Konzum / Vzorna domačija

Puhan, Bogojina

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 14. 11. 2025

Šunka

Šunka

Turistična kmetija Puhan
Bogojina 311
Tel.: 041 637 242
Puhanovi so vikendaško delovni: ob petkih in sobotah imajo odprto od 13. do 22. (a tople jedi pripravljajo le do 18.30), ob nedeljah (ko je topla kuhinja na voljo do 15.00) pa od 12. do 17. ure. Obvezno rezervirajte!

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 46, 14. 11. 2025

Šunka

Šunka

Koline

Koline

Turistična kmetija Puhan
Bogojina 311
Tel.: 041 637 242
Puhanovi so vikendaško delovni: ob petkih in sobotah imajo odprto od 13. do 22. (a tople jedi pripravljajo le do 18.30), ob nedeljah (ko je topla kuhinja na voljo do 15.00) pa od 12. do 17. ure. Obvezno rezervirajte!

Ambient:
s prijetnim, do tradicionalnih oblik spoštljivim razglednim prizidkom nadgrajena domačija, ki jo dodatno oplemeniti ravno prav prisotna in klepetava strežba

Napitki:
všečna in pitna vina iz domačih vinogradov, katerih vrhunec sta bela in rdeča Bagonya, poimenovani po starem imenu za Bogojino

Vegetacija:
po vnaprejšnjem dogovoru je mogoče kaj pripraviti tudi za nemesojede turiste

Dostopnost:
parkirišče in kar nekaj stopnic do jedilnice

Fino:
hladne delicije, predvsem prekmurska šunka
koline z bujto repo 
pečena raca & co.

Ne tako fino:
 preveč soli, premalo vložnin

Pestra kolekcija delikates stane 6, gobova juha z ajdo 4, bograč 10,9, koline 17,9, dušeni jelen in pečena raca 18,9, sorbet s penino 7, posolanka 3,5, bučnooljni sladoled 4, prekmurska gibanica pa 5,9 evra.

»Najprej bom pleče, če je že Plečnik cerkev porihtal,« je vodja odseka za SV Slovenijo že na začetku večera vzpostavil terroirsko vez med kompaktno in sočno rezino rahlo prekajene in sušene svinjine na deski pred sabo in za streljaj oddaljeno bogojinsko cerkvijo Gospodovega vnebohoda.

Povezava ni bila iz trte izvita: v prvi rundi obiska pri Puhanovih se nam je namreč zdelo, da smo na dobri poti v nebesa, predvsem zaradi na berkelco narezanih tankih, mehkih, lepo marmoriranih in eksplozivno okusnih rezin prekmurske šunke, svoje pa so dodali še kepice zaseke, mletih ocvirkov in paštete, salamski koleščki, kosi zapeljivega rženega kruha in kolekcija izjemnih vložnin – paradižničkov, bučk, čemaževih popkov, drena in topinamburja (!), ki pa so bile, žal, odmerjene v lekarniških količinah. Radodarnejšo so imeli ono roko, ki je zajemala iz solnice, saj je bilo marsikaj, predvsem pa sicer hudobno simpatična gobova juha z ajdo, precej zasoljeno.

Puhanovi so one sorte kmetija, kjer sami pridelajo in predelajo tako rekoč vse, kar znosijo na mizo, in to lahko dokažejo s plejado raznih certifikatov. Tudi mi lahko dodamo kakšnega: tako fletno pripravljene in vzorno zapečene zbirke z bujto repo podčrtanih kolin, kot so ob sočnem in mehkem rebru tamošnje klobase – prosena, ajdova in ajdova s krvjo (s katero so celo spreobrnili našega zapriseženega antisangvista) – je dandanes res težko najti. To bolj ali manj velja tudi za sočno in hrustljavo zapečeno raco (z žmohtnimi mlinci in zdušenim rdečim zeljem) in po ivačičevskih šegah v nulo zdušenega jelena z zapečenimi dödoli, na svoj račun pa tu pridejo tudi ljubitelji rustikalnega, kreftnega bograča, v katerem med ne čisto razpuščeno čebulo koščki treh vrst mesa (in krompirja) kljub zmehčanosti ohranjajo vsak svoj teksturni karakter.

Pred cukrasto finalizacijo – obvezna, minuciozno natančno sestavljena in odrezana (žal tudi – sicer rahlo, a vendarle – segreta) prekmurska gibanica, trendovski sladoled z bučnim oljem in hrustljavo čipko in tradicionalna specialka, z blago sladkano kislo smetano premazana pogača posolanka – je mladi gospodar malinovo zmrzlino obilno sorbetiziral s čisto suho penino, pred odhodom pa nam je razkazal še izložbo šunk v priročni štacuni.

S kateregakoli konca – vinarskega, arhitekturnega, pridelovalskega, kuharskega ali gostinskega – že človek pogleda na Puhanovo kmetijo, lahko ugotovi, da deluje vzorno in posnemanja, predvsem pa izleta in obiska vredno. S Plečnikom kot opcijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Dva leva

Vlado Miheljak: Izvoli, Janez! Hvala, Robert.

Kdaj pa romski sedež v DZ?

V središču

Nas Hrvaška res kupuje?

Se slovenska podjetja res pospešeno selijo na Hrvaško? 

Djelem djelem

Javno pismo Svetlane Makarovič