Klemen Košak

 |  Mladina 24  |  Politika

Krepitev fronte za privatizacijo

Obujanje pozabljenega prijateljstva

Bosta po mitingu resnice razdružena Ljudmila Novak in Janez Janša novo skupno pot našla pri zagovarjanju interesa zavarovalnic?

Bosta po mitingu resnice razdružena Ljudmila Novak in Janez Janša novo skupno pot našla pri zagovarjanju interesa zavarovalnic?
© Borut Krajnc

Prejšnji teden je opozicijska SDS predstavila svoj predlog reforme zdravstva. Zavzema se za sistem, ki naj bi prek konkurence med zavarovalnicami in izvajalci zdravstvenih storitev prinesel boljše in dostopnejše zdravstvo. Ko je Alenka Forte iz SDS v oddaji Odmevi zagovarjala predlog, ji je nasproti stal Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije – ta stranka je svoj predlog reforme zdravstva predstavila decembra. Politika se nista skušala prepričati, da je en predlog boljši od drugega, saj sta skoraj popolnoma enaka.

»Če gledaš slovensko zdravstvo in se malo primerjaš Evropo in članicami OECD, prideš do logičnih zaključkov, kje so tista pomembna prijemališča,« je skladnost programov obeh strank razložila Alenka Forte. Vrtovec pa je izrazil zadovoljstvo, da »se je SDS nekako priključila ukrepom za prenovo zdravstvenega sistema, ki smo jih v NSi predlagali decembra. Skupaj bomo lahko močnejši nasproti vladi, ki nekako stoji na mestu.«

Zdi se, da dodana vrednost predloga SDS ni v podajanju svežih idej za urejanje zdravstvenega sistema, ampak v krepitvi fronte proti ministrici Milojki Kolar Celarc. Predloge, podobne temu, kar predlagata desničarski opozicijski stranki, so že pred njima javnosti predstavili zdravniške organizacije, zasebne zavarovalnice, ameriška gospodarska zbornica, farmacevtska podjetja. S preprostim argumentom, da država na solidaren način ne more zagotoviti zadostnih sredstev za zdravstvo, zagovarjajo povečanje vloge zasebnih zavarovalnic. Poleg njih bi imeli v tem sistemu koristi tudi zdravniki, predvsem zasebni, ki bi v pogajanjih z zavarovalnicami svobodneje oblikovali cene storitev. Tisti, ki bi pridobili, bi pridobili na račun uporabnikov, ki bi za zdravstvo namenili več svojega denarja.

Člane vse širše koalicije proti ministrici naj bi motilo, da še ni predlagala reforme zdravstva, vendar vedo, da ministrica reformo pripravlja, vedo pa tudi, da naj bi šla reforma v drugo smer, kot si želijo sami. Po ministričinih napovedih bo država od zasebnih zdravnikov zahtevala veliko večjo transparentnost dela, vloga zasebnih zavarovalnic v slovenskem zdravstvu pa naj bi se drastično zmanjšala. Najverjetnejši motiv številnih predlogov je zaskrbljenost, da bi ministrici vendarle uspelo, zaradi česar bi se močno poslabšal finančni položaj zdravstvenih zavarovalnic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.