Staš Zgonik

 |  Mladina 6

Za crknit’

Težave ZDA pri izvajanju smrtnih kazni

Soba za ubijanje

Soba za ubijanje
© wikipedia.org

Vse od leta 1977 je v ZDA postopek izvršitve smrtne kazni s smrtonosno injekcijo v večini primerov enak. Obsojencu najprej vbrizgajo natrijev tiopental, anestetik, zaradi katerega izgubi zavest. Sledi odmerek pankuronijevega bromida, ki paralizira telo in pljuča. Kalijev klorid pa ustavi srce. Postopek je vpeljal zdravnik iz Oklahome Jay Chapman, ni ga odobrila nobena medicinska komisija. Številni strokovnjaki so od takrat opozarjali, da je prav mogoče, da nekateri obsojenci ob usmrtitvi trpijo, vendar procedure niso spreminjali. Zdaj kaže, da jo bodo kmalu prisiljeni. Ne zaradi opozoril o morebitni »nehumanosti« smrtonosnega koktejla, razlog je precej bolj banalen. Primanjkuje jim ene od sestavin.
Natrijev tiopental je v medicinskih krogih z leti izgubil priljubljenost, večinoma so ga nadomestili drugi anestetiki. Že nekaj časa je spojino izdelovalo zgolj eno podjetje v ZDA - Hospira iz zvezne države Illiois, a je bilo proizvodnjo poleti 2009 prisiljeno prekiniti, saj je dobavitelj nehal izdelovati eno od sestavin. Ameriške zvezne države - smrtna kazen je uzakonjena v 35-ih - so zato vse teže prišle do njega, vedno teže je bilo tudi najti odmerke, ki jim še ni pretekel rok uporabe. Nekaj natrijevega tiopentala so uvažali iz Velike Britanije, dokler britanska vlada tega novembra lani ni prepovedala. Ugotovili so namreč, da spojino v ZDA uvažajo izključno za uporabo pri usmrtitvah. Da ZDA ne bo pomagala pri usmrtitvah, se je odločila tudi nemška vlada. Ameriška Hospira si je medtem prizadevala proizvodnjo natrijevega tiopentala prenesti v Italijo, a so od projekta odstopili, potem ko je italijanska vlada na začetku tega leta zahtevala zagotovilo, da spojine, izdelane na italijanskih tleh, ne bodo uporabljali za izvajanje smrtne kazni. Konec januarja se je tako Hospira dokončno odločila, da bo natrijev tiopental prenehala izdelovati.
To seveda nikakor ne pomeni, da je smrtni kazni v ZDA odklenkalo. Nekaj usmrtitev je bilo zaradi omenjenih težav res odloženih, a zvezna država Oklahoma je že našla zamenjavo - pentobarbital, ki ga veterinarji uporabljajo pri evtanaziji domačih živali. Tudi to spojino izdeluje zgolj eno podjetje v ZDA, ki prav tako ni zelo navdušeno nad njegovo novo uporabo, a hkrati priznavajo, da zakonsko tega ne morejo nadzorovati. Že brez pomanjkanja spojin in nasprotovanja podjetij pa imajo zapori pri nabavi vseh potrebnih spojin dovolj težav, saj jih mora predpisati zdravnik. Ker pa Ameriška zdravniška zveza svojim članom prepoveduje sodelovanje pri usmrtitvah, bi zdravnik s tem tvegal poklicni ugled. Po pisanju revije Nature so morali v Oklahomi pentobarbital kupiti na črno, z gotovino, brez računa in recepta, od farmacevta, katerega ime ostaja skrbno varovana skrivnost.
Leta 2010 je bilo sicer v ZDA usmrčenih 46 ljudi, kar je 6 manj kot leta 2009 in pol manj kot leta 1999. Kot so zapisali v letnem poročilu Informacijskega centra za izvrševanje smrtnih kazni, gre poleg pomanjkanja natrijevega tiopentala in vse večjih zadržkov pri dosojanju smrtnih kazni zmanjšanje pripisati tudi gospodarski krizi. Usmrtitve so namreč precej drage.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.