Erik Valenčič

 |  Mladina 34  |  Svet

Posli se morajo nadaljevati

Takoj ko so uporniki vkorakali v Tripolis, so začeli nekateri zahodni politiki in uslužbenci naftnih podjetij na glas govoriti o tem, kdo bo nadziral nafto. Načrt pa je bil narejen že pred meseci.

Reklamni pano južnokorejskega podjetja Daewoo, posvečen Gadafiju, »graditelju slave«, ob 40-letnici njegove vladavine. Tripolis, september 2009

Reklamni pano južnokorejskega podjetja Daewoo, posvečen Gadafiju, »graditelju slave«, ob 40-letnici njegove vladavine. Tripolis, september 2009
© Erik Valenčič

Prvega septembra 2009 je bil Tripolis najbolj slovesna prestolnica v vsej Afriki. Vodja tako imenovane zelene revolucije iz leta 1969, polkovnik Moamer Gadafi, je praznoval 40. obletnico svojega prihoda na oblast in v Libijo so se na proslavo, ki jo je zaznamovala tudi vojaška parada, stekale številne državne delegacije z vsega sveta. Nekateri mediji so jo označili za »prvo libijsko mednarodno proslavo«, odkar so bile leta 2004 preklicane gospodarske sankcije proti tej državi. Zahodni voditelji, zaskrbljeni za svoj ugled pred domačo javnostjo, se je niso udeležili, vendar pa so tja vseeno poslali svoje predstavnike - kot znamenje dobre volje. Španija je poslala svojega zunanjega, Italija obrambnega ministra, Francija pa državnega sekretarja. Britancev ni bilo, a so nekaj dni pred samo proslavo iz zapora izpustili Abdula Al Megrahija, sicer obsojenega na dosmrtni zapor zaradi terorističnega napada na potniško letalo, ki je eksplodiralo nad škotskim mestom Lockerbie. Kot se je kasneje izkazalo, je Brownova vlada to storila zato, da bi britanskemu podjetju BP izborila naftne posle v Libiji. Številčna prisotnost gospodarskih delegacij na sami proslavi je bila zgovorna. Skorajda vsa podjetja, ki poslujejo v Libiji, so se prišla priklonit Gadafiju. Južnokorejski Daewoo je pred svojim gradbiščem hotela v centru Tripolisa postavil ogromen pano, posvečen »graditelju slave« za 40 let njegove vladavine. Na eni izmed petih stolpnic, v katerih so bila predstavništva tujih korporacij, je visel velik portret Gadafija in tako dalje. Oktobra isto leto je v Tripolisu potekal mednarodni vojaški sejem, na katerem so bile prisotne tudi tiste korporacije, ki svojo tehnologijo prodajajo državam Nata (EADS, Boeing, General Dynamics, MDBA Missiles Systems ...).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.