Tomatina, ura paradižnika

Letos je 45 tisoč udeležencev v eni sami uri pomendralo 125 ton paradižnika

Vsako zadnjo avgustovsko sredo se mestece Buñol v španski provinci Valencia točno ob enajstih spremeni v pravo bojno polje, saj se prebivalci in turisti eno uro obmetavajo s paradižnikom. Zgodi se Tomatina. Zamisel za takšno zabavo se je mestni mladeži leta 1946 porodila zato, ker so se zadnjo sredo v avgustu leto poprej prebivalci sporekli in se začeli obmetavati s paradižnikom. Čeprav so hotele mestne oblasti fešto sprva nekajkrat preprečiti, jo od leta 1957 celo same pripravljajo, postavile pa so tudi nekaj preprostih, a strogih pravil: na prizorišče je zaradi varnosti denimo prepovedano nositi steklenice, tudi trganje majic s teles in metanje oblačil v druge ni dovoljeno, paradižnike je treba, preden jih sodelujoči zalučajo, zmečkati, predvsem pa je treba na pok točno opoldne nemudoma ustaviti vse »sovražnosti«. Ko se zabava začne, na trg pripelje nekaj tovornjakov s prikolicami, v katerih soudeleženci z nogami že pridno tlačijo paradižnik in ga spreminjajo v rdečo brozgo. Nekaj trenutkov zatem se odprejo stranice tovornjakov in brozga steče na tla, udeleženci pa se poženejo vanjo in je poskušajo čim več zmetati v obraze drugih sodelujočih. Čez uro, ko na prizorišče pripeljejo cisterne z vodo, se pogumnejši udeleženci postavijo pred curke, s katerimi komunalno podjetje poskrbi, da že v zgodnjih popoldanskih urah na ulicah ni več videti nobenega sledu vojskovanja s paradižniki.
Letošnjo prireditev, s katero se končuje nekajdnevno praznovanje v čast mestnega zavetnika, je obiskalo rekordno število obiskovalcev, kar 45 tisoč, vse več je japonskih, avstralskih in angleških turistov. V mestece so se zlivale kolone avtomobilov, nad njim je ves čas krožil helikopter civilne zaščite, pripravljeni so bili reševalna vozila in organi reda. Organizatorji pravijo, da je njihovo mestece zaradi »bitke« s paradižniki znano po vsem svetu, za največ turistov naj bi poskrbelo medmrežje. Zanimivo je, da je poškodb razmeroma malo, ob tolikšnem številu razgretih obiskovalcev, ki so letos pomendrali 125 ton paradižnika, so reševalci posredovali le dvaindvajsetkrat: dva udeleženca sta bila bitko z alkoholom, drugi so večinoma dobili nekaj šivov ali kak povoj.
Mestne oblasti udeležencem med drugim svetujejo, naj pridejo v takšnih oblačilih, ki jih bodo potem zavrgli, naj si na oči nadenejo plavalna očala ali maske, ker paradižnik draži oči, in predvsem - naj neskončno uživajo, saj ima človek redko priložnost uživati v čem tako nesmiselnem. Tudi za vodo prepustne fotoaparate, tako organizatorji, naj pustijo doma, predvsem pa naj se nikakor ne vzpenjajo na izpostavljena mesta, saj bodo sicer postali tarča vseh 40 tisoč obiskovalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.