AS, STA

 |  Politika

Stranka sovražnega govora bo v soboto izvolila svoje prvo vodstvo

Na sobotnem ustanovnem kongresu bo novoustanovljena stranka Domovinska liga izvolila svoje prvo vodstvo. Potegovala naj bi se nekdanji Janšev državni sekretar in odvetnica, ki je kršila kodeks odvetniške poklicne etike. Oba znana po svojem sovražnem govoru. 

Kandidata za vodstvo stranke Domovinska liga Bernard Brščič in Lucija Šikovec Ušaj

Kandidata za vodstvo stranke Domovinska liga Bernard Brščič in Lucija Šikovec Ušaj
© arhiv Mladine

V soboto bodo člani novoustanovljene desne politične stranke Domovinska liga (DOM) na ustanovnem kongresu izvolili prvo vodstvo. Po neuradnih podatkih se bo za položaj predsednika stranke potegoval ekonomist in nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Janeza Janše Bernard Brščič, za položaj podpredsednice pa odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

Po besedah generalnega sekretarja stranke Žige Jereba na kongresu pričakujejo okoli 250 ljudi, pred katerimi bodo uradno razglasili imena kandidatov. Oba kandidata stranke, ki se zgleduje po stranki italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija Liga, naj bi kandidirala za vstop v Evropski parlament, Brščič celo kot nosilec liste.

Komisija za etiko pri Odvetniški zbornici Slovenije je presodila, da je odvetnica Lucija Šikovec Ušaj kršila kodeks odvetniške poklicne etike in grobo prestopila mejo še sprejemljive komunikacije s tem, ko je septembra lani na družbenem omrežju Twitter objavila žaljivo izjavo, povezano z migranti.

Zloglasna odvetnica Lucija Ušaj je nase ponovno opozorila septembra lani, ko je na družbenem omrežju Twitter podpornike migrantov primerjala s pedofili in impotentnimi nasilneži, ki ustrahujejo ženske. Zaradi svoje žaljive objave je bila okrcana s strani komisije za etiko pri Odvetniški zbornici Slovenije, Radio Slovenia pa je poročal o sklepu komisije, da je odvetnica kršila kodeks odvetniške poklicne etike. Po mnenju odvetniške zbornice je Lucija Šikovec Ušaj grobo prestopila mejo še sprejemljive komunikacije, ki se še toliko bolj pričakuje od odvetnikov kot izobražencev ter članov pravosodja, čeprav gre za izjave, ki z opravljanjem odvetniške dejavnosti niso povezane.

Še ne uradno potrjena kandidatka za podpredsednico stranke v svoji ostri protimigrantski retoriki ni edina, po svojih izjavah proti LGBT+ populaciji in drugim manjšinskim skupinam je znan tudi Brščič, ki je med drugim javno zanikal tudi holokavst. 

Očitke, da DOM deluje pod okriljem predsednika SDS Janeza Janše, oba kandidata zavračata, Janša pa je prek Twitterja pred dnevi sporočil, da je po njegovem mnenju stranka sicer legitimna, a da s svojim nastankom ovira ostale desnosredinske stranke, ki nabirajo glasove volivcev za vstop v Evropski parlament. To je, seveda, lahko le predvolilna politična igra za javnost. Ne bi bilo prvič. 

Več o obeh kandidatih in Domovinski ligi v spodnjih člankih:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.