Uredništvo

 |  Svet

Koliko verske svobode je po svetu

/media/www/slike.old/novice/religionsworld.jpg

Ameriški State Department je v ponedeljek objavil novo poročilo o stanju verske svobode v svetu, pri čemer so bili najostrejše kritike, tako kot že lani, deležni Severna Koreja, Iran, Mjanmar, Kitajska, Sudan, Eritreja, Savdska Arabija in Uzbekistan. Glede Slovenije poročilo ugotavlja, da je prakticiranje vere svobodno.

Kot ugotavlja poročilo, v Sloveniji versko svobodo zagotavlja ustava, zakoni in politika pa prispevajo k svobodnemu prakticiranju vere. Slednje spoštuje tudi vlada. Ob tem poročilo, ki zajema obdobje med 1. julijem 2008 in 30. junijem 2009, navaja le zaskrbljenost voditeljev muslimanske skupnosti glede tega, da v bolnišnicah kljub lani sprejetemu zakonu še vedno ne morejo nuditi duhovne oskrbe. Omenja pa poročilo tudi napredek, ki je bil storjen na področju gradnje mošeje v Ljubljani. V Sloveniji obstajajo tudi posamični primeri manjših družbenih zlorab ali diskriminacije, ki temelji na verski pripadnosti. O predsodkih, nepoznavanju, napačnih stereotipih in negativnih podob v družbi je med drugim poročala judovska skupnost v Sloveniji.

Poročilo o stanju verske svobode v 198 državah State Department vsako leto predstavi kongresu, proti državam, ki kršijo versko svobodo, pa lahko ZDA nato tudi uvedejo sankcije. V poročilu, ki temelji na podlagi podatkov, pridobljenih s strani verskih skupin, nevladnih organizacij, strokovnjakov in medijev, je podana analiza razmer, napredka ali morebitnega nazadovanja verske svobode v vsaki državi posebej. Najostrejše kritike so letos deležne iste države kot lani. Režim v Severni Koreji tako še naprej prepoveduje vse verske dejavnosti, ki niso izrecno odobrene, islamska vlada v Teheranu pa kaže vse manj strpnosti do verskih manjšin v državi, opozarja State Department. Pri Savdski Arabiji poročilo navaja, da so prepovedane vse vere razen uradne različice sunitskega islama, manjšinski šiiti pa so izpostavljeni verski in sodni diskriminaciji. Kitajsko poročilo med drugim kritizira zaradi verske represije na Tibetu in v pokrajini Xinjiang, pa tudi nad katoliškimi duhovniki v državi.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob objavi poročila izrazila ostro nasprotovanje prizadevanjem nekaterih islamskih držav, da bi "obrekovanje" vere postalo kaznivo dejanje, ob čemer je opozorila, da bi to pomenilo kršitev svobode govora. "ZDA bodo vedno nasprotovale stereotipom ... in se borile proti diskriminaciji in preganjanju. A svoboda posameznika, da prakticira svojo vero, ne sme imeti posledic na svobodo izražanja drugih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Clintonova, ki je tudi menila, da bi tovrstna zakonodaja lahko preprečila včasih tudi legitimno kritiko različnih religij. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.