne moreš vseh Trumpovih volilcev in pol Argentincev razglasiti za idiote. Problem obstaja."

 • Uredništvo

  24. 11. 2023  |  Družba

  »Pritiski, ki izhajajo iz družbenih norm, lahko posameznika usmerijo v nakupovanje«

  "Pritiski, ki izhajajo iz družbenih norm, oglaševanja ali primerjav z drugimi na družbenih omrežjih, lahko posameznika usmerijo v nakupovanje kot način izpolnitve pričakovanj ali doseganja določenega družbenega statusa. Govorimo lahko v nagovarjanju znamk, ki s svojimi izdelki ustvarjajo skupnost, ali pa ustvarjajo nekakšen 'hype' ali 'pomp' določenega pričakovanega izdelka."

 • Uredništvo

  24. 11. 2023  |  Družba

  »Na koncu bo v vsakem primeru država tista, ki bo morala rešiti RTV«

  "Pred mesecem dni je predsednik uprave Zvezdan Martič obiskal tudi predsednika vlade Roberta Goloba. Informacije s tega sestanka so zelo skope, verjetno pa je premier slišal, da ima država možnost dodatno financirati nekatere dejavnosti, ki jih opredeljuje zakon o RTVS – denimo programe za manjšine – ne da bi dvignila višino RTV-prispevka. Slednje bi sicer dokaj elegantno rešilo finančne težave. Finančni primanjkljaj bi se dodobra razrešil že z zvišanjem prispevka za simboličen evro na gospodinjstvo ali, kar bi bilo bolj pravično, z odmero višine prispevka glede na dohodek gospodinjstva. Vendar si vladna koalicija tega ne upa storiti, saj bi naletela na politično zaznamovani revolt ljudstva. Janševi SDS je sicer RTV spolzela iz rok, a v zraku je ostalo temeljno populistično sporočilo, da je RTV-prispevek še eden od davkov, ki se jim je treba upreti. Paradoksno bi bilo za RTV trenutno celo bolje, če bi se res financirala iz davkov. Navsezadnje, tudi likvidnostna posojila prejema od države. Na koncu pa bo v vsakem primeru država tista, ki bo morala rešiti RTV. Sama od sebe se bo težko."

 • Monika Weiss

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Družba  Za naročnike

  Politične komentatorje je treba predstaviti celostno, takšne, kot so

  Med komentatorji aktualnega političnega dogajanja se v zadnjem času pogosto pojavlja dr. Dejan Verčič. V časopisni hiši Delo so ga nedavno gostili v podkastu Moč politike in ga predstavili kot »profesorja na Fakulteti za družbene vede (FDV) in komunikatorja«, »zanimivega sogovornika« in »svetovalca številnim politikom«.

 • Luka Volk

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Družba

  Študenti ljubljanske Filozofske fakultete so protestno brali palestinsko poezijo 

  »Ko si pripravljaš zajtrk, misli na druge – / ne pozabi nahraniti golobov. / Ko vodiš svoje vojne, misli na druge – / ne pozabi na tiste, ki si želijo miru. / Ko plačuješ račun za vodo, misli na druge – / tiste, ki jih napajajo oblaki. / Ko se vračaš domov, v svoj dom, misli na druge – / ne pozabi na ljudi v šotorih. / Ko greš spat in šteješ zvezde, misli na druge – / nekateri nimajo kje spati. / Ko se osvobajaš v metaforah, misli na druge – / tiste, ki so izgubili pravico do besede. / Ko misliš na oddaljene druge, pomisli nase – / reci: ko bi le bil sveča v temi.«

 • Matic Gorenc

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Družba  Za naročnike

  Iz kolapsa v kolaps

  Prestolnica zadnje čase doživlja en prometni kolaps za drugim. Križišča se napolnijo, promet pa tako rekoč obstane na mrtvi točki. Razlogov je več. K manjši gneči, predvsem pa k boljši pretočnosti križišč lahko prispevajo tudi vozniki sami. Kljub temu pa gnečo izvorno povzroča prometna politika, ki se je v preteklosti osredotočala na avtomobile, zdaj pa se iz tega težko izvleče. Katere so torej potrebne sistemske rešitve za ljubljansko prometno problematiko in kaj lahko naredijo vozniki, da se prilagodijo razmeram, ki se bodo nekaj časa verjetno še poslabševale?

 • Alexander Demling

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Družba  Za naročnike

  »Mame so spremenile internet«

  Že leta natančno analizira družbena omrežja. Novinarka, ki za Washington Post piše o internetni kulturi, je poklicno pot začela kot blogerka na platformi Tumblr, pozneje je pisala za revijo The Atlantic in dnevnik New York Times. Od začetka prejšnjega desetletja dokumentira vzpon youtubovskih in tiktokovskih zvezdnikov in rušilni vpliv, ki ga imajo ti novi ustvarjalci na industrijo zabave. V knjigi Extremely Online (Skrajno povezani v splet) opisuje zgodovino teh novih ustvarjalcev od prvih let spleta.

 • STA

  21. 11. 2023  |  Družba

  Z avtobusi in vlaki se vozi vse manj ljudi

  Avtobusi in vlaki v Sloveniji prepeljejo vse manj potnikov. Zmanjšalo se je število potniških in tovornih vagonov, čeprav vlaki prepeljejo več blaga, kažejo podatki statističnega urada, ki jih je objavil pred svetovnim dnevom trajnostnega prometa.

 • STA

  21. 11. 2023  |  Družba

  »V tem stoletju možno zvišanje temperature za do 2,9 stopinje Celzija«

  Zaveze držav glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov so tako skromne, da bi se lahko v tem stoletju ozračje segrelo za do katastrofalnih 2,9 stopinje Celzije, izhaja iz letnega poročila Programa ZN za okolje (UNEP). Ob tem so v ZN države, ki k bilanci izpustov prispevajo največ, pozvali k ambicioznejšemu znižanju emisij.

 • STA

  21. 11. 2023  |  Družba

  Protestni shod proti selitvi časopisa / Novinarji bi bili s selitvijo izpostavljeni dvomom o verodostojnosti

  Novinarski kolektiv časnika Večer bo skupaj s sindikatoma in aktivom Društva novinarjev Slovenije ob 16. uri pred stavbo Večera v Mariboru pripravil protest, s katerim po nedavnem javnem branju pred časopisno hišo še na ta način skušajo izraziti nasprotovanje selitvi v prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča.

 • Uredništvo

  20. 11. 2023  |  Družba

  RTV / »Če vladne pomoči ne bo, nam grozi zelo resno zmanjšanje programa«

  "Zdaj iščemo kompromise, zmanjšujemo program, iščemo možnosti, kako bi se kje kaj dalo rešiti. V resnici pa ti naši programski načrti visijo v zraku. Ambiciozno smo se ga lotili ne glede na to, da vemo, da financ nimamo urejenih. Upamo, da se bo kaj rešilo. Rekla bi, da je moj pristop realistično ambiciozen. Nismo vrgli puške v koruzo, trudimo se, da bi iz tega malega, kar imamo, nekaj ustvarili. In upamo, da je to le prehodno obdobje, po katerem bo posijalo sonce, se prižgala neka luč."

 • Uredništvo

  20. 11. 2023  |  Družba

  »20. stoletje je bilo ameriško. Ta izkušnja je bila bolj ali manj bridka.«

  "Ali je danes mogoče ponovno najti in poznati ZDA? Ni, kot ni bilo takrat, ko je to počel Steinbeck, in ne pred več kot desetimi leti, ko je šel po isti poti njegov naslednik Nizozemec. A zdi se, da je treba biti tukaj in spremljati, kaj se bo dogajalo. Dvajseto stoletje je bilo namreč po vplivu na preostali del sveta ameriško. Ta izkušnja je bila bolj ali manj bridka. In klavstrofobična. Osladkana s pijačo, ki vsebuje ekstrakt koke, in polepšana s sanjami o lastništvu nad čim večjim številom nepremičnin. Živimo v času ekstremov, v katerem postaja očitno, da je vse manj srednjih rešitev. Torej – svoboda ali fašizem? Ob vsej previdnosti, ki jo prinaša s seboj uporaba obeh besed. Druga še posebej."

 • STA

  20. 11. 2023  |  Družba

  »Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice«

  Današnji svetovni dan otrok pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic. "Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice, zato se konvencija o otrokovih pravicah tudi ne izvaja, kot bi se morala", je za STA opomnila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

 • Uredništvo

  19. 11. 2023  |  Družba

  »Tesla je sanjal o transnacionalni, brezrazredni konfederaciji človeštva«

  "Svetlobna leta oddaljena od socializma sovjetskega tipa ali od Titove poznejše 'mehkejše diktature'. Po Tesli bi morala mednarodna enakopravnost temeljiti na univerzalno zagotovljenem dostopu do neoporečnih virov energije, na podlagi česar bi se lahko razvila ustrezna globalna demokratična družba. Sanjal je o transnacionalni, brezrazredni konfederaciji človeštva, kjer bi bile vsiljene ekonomije pomanjkanja dokončno odpravljene in bi bil vsakomur (sistemsko in arhitekturno) zagotovljen enakopraven dostop do obnovljive energije, zdrave prehrane, čiste pitne vode in svobodne izobrazbe."