Peter Petrovčič

 |  Mladina 30  |  Politika

Diplomirani vajenec

Poklicne šole, usposabljanja in diplome

Nasmejani menedžer in poslanec Bezjak v pogovoru s poslanskimi kolegi

Nasmejani menedžer in poslanec Bezjak v pogovoru s poslanskimi kolegi
© Borut Krajnc

Poslanska aferica o goljufanju pri izpitih, napihnjenih stopnjah izobrazbe in neverodostojnih dokazilih o izobrazbi se vleče že tretji teden, SDS pa v njej izgublja bitko za bitko. Po Branku Mariniču, ki naj bi na izpite pošiljal svoje prijatelje, zaradi česar je protikorupcijska komisija na tožilstvo že poslala kazensko ovadbo, je stopnjo izobrazbe skesano znižal še Marjan Bezjak. Kdo bo naslednji?
Naslednji naj bi bil poslanec SD Bojan Kontič, vsaj tako si je želela SDS, katere poslanec Zvonko Černač ga je izpostavil kot sumljivca. Pa ni šlo, Kontič je v razpravno dvorano naslednji dan prinesel svojo diplomo, pa še indeks za povrh. Šov! Ker pa se je Černač prav nespretno spravil na Kontiča, samo zato da bi odvrnil pozornost od nove izobrazbene zadrege v lastnih vrstah, se vrnimo k Bezjaku. Poslanec SDS se je namreč v življenjepisu na strankini spletni strani, in pa tudi sicer (recimo na Državni volilni komisiji), predstavljal kot »ekonomist«. Ta naziv pa naj bi pridobil na »Višji ekonomsko poslovni šoli v Mariboru«. Poleg tega je trdil, da ima opravljeno tudi višjo šolo na Gea Collegeu, kjer da je obiskoval »študij menedžmenta« in pridobil naziv »menedžer«. Po izbruhu aferice so ti podatki nemudoma izginili s strankinih spletnih strani, Bezjak pa je nekaj dni zatem priznal, da na Višjo ekonomsko poslovno šolo v Mariboru ni nikdar hodil, na Gea Collegeu pa tudi med letoma 1998 in 2001 ni pridobil visokošolske izobrazbe, ampak opravil zgolj enoletni program usposabljanja o skrivnostih podjetništva. Po končanem usposabljanju ni dobil diplome, ampak certifikat. Če držijo vsaj podatki o Bezjakovem osnovnem in srednješolskem izobraževanju, potem ima opravljeno osnovno šolo in srednjo šolo. Ker gre za Srednjo šolo Borisa Kidriča Celje, kjer je bilo v času, ko naj bi tja hodil, mogoče pridobiti zgolj poklicno izobrazbo, potem ima »menedžer« Bezjak de facto četrto stopnjo izobrazbe. Zanj njegov strankarski šef Janez Janša ni nikoli dejal, da bolj verjame njemu kot njegovim kritikom, kot je to storil za Mariniča. V državnem zboru trenutno sicer sedi 29 poslancev s srednjo ali poklicno šolo, 46 poslancev z univerzitetno diplomo in 15 doktorjev ali magistrov znanosti.
Res je čas kislih kumaric, ampak preden odidejo na počitnice, bi poslanci res lahko raje dvignili kako roko več v prid tistim, ki jih je že udarila kriza in niso imeli možnosti pridobiti niti prave, kaj šele ponarejene diplome. Ne, raje bodo nadaljevali izobrazbeno sago. Časnik Dnevnik je namreč pred dnevi že prejel anonimko, v kateri neimenovani z desnice zatrjujejo, da se poslanec Zaresa Vili Trofenik uradno predstavlja kot profesor, čeprav naj takega naziva ne bi imel ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.