|  Mladina 5  |  Politika

Pismo nekdanjih častnikov JLA

Predsednik Republike Slovenije gospod dr. Danilo Türk
Predsednik Državnega zbora RS gospod dr. Pavel Gantar
Predsednik Vlade RS gospod Borut Pahor
Predsednik Vrhovnega sodišča RS gospod Franc Testen
Varuhinja človekovih pravic, gospa dr. Zdenka Čebašek - Travnik

Spoštovani gospodje predsedniki
Spoštovana varuhinja človekovih pravic

Z izjemnim spoštovanjem do Vas osebno in institucije naše države, ki ji predsedujete, želimo še zadnjikrat opozoriti na diskriminacijo in sistematično kratenje naših pravic, ki ga doživljamo v zvezi s pravicami iz PIZ že od leta 1991. Na naše prejšnje poizkuse, in bilo jih je veliko, ni bilo odgovora. V zadnji poizkus nas silita naša starost in zdravstveno stanje več posameznikov.
Smo, spoštovani gospodje predsedniki in gospa varuhinja, upokojeni častniki nekdanje JLA, ki smo stalni prebivalci in državljani RS (po rodu ali po 40. členu ZDRS); ki smo bili na lastno odgovornost in zahtevo upokojeni leta 1991 s strani pristojnih institucij takratne skupne države - Predsedstva SFRJ in ZSLO; ki smo ob upokojitvi izpolnjevali vse zakonske pogoje za starostno ali predčasno starostno vojaško pokojnino in so nam bile uradno izdane listine - ukazi, povelja in odločbe o prenehanju AVS in o upokojitvi; ki smo v starostni dobi od 63 do 77 let, nekaj pa bolnih oziroma hudo bolnih; ki nismo bili nikoli sodno ali kako drugače preganjani in kaznovani zaradi kakršnegakoli nečastnega ali kaznivega dejanja ...
Kljub izpolnjevanju vseh pogojev za upokojitev - le nekaj ljudi že vsa ta leta nima ne pokojnine in ne zdravstvenega varstva, velika večina pa je delno rešena s podelitvijo starostne pokojnine po splošnih predpisih za vnaprej - kot da ne bi imeli uradno izdanih listin o upokojitvi. Tako smo sedem do deset let preživeli brez kakršnekoli pokojnine in zdravstvenega varstva. V takih razmerah je umrlo že 12 ljudi.
Kaj pričakujemo? Nič drugega kot to, da se naš problem reši na dostojen način, ob polnem spoštovanju naših listin o upokojitvi, zakonodaje in več odločb Ustavnega sodišča RS, ki imajo težo pravnih judikatov. Iz teh odločb (U-I-155/00; Up-49-05-13; Up-115/05-10; 1028/05-15; Up 190/01 ...) navajamo le: »do pridobitve državljanstva po 40. členu ZDRS izenačen v pravicah in dolžnostih z državljani Republike Slovenije«; »zagotavljanje pravic, pridobljenih na podlagi odločb, izdanih po vojaških predpisih«; »da se prizna pravica do pokojnine na način oziroma v višini, kot jo določa 6. člen ZPIZVZ«, upravičencem, »ki so jim bile pravice priznane z odločbo nosilca vojaškega zavarovanja« - izplačevanje po 7. ali 8. členu ZPIZVZ je »očitno napačno in zato v neskladju s pravico iz 22. člena ustave«; »neizplačevanje zakonskih zamudnih obresti pa v nasprotju s 14. členom ustave« ... Žal odločb USRS ne upošteva ZPIZ, delno tudi DSS.
In navsezadnje pričakujemo, da se bodo pričela izvajati določila MSVN, ki ga je DZ ratificiral leta 2004 kot mednarodno pogodbo, ki se po 8. členu ustave RS izvršuje neposredno. Namreč, naša država ne izvršuje obveznosti iz MSVN, ki se nanašajo na izplačevanje vojaških pokojnin lastnim državljanom. ZPIZ in DSS to zavračata s pojasnilom, da je nujno sprejeti dodatne dvostranske pogodbe med naslednicami v zvezi z vojaškimi pokojninami. Tega preprosto rečeno ne razumemo iz dveh razlogov: kako da se suverena država dogovarja o tem, kako naj uredi položaj in pravice svojih državljanov, in kako da to ni ovira za druge naslednice razen za našo državo.
Odkrito priznamo, da nimamo nobenega razloga, da bi zaupali ZPIZ Slovenije, še posebej, ker naš problem že od leta 1991 »rešujeta« le dva ista človeka, direktor OE Ljubljana in njemu »nadrejeni« direktor sektorja za PIZ. Enako imamo zadržek do DSS zaradi odnosa dela sodnikov oz. sodnic na obravnavah in še zaradi izjav, ki so jih takrat in potem dajali.
Kljub temu smo pripravljeni tudi na zunajsodno poravnavo, le pod enim pogojem, da se nam priznajo naše pravice iz PIZ na podlagi odločb, izdanih po vojaških predpisih, z upoštevanjem navedenih odločb USRS. S tem bi bili za vedno prekinjeni vsi postopki in nikakor ne bi bilo odpiranja kakršnihkoli novih postopkov. Enostavno, želimo na stara leta živeti v miru, brez tovrstnih stresov.
V upanju, da se boste na kakršenkoli način odzvali na naš zadnji poizkus, Vam želimo dobro zdravje in uspešno delo za blaginjo Slovenije in vseh njenih državljanov in prebivalcev.

Podpisniki: mag. Konrad Kolšek, generalpolkovnik v pok.; Marijan Čad, generalpodpolkovnik v pok.; dr. Vaso Predojević, polkovnik v pok.; Blagoje Prokopović, polkovnik v pok.; Ivan Bizjak, polkovnik v pok.; Ive Martinović, polkovnik v pok.; Vasilije Milinković, polkovnik v pok.; Marijan Matić, polkovnik v pok.; Tatomir Tomić, polkovnik v pok.; Miodrag Stanković, podpolkovnik v pok.; Milosav Aleksić, podpolkovnik v pok.; Božidar Madić, podpolkovnik v pok.; Ljuben Tričković, zastavnik v pok.; Petko Roglevski, zastavnik v pok.; Ilija Rančić, zastavnik v pok.; Boško Milijaš, zastavnik v pok.; Ernest Mandović, zastavnik v pok.; Vasilije Radivojčević, zastavnik v pok.; Miloš Milikić, zastavnik v pok.; Ljeposava Prijović, za moža
V Ljubljani, 26. januarja 2009

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.