• Uredništvo

  5. 2. 2023  |  Družba

  »Marx ni bil komunist«

  "Za razliko od številnih, denimo Slavoja Žižka, imam sam raje idejo socializma kot idejo komunizma. Socializem, za razliko od komunizma, ki je zelo star, saj ga lahko najdemo že pri Platonu, razumem kot bistveno moderno idejo. Ideja socializma se je pojavila hkrati z moderno družbo. Je ideja, da družba lahko spozna samo sebe in se razume. Izvira iz poznavanja patologij modernega družbenega življenja in si odpravo teh patologij zadaja za svojo nalogo. Socializem ni utopija, gradi se iz moderne družbe, iz izkušenj, kaj v njej ne deluje, in iz iskanja rešitev teh problemov, ki pa bi bile tudi same lastne moderni družbi."

 • Uredništvo

  4. 2. 2023  |  Družba

  »Politiki so očitno presodili, da se jim bolj izplača molčati o bolnikih, ki so obtičali zunaj sistema«

  "V razmerah naše politične kulture so politiki očitno presodili, da se jim bolj izplača populistično obljubljati vse zdravstvene pravice in molčati o bolnikih, ki so obtičali zunaj sistema, ko so potrebovali zdravljenje. Zaradi tako zastavljenega nezadostnega financiranja zdravstva in še njegovega neučinkovitega upravljanja (zaradi molčanja o izrinjenih bolnikih se ni razvil sistem odgovornosti) je bil velik del bolnikov preprosto izrinjen iz 'letnega plana' v take in drugačne čakalne vrste, ki generirajo razvoj samoplačniškega, vzporednega zdravstvenega sistema, še huje pa je, da marsikateremu bolniku zaradi zavlačevanja zdravljenja resno poslabšajo življenjsko perspektivo."

 • STA

  3. 2. 2023  |  Družba

  Zoper profesorja na ljubljanski akademiji vložena obtožnica zaradi spolnega nadlegovanja

  Proti igralcu Matjažu Tribušonu, o čigar domnevno neprimernem vedenju kot profesorju igre na ljubljanski AGRFT je v medijih pred dvema letoma razkrila igralka Mia Skrbinac, je tožilstvo 1. decembra lani vložilo obtožnico zaradi spolnega nadlegovanja. Obtožnica še ni pravnomočna, proti njej pa je bil vložen ugovor, danes poroča Delo.

 • Uredništvo

  3. 2. 2023  |  Družba

  Igor E. Bergant / »Stvar bi bila smešna, če ne bi bila žalostna«

  "Prejšnji teden smo napovednik posneli, nakar so me kolegi, ki so bili zadolženi za te spote, zelo profesionalno in korektno obvestili, da tega napovednika ne bo – iz znanih razlogov. Kot so mi razložili, smo bili od vseh, ki so posneli te spote, 'problematični' le Saša, Seku in jaz. Stvar bi bila smešna, če ne bi bila žalostna. To kaže na precejšnjo mero nerazumevanja smisla takih programskih napovedi – gre za promocijo programa, ne pa ljudi. To je skregano z logiko, a zelo simptomatično za trenutno stanje na TVS."

 • Danes je nov dan

  3. 2. 2023  |  Družba

  Jaz tebi delo, ti meni plačilo zanj

  Mediji te dni pogosto poročajo o pomanjkanju delovne sile, s katerim se soočajo številne panoge v Sloveniji. Težave naj bi imeli v zdravstvu, šolstvu, gostinstvu, gradbeništvu in drugod. Delodajalci in njihove interesne organizacije vzroke za nastalo situacijo iščejo v številnih dejavnikih, kot ob vsaki krizi pa na pomoč kličejo državo – prav tisto, ki jim je tako odveč, vsakič ko je govora o zaščiti delavcev.

 • Zala Kramperšek   |  foto: Luka Dakskobler

  3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Družba  Za naročnike

  Kako dolgo še?

  Čeprav v konservativnih krogih veliko govorijo o transspolnih osebah, ki naj bi imele vse preveč pravic in poseben družbeni položaj, je resnica trpka: transspolne ali trans osebe so v Sloveniji še vedno obravnavane kot osebe z duševnimi motnjami. Njihova spolna identiteta in možnost tranzicije sta tako odvisni od medicinske diagnoze psihiatrov. Poleg tega da je proces tranzicije medikaliziran, transspolne osebe med njim še vedno izkušajo neskončno čakanje na obravnavo, pomanjkanje specializiranih strokovnjakov, zavrnitve na podlagi videza, delovanje zunaj protokola in priporočil ter izključevanje in ignoriranje pristojnih organov.

 • Luka Volk

  3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Družba  Za naročnike

  Kje so službe?

  Na precejšnje presenečenje vlada prejšnji teden sprva ni dala soglasja k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v prihodnjem študijskem letu, čeprav velja, da gre pri tem bolj kot ne zgolj za formalnost. Podobno je leta 2021 storila Janševa vlada. A stanje danes ni enako tistemu izpred dveh let. Leta 2021 je povišanje vpisnih mest – natančneje na medicinskih fakultetah in na ljubljanski fakulteti za računalništvo – zahtevala vlada, ki je zato v celoti blokirala izvedbo razpisa in ogrozila načrtovane informativne dneve. Tokrat naj bi željo po povišanju vpisnih mest izrazile fakultete, razpis pa je bil naposled vseeno izveden po časovnici. A podobno kot pred dvema letoma so bili popravki tudi tokrat minorni, ljubljanska in mariborska univerza bosta povečali število študijskih mest za radiološke tehnike in psihologe.

 • Luka Volk  |  foto: Marko Pigac

  3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Družba  Za naročnike

  »Odrasli znamo biti včasih zelo strogi in moralistični, ko presojamo otroke«

  Psihologinja dr. Katja Košir je predavateljica na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Predava bodočim učiteljem, psihologom in pedagogom, raziskovalno pa se posveča predvsem vrstniškim odnosom ter odnosom med učitelji in učenci. Kot svetovalka in supervizorka sodeluje pri spletni svetovalnici To sem jaz, vzpostavljeni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer mladim v stiski pomaga razvijati veščine in kompetence, s katerimi naj bi se laže spoprijemali s kriznimi situacijami.

 • STA

  2. 2. 2023  |  Družba

  Zeleno zavajanje v svetu mode

  Proizvodnja oblačil se je v zadnjih 15 letih skoraj podvojila, tekstilna industrija pa velja za drugo največjo onesnaževalko okolja, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in nevladni okoljski organizaciji Fokus. Kot so poudarili, je prišel čas, da se potrošniki odpovemo hitri modi in postanemo bolj pozorni na zeleno zavajanje.

 • STA

  2. 2. 2023  |  Družba

  Pacienti / »Zakaj bi k tem tegobam dodajali še psihično ali celo fizično obračunavanje?«

  Zveza organizacij pacientov Slovenije je obsodila napad na dva zdravstvena delavca, ki se je minuli teden zgodil na celjski urgenci. Obsojajo vsakršno nasilje, tako fizično, a tudi druge oblike nasilja. Vse deležnike v zdravstvu pozivajo k spremembi kulture dialoga v slovenskem zdravstvu, so danes sporočili iz omenjene zveze.

 • STA

  1. 2. 2023  |  Družba

  »Mladi zelo pogosto o sebi na spletu razkrivajo več, kot je primerno«

  Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si se bodo v letošnjem mesecu varne rabe interneta osredotočili na problematiko neprimernih vsebin na spletu, ki imajo negativen vpliv na otroke in mladostnike. Marko Puschner s Safe.si je kot največji problem mladostnikov na internetu za STA izpostavil spletno nasilje in varovanje zasebnosti.

 • STA

  1. 2. 2023  |  Družba

  Internet ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike

  Mesec varne rabe interneta, ki se začenja danes, bo v Sloveniji tokrat osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin. Internet ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike, je poln vsebin, ki niso primerne za vse starostne skupine, so navedli na Safe.si. Dan varne rabe interneta, ki bo prihodnji teden, sicer obeležujejo po vsem svetu.

 • STA

  1. 2. 2023  |  Družba

  Novinarji zapuščajo mednarodno zvezo / »Ne moremo biti del takšne organizacije«

  Novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije so v torek oznanili izstop iz Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) v znak protesta proti politiki te organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim IFJ očitajo pomanjkanje transparentnosti in premalo strogo držo do Rusije.

 • STA

  31. 1. 2023  |  Družba

  »Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti z nikotinom«

  Številni težko prenehajo kaditi, še posebej, če poskušajo nehati brez pomoči, ob današnjem svetovnem dnevu brez cigarete opozarjata Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje. Za opuščanje kajenja priporočata preizkušene in varne vrste pomoči, kot so svetovanje, nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila na recept.

 • Uredništvo

  30. 1. 2023  |  Družba

  Hrvaški novinar / »Poglejte Slovenijo. Na oblast pride Janša in da na televizijo svoje ljudi.«

  "Poglejte Slovenijo. Na oblast pride Janša in da na televizijo svoje ljudi. On mora oditi, ker pač imate demokracijo, ampak njegovi propagandisti na televiziji ostanejo. Vi to potem rušite in dobite etiketo, da komunisti in liberalci spet čistijo javno televizijo. »Kaj ste pa vi nam delali?« In tako se stvari vrtijo. Ves čas je enako. Zakaj to tako vidim? Ker razumem Hrvaško in poznam televizijo. Politiki pa ne razumejo, da smo novinarji skupina zelo zanimivih in samostojnih ljudi, ki jih oni po nepotrebnem prezirajo, oni pa z nadzorom televizije niso dosegli nič. Obvladovali so jo komunisti, pa je zmagal Tuđman. Tuđman je vladal, pa je na volitvah zmagal Račan. Račan je vzpostavil soliden nadzor, pa je ponovno zmagala HDZ. V naših fragmentiranih državah na volitvah ne zmaga televizija. Televizija, roko na srce, tega niti ne zna. Tudi blatenje televizijskih novinarjev, ki je splošna praksa, ne proizvede zaželenega učinka. Televizijci so to, televizijci so ono. Takšen odnos ne pripelje do tega, da bi bila televizija v funkciji konkretne politike."

 • STA

  30. 1. 2023  |  Družba

  V Ljubljani priprli ruska vohuna

  Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, so poročanje časnika Delo in spletnega portal Siol za STA potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom.

 • Danes je nov dan

  30. 1. 2023  |  Družba

  Podnebni razkol

  Na področju okoljske politike je še veliko manevrskega prostora za izboljšave. Namesto iskanja okolju prijaznih obnovljivih energetskih virov raje iščemo poceni možnosti, ki dodatno bremenijo že tako onesnaženo okolje. V Italiji, kjer okoljevarstvene organizacije iščejo ravnovesje med čistejšo energijo in vplivom na videz pokrajine, se je razkol glede iskanja ustreznih rešitev nedavno le še poglobil. Načrtom za izgradnjo novih vetrnih elektrarn pa nasprotujejo predvsem domačini.

 • Uredništvo

  29. 1. 2023  |  Družba

  So resničnostni šovi tipa Sanjski moški nevarnejši od kulturnega ministrstva Vaska Simonitija?

  "Ta poplava populističnih režimov, ki jo opazujemo po vsem svetu, ta spoj med new ageem, kriptovalutami, repatriarhalizacijo in fašizmom, skupaj z darknetom in družabnimi omrežji, predstavlja izvrsten humus za razrast fašističnih smeti, ki se preoblačijo v svetleče pop preobleke novih upornikov in s tem postajajo vedno bolj privlačne za mlade in horde razočaranih in ponižanih, ki iščejo krivca."

 • Uredništvo

  28. 1. 2023  |  Družba

  »Podvojite plače učiteljev in jim vrnite družbeni ugled«

  "Po zadnjih podatkih statističnega urada Slovenije je nad državo obupalo 21.144 ljudi, ki so se odselili v tujino. Ob povprečni gostoti 104 ljudi na kvadratni kilometer se je naseljena površina Slovenije zmanjšala za 203 kvadratne kilometre. V glavnem mladih. Šolska reforma? Podvojite plače učiteljev in jim vrnite družbeni ugled. Če je delovalo za sodstvo, bo delovalo tudi v šolstvu."

 • Uredništvo

  28. 1. 2023  |  Družba

  »Občutek, da se nič ne da narediti, je ideološki konstrukt«

  "Prepričan sem, da bi marsikaj lahko bilo drugače in da se v resnici da res veliko spremeniti, a sprememba seveda ni v interesu ljudi z močjo, ljudi s kapitalom. Občutek, da se nič ne da narediti, občutek nemoči ni nekaj, kar pride kar samo od sebe, ni neko zgolj dano dejstvo, ampak je ideološki konstrukt. Po mojem mnenju je to posledica političnega programa, ki nam vsiljuje neoliberalno logiko in ki nas nenehno prepričuje, da je človek sebično bitje, ki sledi zgolj lastnim interesom in ki na vseh področjih spodbuja individualizem."

 • Danes je nov dan

  27. 1. 2023  |  Družba

  Lepa, mlada ...

  Jeseni je v ZDA zaokrožil trend, ki je spodbudil natakarice k nošenju kitk za višje napitnine – pretežno od starejših moških in ob spremljavi obscenih pripomb. Za družbo, ki hiperseksualizira mladost, ni čudno, da nagrajuje ženske, ko izgledajo mlajše. Za ženske, ki so vsakodnevno postavljene pred izbiro med telesno in finančno varnostjo, pa je to pogosto vprašanje preživetja.

 • Luka Volk

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba

  Se vračajo študentske menze? 

  Na začetku leta se je zvišala subvencija za študentsko prehrano, a hkrati se je zvišala tudi najvišja mogoča vrednost obroka, in sicer na devet evrov. Po analizi ponudnikov hrane, ki jo je pripravil študent matematike Tim Kmecl, se je zaradi tega povprečno doplačilo za obrok zvišalo za 1,08 evra. Včasih je maksimalno doplačilo 4,18 evra zaračunavala približno vsaka osma restavracija, zdaj maksimalni znesek, ki je 5,5 evra, zaračunava skoraj vsaka četrta. Tako ob 10,3-odstotni letni inflaciji oziroma 18,6-odstotni inflaciji cen hrane in pijače ponudniki hrane po novem za obrok prejmejo 30 odstotkov več kot lani.

 • Matic Gorenc

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba  Za naročnike

  Hvala za vse ribe

  V digitalni obliki je na spletni strani Zagovornikov okolja izšel Štoparski vodnik po varstvu okolja, ki javnost na preprost način seznanja z njenimi pravicami na okoljskem področju in s tem, kako te pravice uveljaviti. Njegov namen je razložiti različne možnosti in postopke, ki jih lahko uporabijo posamezniki ali organizacije, kadar želijo preprečiti ali ustaviti degradacijo okolja.

 • Monika Weiss

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba  Za naročnike

  Spet vetrnice

  V Sloveniji imamo le dve veliki vetrni elektrarni, zadnje mesece pa se množijo vloge investitorjev za nove, bilo naj bi jih več kot deset, že odprta sta projekta v Divači in Dravogradu. Pri tem se nakazujejo novi spori, saj so občine in občani projektom nenaklonjeni.

 • Vasja Jager  |  foto: Marko Pigac

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba  Za naročnike

  Tone Kregar / »Postajamo družba vse bolj fanatičnih in histeričnih vsevedov, prepričanih o svoji edini zveličavni resnici«

  Tone Kregar je človek, ki mu ni mar za ideološke in politične delitve, temveč predvsem za delitev med dobrim in zlim. Kot doktor zgodovine, sociolog in večkrat nagrajeni muzealec se posveča kolektivni dimenziji našega bivanja in predstavlja resnico, ki jo je mogoče razumeti; kot prvo grlo skupine Mi2 pa z umetnikom lastnim žarom še vedno koplje po komediji človeškega tkiva in tipa – za smislom, ki bi ga bilo mogoče izpeti. Kregar je človek širokih obzorij in številnih identitet, v njem uspešno sobivata mali človek z obrobja in uglajeni meščan, »fakin« izpod Donačke gore in direktor Muzeja novejše zgodovine Celje. »To svojo dvojnost sem vedno doživljal kot prednost, nikoli kot kompleks,« pravi.

 • Monika Weiss

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba  Za naročnike

  Več kemije

  V kemični tovarni Melamin, ki danes stoji v središču Kočevja, se je 12. maja lani zgodila ena najhujših delovnih nesreč v Sloveniji, saj je terjala kar sedem življenj. Eksplozija je bila posledica stika dveh nevarnih kemikalij, ki ju je v proizvodnji uporabljal Melamin. Po nesreči so začeli intenzivno iskati novo lokacijo za tovarno, kamor bi iz središča mesta preselili kemično proizvodnjo. Prihodnji torek bo tako na pobudo občine in župana Vladimirja Prebiliča javnosti predstavljena domnevno najprimernejša lokacija, poimenovana Kočevje sever.

 • Marcel Štefančič jr.

  27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Družba  Za naročnike

  Hitlerjev najljubši otrok

  Zadnjič nisem nekaj vedel, pa mi je prijatelj rekel, naj vprašam ChatGPT – novega klepetalnega robota, novega chatbota. »ChatGPT vse ve. Obnorel je svet. Vprašaš ga, pa ti odgovori. Napiše ti esej – o čemerkoli! Tudi o tebi, če hočeš.« ChatGPT, ki ga je ob koncu lanskega leta lansiralo podjetje OpenAI, katerega soustanovitelj je bil Elon Musk, je najnovejši odgovor na vse. Novi I Ching. Novi Boter. Prebral je vse, kar je človeštvo napisalo – in digitaliziralo. ChatGPT je borgesovski »lik« – najresnejši kandidat za kustosa babilonske neskončne knjižnice.

 • STA

  26. 1. 2023  |  Družba

  Sovražni govor / »Težava je v premalo jasno postavljenih mejah izražanja na spletu«

  Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst, ki ga obeležujemo v petek, poudaril pomen ohranjanja spomina in aktivnega preprečevanja kakršnihkoli dejanj, ki bi lahko ponovno pripeljali do hudodelstev zoper človečnost. Med drugim je opozoril na problem širjenja sovražnega govora.

 • Danes je nov dan

  26. 1. 2023  |  Družba

  Če nergač na rajžo gre

  V življenju gradimo odnose z različnimi ljudmi – družino, prijatelji, partnerji, sodelavci. Nekateri odnosi se okrepijo, drugi zbledijo. V času odraščanja največ časa preživimo z (razširjeno) družino in prijatelji. Starejši ko smo, več smo doma, s partnerji in otroki ali sami s seboj. 

 • STA

  25. 1. 2023  |  Družba

  Vreme / Na Štajerskem brez elektrike še vedno skoraj tisoč odjemalcev

  Po močnem sneženju, ki je zaradi mokrega in težkega snega v minulih dneh povzročilo snegolome in izpade oskrbe z električno energijo, je bilo davi na območju Elektra Celje in Elektra Maribor brez elektrike še vedno skoraj tisoč odjemalcev. Zaposleni odpravljajo napake.