dv

 |  Kultura

Umrl je slikar Jože Slak - Džoka

V prometni nesreči na Dolenjskem je umrl slikar Jože Slak - Džoka. Leta 1975 je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost diplomiral pri Gabrijelu Stupici. Leta 1993 je imel v Moderni galeriji retrospektivno razstavo. Za razstavo Slike za slepe je leta 2007 prejel nagrado Prešernovega sklada. Več>>

Bralcem Mladine je Džoka poznan tudi po zaslugi Blaža Ogorevca, s katerim sta se družila, o njunih prigodah in pogovorih pa je nato nastal kakšen zapis.

Džoka je bil tudi mojster izdelovanja pohištva iz lesa, s čimer si je, kot je zapisal Ogorevc, pokrival proračunske luknje.

Na njegovo delo in življenje je sicer največji vpliv imel dvoletni podiplomski študij zahodnega slikarstva v Kjotu, ki ga je zaključil leta 1987. Po vrnitvi v Slovenijo je sprva deloval v Ljubljani, nato pa se je vrnil na Dolenjsko, v vasico Jordankal.

Ob razstavi v galeriji KiBela multimedijskega centra Kibla je kurator Žiga Dobnikar zapisal: »Teksti, ki obravnavajo slovensko slikarstvo zadnje četrtine 20. stoletja, Džoko navadno umeščajo med umetnike, ki so v osemdesetih prekinili s tradicijo visokega modernizma, zavrnili zahtevo po minimalizmu in intelektualiziranju ter sprejeli bolj narativen, eklektičen in živahen, pogosto baročen in “nečist” izraz. Z drugimi besedami – slikarstvo so popeljali v postmodernizem. Poigravanje s kanonom visokega modernizma in subvertiranje njegovih zapovedi je pogosto formalna rdeča nit Džokovih del. Kar ne preseneča – je otrok okolja in časa, v katerem je bilo slikarstvo razumljeno kot pomembno polje raziskovanja meja umetnosti in avtorskega izraza, hkrati pa tudi preizkušanja, kako daleč je pojem slikarstva moč raztegniti in obenem še vedno ostati slikar. Nezavezanost trendom ali ponavljanju nekdaj uspešnih in inovativnih domislic ter vedno kritičen in nekoliko ironičen odnos do lastne avtorske pozicije in sveta umetnosti kot takega so prispevali k veliki razgibanosti Džokovega opusa, ki pa še vedno deluje kot enovita celota, znotraj katere ima vsako delo nezamenljiv avtorski pečat.«

Iz arhiva Mladine -- Blaž Ogorevc o slikarstvu Jožeta Slaka - Džoke>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.