Deja Crnović

 |  Mladina 26

Neponosna parada

Homofobno nasilje se povečuje

Parada ponosa v Ljubljani

Parada ponosa v Ljubljani
© Miha Fras

Nedavno so v oddaji Trenja na Pop TV sogovorniki pokazali, da je diskurz o homoseksualnosti leta 2008 v Sloveniji dosegel tako nizko raven, da rimskokatoliški duhovnik lahko na televiziji poroke istospolnih partnerjev primerja s poroko človeka z živaljo. Sanje o enakopravnosti so se predlani namreč razblinile z zakonom, ki istospolnim parom sicer omogoča registracijo, ne pa tudi poroke, zaradi česar je neenačenje skupnosti istospolnih parov dobilo tudi zakonsko podlago. Nestrpno ozračje pa je bilo spet opazno po nedeljski paradi ponosa.
Dan po paradi sta namreč društvi DIH - za integracijo homoseksualnosti, in Legebitra - informacijski center, na tiskovni konferenci opozorili, da je bilo na dan parade napadenih pet istospolno usmerjenih posameznikov in da se homofobno nasilje povečuje.
Parada ponosa se v Ljubljani namreč odvija od leta 2001, prvi napadi pa so se zgodili šele pred tremi leti, pravi Simon Maljevac iz Legebitre. Na paradi ponosa pred dvema letoma sta bila napadena dva posameznika, primer ni bil nikoli rešen in storilci nikoli kaznovani. Enako se je končal napad na stojnico v okviru akcije strpnosti, ki je potekala isto leto v Mariboru, dan pred parado ponosa. Lansko leto pa je bil po Legebitrinih podatkih po paradi ponosa napaden en posameznik. Slovenci so jo slabo odnesli tudi lani v Zagrebu, ko so na zagrebški paradi ponosa pretepli 33-letnega Slovenca.
Sicer pa je beleženje homofobnega nasilja problematično, saj policija obravnava tovrstna dejanja po členih, ki opredeljujejo zbujanje sovraštva, razdora ali nestrpnosti ter kršitev načela enakopravnosti. Takih primerov je bilo v zadnjih dveh letih skupno 17. Preostale kršitve so povezane z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pri čemer pa policija ne vodi ločene evidence glede na namen.
V društvu Legebitra tako pravijo, da do podatkov pridejo prek dveh programov, Legebitrine svetovalnice Povej naprej ter raziskave o življenju istospolno usmerjenih mladih. Tako na primer rezultati slednje kažejo, da se približno 10 % srednješolcev in študentov, ki se odločijo razkriti svojo spolno usmerjenost znotraj izobraževalnega sistema, srečuje z nasilniškim vedenjem tako sovrstnikov kot tudi učiteljev, večkrat pa dejanja niso prijavljena kot homofobna, saj bi s tem žrtev morala razkriti svojo spolno usmerjenost pristojnim. Nedeljske napade so že obsodili v strankah Zares in podmladku LDS - Mladi liberalni demokraciji, Mladi forum SD, oglasil se je tudi Zoran Janković. Vladna stran dogodkov do konca redakcije ni komentirala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.