Darja Kocbek

 |  Politika

Angela Merkel je "učeč se sistem"

Kako nemška kanclerka hitro umakne obljube, za katere ugotovi, da jim kdo nasprotuje.

Angela Merkel

Angela Merkel
© WikiCommons

Trenutek obotavljanja, potem je nemška kanclerka Angela Merkel odločno porinila stol nazaj, vstala in odhitela na rob odra, tam je mahala občinstvu in poklicala k sebi dva begunca iz Sirije. Oba sta se pravkar zahvalila, da sta bila sprejeta v Nemčijo. S seboj sta prinesla šopek rož, nista pa upala pa na oder. Merklova je mahala naprej, ju spodbujala. Končno se je eden le opogumil in ji dal šopek. Kanclerka z beguncem. Fotografijo prosim. Neverjetno, vrnila se je k svoji politiki podpore beguncem.

Die Welt tako povzema dogajanje v Neumünsteru v zvezni deželi Schleswig-Holstein na prvi od štirih regionalnih konferenc, ki so se jih nemški krščanski demokrati (CDU) odločili pripraviti pred kongresom stranke na zvezni ravni. Tovrstne konference je kot prireditve za člane na podeželju uvedla Angela Merkel. Udeležijo se jih lahko le vabljeni, ne more se jih udeležiti vsakdo. Regionalne konference so se izkazale kot mesto za testiranje lastnih argumentov in tudi argumentov članstva stranke. Kanclerka jih uporablja v ta namen in koristijo ji. Takšna srečanja potrebuje, še posebej sedaj.

Člani vodstva CDU in sestrske bavarske krščansko socialne unije (CSU) njene vnovične, že četrte, kandidature za kanclerko niso sprejeli z največjim navdušenjem, pričakovali pa so jo, saj nimajo alternative. Merklova torej mora ostati, vprašanje je samo, ali lahko ostane, jo ljudje še lahko prenašajo, vsaj tisti v lastni stranki, sprašuje novinar die Welt Ulrich Exner.

Razprave na regionalnih konferencah niso vedno prijazne. V 16 letih, kolikor jo vodi Merklova, CDU ni postala stranka, ki je najbolj navdušena nad razpravami, a včasih njeni člani kljub temu odprejo usta in povedo, kaj jim ni všeč. Na Saškem so pred letom dni kanclerko zaradi njene politike do beguncev skorajda nagnali iz dvorane. Tudi na severu države ima že kar precej močan veter v prsa. Leta 2010, ko je vodila koalicijsko vlado z liberalci (FDP), jo je v Lübecku zaradi socialne politike izžvižgalo več tisoč ljudi, v dvorani so se člani stranke pritoževali zaradi preveč islama v Nemčiji in premalo konservativizma v CDU/CSU. Razklana družba, navaja Ulrich Exner.

Ta petek v Neumünstru protestov in razkola tako rekoč ni bilo mogoče čutiti. Med 800 člani CDU, ki so bili v dvorani, se konference niti eden ni udeležil z namenom, da bo kritiziral kanclerko bodisi zaradi njene vnovične kandidature bodisi zaradi politike do beguncev, pa tudi zaradi »izgube kontrole v politiki«, s čimer je lani številne spravila v slabo voljo, nihče ni izrekel nič kritičnega. Člani CDU tudi podpori nominaciji socialnega demokrata (SDP) Franka-Walterja Steinmeierja za novega nemškega predsednika niso kritizirali, čeprav je znotraj stranke ta podpora močno sporna. O tem ni bilo izrečene niti besede. Namesto kritik je Angela Merkel v Neumünstru poslušala hvalnice. Tako kot v petek v Neumünstru, je kanclerka nastopila tudi v soboto na kongresu CDU na Spodnjem Saškem v Hamelnu. Govorila je, razlagala, se šalila, za kratek čas je obiskala božični sejem.

Kot da nikoli ne bi bilo nobenih dvomov, kot da bo predvolilna tekma zgolj spomladanski sprehod. Nobenih dvomov in obotavljanja ne kaže več. Fotografiranje z beguncem zanjo ni več nobeden problem. Angela Merkel nastopa kot samozavestna kanclerka, ki je še enkrat prijela za vzvod in prestavila na predvolilno kampanjo.

Dejansko pa sama kanclerka kot predsednica CDU kot tudi vodstvo stranke ve, da brez sprememb in prepričanjem »saj me poznate« v volilnem letu 2017 ne bo šlo. Ljudje »v zapletenem času hočejo orientacijo« je glavni slogan Merklove v teh dneh. Strategija »asimetrične demobilizacije« z uspavanjem političnega nasprotnika se je izpela. »Morali bomo zavzeti veliko jasnejša stališča, prav pri nacionalnih temah,« pravi eden od vodilnih članov CDU iz Spodnje Saške. To ni slišati samo kot »najprej Nemčija«.

Tako v Neumünstru kot Hamelnu je Merklova izpostavila pomen miru v Evropi, pomen mednarodnih sporazumov, svojo stranko je pozvala, naj kljub grožnji islamskega terorizma ohrani politiko odprtih rok do ljudi v stiski. S fotografijo s Sircema Merklova nedvomno ostaja človeška. Politično pa se obrača članom stranke z obljubami, da bo zagotovila davčne olajšave za srednji razred, mladim družinam obljublja subvencije za gradnjo in otroke, nova varna delovna mesta, spodbude za podeželje, pomoč za samohranilke in samohranilce, več denarja za vojsko, za policijo, boljše izobraževanje, več vračanja nezakonitih prebežnikov, boljšo razdelitev beguncev med članicami EU, so nadaljnje njene predvolilne obljube. Glede na to, da je vnovično kandidaturo napovedala šele pred nekaj dnevi, je že veliko povedala. Hkrati pa je v tem kratkem času dokazala, da je "učeč se sistem", saj hitro umakne obljube, za katere ugotovi, da jim kdo nasprotuje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.