• Borut Mekina

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Kakšna bo usoda Vzajemne?

    Zavarovalnica Vzajemna je imela, sodeč po njenem zadnjem letnem poročilu, na začetku tega leta 836 tisoč članov, od tega jih je imelo 757 tisoč z njo sklenjeno pogodbo o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Vsi ti so hkrati tudi lastniki premoženja, ki ga je skupaj okoli 200 milijonov evrov. Okoli 104 milijone evrov je kapitala, to so različne naložbe, poleg tega je Vzajemna v zadnjih letih postala tudi lastnica ali solastnica nekaterih zasebnih zdravstvenih zavodov, kot so Aristotel, Dentalni center Varuh zdravja, Barsos in Center celostne oskrbe. K temu pa je treba prišteti še 88 milijonov evrov zavarovalno-tehničnih rezervacij, ki jih mora vsaka zavarovalnica oblikovati v skladu z zahtevami Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

  • Monika Weiss

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Apetiti za profiti

    Območje nekdaj močvirnate, danes še vedno poplavno nevarne Sibirije na jugu Ljubljane, ujete med Cesto dveh cesarjev in avtocesto, velja za eno redkih še nepozidanih in neposeljenih območij Ljubljane. A to ne bo več dolgo. Na osrednjem zemljišču, katerega potencial sta že pred več kot desetletjem »prepoznala« sinova župana Zorana Jankovića in tam načrtovala Vrtno mesto Sibirija s 488 stanovanji, bo zdaj zidal srbski milijarder Miodrag Kostić. Vendar Kostiću 488 stanovanj ni zadosti, želi si jih več in vse kaže, da mu bo uspelo: kot edini investitor na širšem območju utegne doseči pomembno spremembo ljubljanskega urbanističnega načrta in dobiti zeleno luč za gradnjo podzemnih garaž. S to potezo, torej z umikom parkirišč z zemljišča pod zemljo, bi v svoje Vrtno mesto Sibirija namesto 488 stanovanj lahko umestil kar 573 stanovanj. Postopki na občini so v teku, državna direkcija za vode, ki vodi projekt protipoplavne zaščite, mu je prvo soglasje na presenečenje mnogih že dala.

  • Matic Gorenc

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Evropa gre v desno

    Volitve v evropski parlament bodo potekale prihodnje leto od 6. do 9. junija. Čeprav je še prezgodaj za napovedi kakršnihkoli volilnih izidov, pa v javnomnenjskih anketah opazimo, da se priljubljenost skrajne desnice povečuje. Če se bo ta usmeritev nadaljevala, je mogoče, da bo prav skrajna desnica v novi sestavi evropskega parlamenta narekovala politični tempo. Če se ji bo uspelo trdneje povezati oziroma če se bo odločila za to. Doslej ji to ni uspevalo.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Martič / »Prvi cilj pri vodenju RTV Slovenija bo normaliziranje odnosov«

    Zvezdan Martič, ki so ga člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z veliko večino izglasovali za predsednika uprave zavoda, si je za prvi cilj pri vodenju zavoda zadal normaliziranje odnosov. Njegova prva naloga bo sicer predlaganje dveh članov uprave, ki jih bo nato potrjeval svet. Odločitev je že sprejel, a imen še ni želel razkriti.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Zvezdan Martić imenovan za predsednika uprave RTV Slovenija 

    Člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so za predsednika uprave zavoda izbrali Zvezdana Martiča, dolgoletnega zaposlenega na RTVS. Od skupno 17 članov sveta ga je podprlo 16 članov in je bil tako izvoljen v prvem krogu glasovanja.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / MILIJONI ZA »IZOBRAŽEVANJE« POLITIKOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. julija, dalje, preverite, zakaj pišemo o milijonih za "izobraževanje" politikov. Politične stranke so si iz namreč proračuna tiho dodelile dodatnih 2,5 milijona evrov, največ bosta dobila Gibanje Svoboda in SDS. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    Tina Gaber / »Slovenija je majhna. Do tebe pride vse. Kje, kdo, kako, za koliko.«

    S Tino Gaber, sociologinjo, vplivnico in partnerico predsednika vlade Roberta Goloba, se je novinar Mladine Marcel Štefančič, jr. dobil na junijski torek ob desetih dopoldne v ljubljanski kavarni SEM. Rekel ji je: Tu ni janšističnih trolov. Odvrnila je: Povsod so. In res, še preden sta pogovor dobro končala, so projanšistične portale in medije že preplavile njune fotografije, pospremljene z razkritjem, kaj sta tam počela: kadrovala! "Dogovarjala sva se, kdo bo na Televiziji Slovenija prevzel katero funkcijo! Nič prav zares presenetljivega – vse to sva v intervjuju anticipirala. Anticipirala sva vse te ljudi, ki nimajo svojega življenja, ki živijo prek drugih, ki jih je mentalno vedno jebeno premalo," je v uvodu v pogovor s Tino Gaber, objavljen v posebni poletni številki Mladine INTERVJU 2023, zapisal Marcel Štefančič, jr.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    RTV / Ker Grahu Whatmoughu sklepa o razrešitvi ni bilo mogoče vročiti osebno ... 

    Potem ko je Svet RTV Slovenija konec junija soglasno podprl sklep o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, ga je s tem – ker mu ga zaradi odsotnosti ni bilo mogoče vročiti osebno – seznanil z javnim naznanilom.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    Minister za finance / »Soočenje z realnostjo bo boleče, ne samo v Sloveniji«

    Golobova vlada pripravlja proračunske dokumente za leti 2024 in 2025, sprejela pa je tudi razrez proračunskih izdatkov po ministrstvih in potrdila spremembe načrta za okrevanje in odpornost, ki zagotavlja evropska sredstva. Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci dejal, da bodo, kljub rahlemu znižanju proračunskih odhodkov v letu 2024 glede na že sprejeti proračun, dhodki še vedno visoki, saj bodo "10 odstotkov višji od realizacije v letu 2022 in več kot 50 odstotkov višji kot v predkoronskem letu 2019". 

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    »Poklic in status diplomata sta v slovenski javnosti in politiki nizko na vrednostni lestvici«

    "Temeljni problem slovenske mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev​ni v njeni velikosti, ampak v njeni šibki in pogosto neustrezni kadrovski zastopanosti ter v omejenih finančnih sposobnostih. Vse to pa je odraz žalostnega dejstva, da sta poklic in status diplomata v slovenski javnosti in politiki nizko na vrednostni lestvici. Politika kar pozablja, da je bil prispevek slovenske diplomacije pri osamosvajanju viden in prepoznaven, pri pridobivanju mednarodnega priznanja pa celo odločujoč in da gre za državotvoren resor, ki pomembno prispeva k ugledu in položaju Slovenije v svetu."

  • STA

    10. 7. 2023  |  Politika

    Javno mnenje / Med strankami ima največ podpore Gibanje Svoboda, med politiki pa Nataša Pirc Musar

    Sodelujoči v julijski raziskavi, ki jo za časnik Delo pripravlja Mediana, so bili bolj kritični do dela vlade kot prejšnji mesec, saj ga je negativno ocenilo nekaj manj kot 42 odstotkov vprašanih, kot pozitivno pa le še slaba četrtina. Razmerja med strankami pa se niso bistveno spremenila, malenkost sta se okrepili Gibanje Svoboda in SDS.

  • Se Janša pripravlja na državljansko vojno?

    Nevarno, skrajno nevarno početje, ki bi zahtevalo obsodbo vseh političnih strank v državi in Evropi: Janez Janša v svojem novem zapisu, objavila ga je tudi njegova Nova24TV, dobesedno perfidno grozi z državljansko vojno. Eksplicitno: govori o pravični »gospe s koso«. Tega še zdaleč ne počne prvič.

  • STA

    10. 7. 2023  |  Politika

    Menjava / Začasni minister za zdravje bo premier Golob

    Premier Robert Golob je Državni zbor (DZ) obvestil, da bo po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje to funkcijo začasno opravljal sam. DZ se bo z menjavo na vrhu zdravstvenega resorja predvidoma seznanil v četrtek na izredni seji.

  • Uredništvo

    10. 7. 2023  |  Politika

    »Ali bo Janša spet kandidiral ali ne, je njegova odločitev«

    "V poslanski skupini razpravljamo o marsičem, analiziramo stvari in preigravamo vse možnosti. Zlasti je to nekaj normalnega po nekem volilnem rezultatu in pred vsakim kongresom je seveda odprto tudi vprašanje predsednika. Ali bo Janez Janša spet kandidiral ali ne, je njegova odločitev. Vedno so vse opcije odprte, kot resna stranka diskutiramo o vseh možnostih. Kaj se bo zgodilo, je vprašanje. Da bi predsednik rekel, da ne bo kandidiral, pa ni res."

  • STA

    10. 7. 2023  |  Politika

    RTV Slovenija / V četrtek glasovanje o novem predsedniku uprave

    Razpisna komisija bo danes opravila pogovore s kandidati za predsednika štiričlanske uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki izpolnjujejo pogoje po razpisu iz 9. junija. To so Zvezdan Martič, Rajko Gerič, Simon Kardum in Miha Krišelj. Svetu zavoda se bodo predstavili v četrtek, člani sveta pa bodo zatem glasovali o njih.

  • STA

    10. 7. 2023  |  Politika

    Izbris / »Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot hujska in spodbuja sovraštvo«

    Ministrstvo za kulturo bo na upravno sodišče in državno tožilstvo podalo prošnjo za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki so povezani s skupino Rumenih jopičev, iz registra. Zato so se odločili zaradi krepitve izrazov nestrpnosti in hujskanja proti drugače mislečim, je v izjavi poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

  • Ne bomo pozabili na cinični eksperiment z zdravjem državljank in državljanov

    V civilni iniciativi Glas ljudstva pozdravljamo odločitev predsednika vlade, da odstopi ministra za zdravje. Odločitev je prišla pozno, upamo pa, da še ne prepozno. Kako iskreni so premierovi nameni, bo najbolje pokazala izbira novega zdravstvenega ministra.

  • STA

    9. 7. 2023  |  Politika

    Golob / »Tistim, ki nimajo radi živali, bomo preprečili, da bi jih še kdaj lahko trpinčili«

    Predsednik vlade Robert Golob je v videu, ki ga je v soboto objavil na družbenem omrežju Instagram, ostro obsodil nedavno kruto ravnanje s psom v Kopru. Povedal je, da je od treh ministrstev že zahteval pripravo poročil. Meni, da mora država v takih primeri znati ustrezno ukrepati. "In upam, da bodo ministrstva to znala tudi narediti," je dejal.

  • »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov Loredan«

    Minister za zdravje, eden bolj priljubljenih politikov po vseh anketah zadnjega leta, je končno odšel. No, ne ravno prostovoljno, moral je podpisati odstopno izjavo. Sicer ni velika žrtev, vredna smiljenja, in za njim ne bomo žalovali, ampak tehnika odstopanja marsikaj pove – premier mu je izjavo nepričakovano serviral na mizo in v zadregi ni imel veliko izbire.

  • Uredništvo

    9. 7. 2023  |  Politika

    Tragika vladanja

    "Tisti, ki vladajo, se nenehno žrtvujejo. Žrtvujejo svoje zdravje, odnose z najbližjimi, svoj prosti čas in ne nazadnje materialno stanje. Že v preteklosti smo slišali vladajoče govoriti, da s plačami ne zvozijo meseca. Da pač morajo trošiti rezerve. V tem je vsa tragika vladanja. Ne da napolniš rezerve, temveč jih trošiš. Tako materialne kot duhovne. Seveda mi vidimo le tisti zunanji blišč protokolarnih obvez, za zaveso pa ne pogledamo. Tam oblastniki dobesedno rudarijo. Kopljejo, nalagajo in odvažajo. Nakopati morajo dovolj dobrin, da smo državljani zadovoljni. Z zakoni in predlogi morajo vsakodnevno regulirati tako dnevne kot podpovršinske kope. Nalagati rudarske dobrine je najbolj zapleten proces."

  • Uredništvo

    9. 7. 2023  |  Politika

    »Logar išče načine za učinkovito povečevanje moči«

    "Logaritem je obratna funkcija potence, preračunljivi razum pa je lahko opis tistega, kar Logar prinaša v politiko. Z drugimi besedami, Logar kot Logaritem v figurativnem pomenu je kalkulant (preračunljivec), ki v politiki išče načine za učinkovito povečevanje moči, pogosto zunaj pravil in povsem brez vsebine. Med prvimi člani njegove 'platforme' najdemo preračunljivce z enako izpraznjenim političnim profilom, od vidnejših denimo Aljo Brglez, ki zdaj čaka na naslednjega predsednika države in nujno rabi položaj vmes: Nataša Pirc Musar je imela drugačne zamisli glede sestave svojega kabineta. Kaj so torej izračuni Logaritmovih sledilcev? Prvi je prikrivanje, torej megla in goljufanje. Namesto stranke Logaritem ustanavlja platformo. Beseda platforma pomeni pavšalno osnovo, načrt, nato sklep oz. stališče določene politične stranke o kandidatih in nazadnje javno izjavo. Ničesar od tega v nastopih Logaritma ni: to naj ne bi bila stranka, nima načrta in programa, še manj stališč in kandidatov, še najmanj pa vsebinskih javnih izjav."

  • Uredništvo

    9. 7. 2023  |  Politika

    »Popravljanje posledic poigravanja z javnim zdravstvom bo dolgotrajno«

    "Robert Golob je imel pred petkovim umikom Bešiča Loredana obilo priložnosti, da bi ustavil strmo pot navzdol. Da težave zdravstvenega resorja uhajajo izpod nadzora, je bilo mogoče slutiti že novembra lani, ko se je zdravstveni minister zagovarjal zaradi navedb sindikata Fides o grožnjah v telefonskem pogovoru. Golob je takrat verjel v ministrovo razumevanje, 'da se stvari ne bodo več ponavljale'. Bešič Loredan je ključen za to, da zdravstvo po tridesetih letih spravimo na raven, ki si jo Slovenci in Slovenke zaslužijo, je takrat zatrjeval Golob."

  • Uredništvo

    8. 7. 2023  |  Politika

    »Za uspešen boj zoper janšificirano RTV bi potrebovali vmešavanje politike«

    "Depolitizacija javne RTV je minimalni standard. Le da se je treba zavedati, da depolitizacija še ne pomeni avtomatično tudi depolitizacije oddaj. Programov. Itd. Nasprotno. Pomeni fosilizacijo predhodne politizacije. V konkretnem primeru torej fosilizacijo janšificirane javne RTV."

  • STA, LV, IK

    7. 7. 2023  |  Politika

    Danijel Bešič Loredan je odstopil

    Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes podal odstopno izjavo. Več informacij je podal predsednik vlade Robert Golob v izjavi za medije ob 16. uri (videoposnetek novinarske konference je na voljo v članku spodaj). 

  • Uredništvo

    7. 7. 2023  |  Politika

    »Politika je namenoma zavirala produktivnost javnega zdravstva«

    "Tako kot že desetletja nimamo v zdravstvu, katerega razvoj je politika ves čas namenoma zavirala pod raven, ki bi zadoščal za oskrbo vseh bolnikov. Ne iz kake posebne hudobije, ampak iz enega samega preprostega razloga: da v našem, razmeroma nizkem BDP zdravstvo ne bi preseglo deleža, ki bi načel druge vrste družbene porabe. Zato je politika namenoma zavirala produktivnost javnega zdravstva (investicije, zaposlovanje, načrtovano količino storitev) bistveno pod raven potreb bolnikov."

  • Uredništvo

    7. 7. 2023  |  Politika

    »Svoje spolne usmerjenosti nisem nikoli skrival, je pomemben del mene«

    "Preden sem vstopil v politiko, sem bil dejaven v civilni družbi. Verjamem, da je treba biti v življenju najprej iskren do sebe, do bližnjih in vseh drugih. Svoje spolne usmerjenosti nisem nikoli skrival, je pomemben del mene, ni pa najpomembnejši, kar se tiče mojega dela. Pomemben je s tega stališča, da sem se pri svojem delu v civilni družbi zelo veliko naučil, doživel tudi mnogo težkih trenutkov, predvsem pa poglobil prepričanje, da je vedno treba biti za stvarmi, v katere verjameš. Solidarnost med različnimi je ena od teh stvari."

  • Borut Mekina

    7. 7. 2023  |  Mladina 27  |  Politika

    Žrtvovani

    Ekonomist Sašo Polanec, so sporočili iz protikorupcijske komisije (KPK), z njimi pa se je strinjalo tudi upravno sodišče, je leta 2021 kršil integriteto. Tedaj je bil član nadzornega sveta SID banke, znotraj katerega je bil pristojen za postopek izbire članov nove uprave. V SID banki so za postopek izbire najeli kadrovsko agencijo Amrop Adria in tej je Polanec – kot so ugotovili v KPK – »kljub ustnemu nasprotovanju uslužbenca SID banke in brez pridobljenega soglasja uprave s svojega elektronskega poštnega naslova posredoval strategijo razvoja SID banke 2021–2023«.

  • Luka Volk

    7. 7. 2023  |  Mladina 27  |  Politika

    Diskriminacija na maturi

    Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik v uradni odločbi ugotavlja, da je državna komisija za splošno maturo Državnega izpitnega centra ravnala diskriminatorno, saj dijakinji s potrjenimi težavami pri branju ni hotela omogočiti rabe pripomočka, ki bi ji pri pisanju mature zagotovil enake možnosti za uspeh kot vrstnikom.

  • Vanja Pirc

    7. 7. 2023  |  Mladina 27  |  Politika

    Pritisk na tehnološke multinacionalke se nadaljuje

    Prejšnji teden je ministrstvo za kulturo objavilo besedilo težko pričakovanih sprememb zakona o javni rabi slovenščine. Sedanje zakonsko besedilo je osvežilo, ker se je davnega leta 2004, ko je nastalo, družba sicer že deloma digitalizirala, ni pa bilo takrat mogoče niti slutiti, kako zelo nagel bo tehnološki razvoj in kako zelo digitalizirano bo le dve desetletji kasneje naše življenje. Prav tako takrat ni bilo mogoče slutiti, kako se bodo nekateri izdelovalci digitalnih naprav in lastniki spletnih platform prevodom v slovenščino upirali, češ da jih k temu prav nič ne zavezuje. Po mnenju nekaterih to ne drži oziroma naj bi bil že zdaj veljavni zakon, četudi zastarel, podlaga za izrekanje kazni zoper kršitelje. A pristojna inšpektorata tega nikoli nista preverila, saj sta odgovornost za ukrepanje leta prelagala drug na drugega.

  • Pritiski na predsednico

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar zavrača očitke o domnevni pristranskosti v odnosu do civilnih pobud, ki so ji jo v odprtem pismu očitali predstavniki Zbora za republiko. Zatrjuje, da se bo zavzemala za spoštovanje človekovih pravic in pravne države.