Vanja Pirc

 |  Mladina 1

Bo Slovenski tednik še kdaj izšel?

Plagiatorstvo v brezplačnem političnem tisku

Andrej Lasbaher, direktor in urednik Slovenskega tednika

Andrej Lasbaher, direktor in urednik Slovenskega tednika
© Marko Pigac

Med novostmi, ki so najbolj zaznamovale minulo leto, sta bila brezplačna tednika Slovenski tednik in Ekspres. Prvi je nagovarjal podeželje, drugi urbano okolje, skupno jima je bilo, da sta se v za slovenske razmere neverjetni skupni nakladi 710.000 izvodov pojavila v letu pred volitvami, pri čemer sta oba poročala izključno v prid takratne največje vladajoče stranke in hkrati obračunavala s tistimi, ki so prišli navzkriž z njo. Njune članke so podpisovali novinarski srenji neznani avtorji, prav tako ni bilo povsem jasno, kdo so njuni ustanovitelji in kako se financirata.
Tako skrivnostno, kot sta se časopisa pojavila, sta takoj po volitvah tudi izginila. Zato so se očitki o tem, da sta bila predvolilna projekta poražene SDS, okrepili. Direktor in odgovorni urednik Slovenskega tednika Andrej Lasbaher, ki je v preteklosti vodil tednik Demokracija (njegova soustanoviteljica je SDS) in ki je ob zagonu svojega brezplačnika dejal, da je treba za začetek takšnega projekta »zgolj imeti jajca«, je po volitvah sicer zagotavljal, da se vsaj njegov projekt še ni dokončno poslovil. Ponovno naj bi začel izhajati po novem letu, le da takrat ne bi bil več brezplačen, temveč plačljiv. Ker je novo leto za nami in ker spletna stran Slovenskega tednika zadnji mesec ne deluje, smo Lasbaherja povprašali, ali bo njegov brezplačnik res začel spet izhajati, in če bo, kdaj lahko pričakujemo prvo številko. Na naša vprašanja, poslana na elektronski naslov njegovega podjetja Progresija in uredništva Slovenskega tednika, ni odgovoril.
Prav tako so brez njegovega komentarja ostale nedavne razsodbe Novinarskega častnega razsodišča (NČR), ki obema brezplačnikoma, Slovenskemu tedniku in Ekspresu, pa tudi reviji Demokracija očitajo plagiatorstvo. Prvi, ki je opozoril, da so deli besedil v teh treh medijih skoraj povsem identični, čeprav jih podpisujejo različna imena, in da si stavki posameznih člankov sledijo v istem vrstnem redu, besede v njih pa so le malce premetane, je bil dr. Boris Vezjak, filozof in član programskega sveta RTV Slovenija. Identičnost besedil je po njegovem mnenju nakazovala, da so prispevki verjetno pripravljeni vnaprej in kasneje »distribuirani« v vse tri medije. Glede tega je sicer ostalo le pri domnevah, a Vezjak je glede prvotnih slutenj ukrepal. Na NČR je vložil prijave zoper tri novinarje omenjenih treh medijev. Prva je bremenila odgovornega urednika Demokracije Metoda Berleca, ki naj bi bil prepisoval iz Slovenskega tednika, drugi dve pa pisca Slovenskega tednika, ki naj bi bila prepisovala iz Ekspresa.
NČR je v vseh treh primerih ugotovilo, da je podobnost med članki tako izrazita, da so pisci kršili 9. člen novinarskega kodeksa, ki prepoveduje plagiatorstvo. Metod Berlec je že javno dejal, da razsodbo vidi kot »politično motivirano«, Lasbaher pa se je, kot rečeno, zavil v molk.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.