Deja Crnović

 |  Mladina 25

Privatizacija ali racionalizacija?

Prihodnost Štuka še ni znana

Manifestacija za Štuk

Manifestacija za Štuk
© Marko Pigac

Sporu med Univerzo v Mariboru in Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru še ni videti konca. Vse se je začelo aprila, ko je rektorat univerze enostransko odstopil od sporazuma o izvajanju obštudijskih športnih dejavnosti v športnem centru Leona Štuklja, junija pa še od pogodbe o najemu prostorov za izvajanje obštudijskih dejavnosti na Gosposvetski, kjer je prireditveni center Štuka in tudi sedež študentske organizacije.
Študentska organizacija se bo zaradi tega do 29. januarja prihodnje leto morala izseliti iz Štuka in iz študentskih menz na tehnični in pedagoški fakulteti. »Na Univerzo v Mariboru smo v preteklosti poslali številne prošnje za sestanek, vendar z njihove strani ni bilo odziva, le pisne odpovedi pogodb. Ni nam preostalo drugega, kot da na sodišče vložimo ugovor zoper nalog za izselitev iz prostorov,« pravi Andrej Krček, predsednik študentske organizacije.
Univerza študentski organizaciji očita, da je njeno podjetje Gaudeamus, ki je izvajalo gostinsko dejavnost, čeprav ni plačevalo najemnine, poslovalo z izgubo. Tako je univerza za prostore, kjer se je izvajala prehrana študentov in zaposlenih, prekinila najemne pogodbe z vsemi podjetji, ne le z Gaudeamusom, ter sklenila dogovor o delnem prevzemu delavcev. »Univerza je pridobila 33-odstotni lastniški delež v podjetju, ki bo plačevalo tržno najemnino za prostore, razlika s prejšnjimi najemniki je torej očitna,« so sporočili iz kabineta rektorja univerze. Prihodnost prehranjevanja je torej na videz jasna, še vedno pa ni znano, kaj bo s ponudbo obštudijskih dejavnosti. Na univerzi so prepričani, da lahko priskrbijo boljšo ponudbo: »Edina bistvena sprememba bo ta, da bo objekt sedaj dejansko namenjen študentom in ne le tistim, ki lahko kupijo vstopnico za prireditev,« pravi Vanja Borovac iz kabineta rektorja.
ŠOUM pa opozarja, da gre za poskus privatizacije dejavnosti, ki je bila kar 25 let v pristojnosti študentov. »ŠOUM bo storila vse, da Štuk ostane v upravljanju študentov« je povedal Krček.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.