Marjan Horvat  |  foto: Maj Pavček

 |  Mladina 34  |  Kultura

Napisati eno pesem v kitajščini je enako, kot če bi v enem izmed zahodnih jezikov napisali sočasno tri povsem različne pesmi.

Yang Lian: »Zame je vsaka pesem dolg boj za ubeseditev globlje resničnosti.«

kitajski pesnik

Yang Lian se je rodil leta 1955 v Švici, kjer sta njegova starša opravljala diplomatsko službo, odrasel pa je v Pekingu. Leta 1974, ob koncu kulturne revolucije Mao Cetunga, so ga oblasti, tako kot milijone mestnih otrok, poslale na delovno prevzgojo na podeželje. Tam je napisal tudi svoje prve pesmi. Po vrnitvi v Peking, tri leta pozneje, se je pridružil reviji Jintian (Danes), okoli katere so se zbirali t. i. menglong pesniki, ki se jih je oprijel, predvsem na Zahodu, nekoliko slabšalen izraz »megleni«, saj so v nasprotju z ideologijo tedanje komunistične partije v svojih pesmih obujali motive in teme klasične kitajske poezije in se navdihovali pri zahodnih, večinoma modernističnih pesnikih. Toda Lian je že zelo kmalu ubral svojo zelo zahtevno pesniško pot, saj skuša v svojih pesmih po eni strani reaktualizirati kitajsko zgodovino, tradicijo in kulturo, hkrati pa eksperimentira s kitajščino, zaradi česar je izoblikoval popolnoma samosvoj pesniški izraz, ki ga je poimenoval z jangščino.

Lian je bil zaradi takšnega pristopa v domovini tarča ostrih kritik. V osemdesetih letih se je zato vse bolj umikal v »notranje izgnanstvo«, dokler ni leta 1988 zapustil Kitajske in se preselil na Novo Zelandijo. Tam je leta 1989 organiziral proteste v podporo demonstrantom na Trgu nebeškega miru, zaradi česar so mu kitajske oblasti odvzele državljanstvo. Leta 1993 se je z ženo Liu Youhong, romanopisko in slikarko, ustalil v Londonu, Kitajsko pa od leta 1995 obiskuje kot državljan Nove Zelandije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.