Damjana Kolar

 |  Kultura

Performa in Platforma letos z roko v roki

ULTRAInnocence

ULTRAInnocence

Od 1. do 5. oktobra bo Maribor v znamenju sodobnega plesa in performansa. Festivala Performa in Platforma sodobnega plesa, ki se prvič predstavljata v združeni festivalski platformi, pod imenom Perfoma/Platforma 2014, bosta v Maribor ponovno pripeljala domače in tuje mednarodno uveljavljene umetnike. Na festivalu v organizaciji MKC Maribor in Plesne izbe Maribor ter v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in GT22, se bo na devetih prizoriščih zvrstilo kar 15 dogodkov. Temeljno vprašanje, ki si ga letos zastavljajo ustvarjalci festivala je: Ali je umetnost ranljiva v vsej svoji umetniški formi in koliko si dovoli biti ranljiv umetnik? Več>>

"Sodobni ples in performativna odrska umetnost se v svojem bistvu tako in drugače prepletata. Meje med tem, kaj je sodobna plesna predstava in kaj je tipični performans, so vedno bolj zabrisane," meni Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa, ki med razlogi za združitev navaja tudi preteklo uspešno sodelovanje med Plesno izbo in MKC Maribor.

Festival bo odprla VideoPerforma v galeriji Media Nox, v Lutkovnem gledališču pa bo na ogled predstava španskega tandema Loscorderos.sc/ULTRAInnocence. Španski dvojec bo pripravil tudi delavnico fizičnega gledališča, na kateri bosta uveljavljena in večkrat nagrajena ustvarjalca David Climent in Pablo Molinero predstavila svoje razumevanje gledališča kot ustvarjalnega dejanja in razumevanje performerja kot ustvarjalca.

Na festivalu napovedujejo dve premieri in sicer predstavo z naslovom "Zelo dolgočasen koma" (plesni projekt z mednarodno zasedbo, v koreografiji Cristine Planas Leitao in Jasmine Križaj) ter predstavo "Nova garda pleše" v produkciji Plesne izbe Maribor. Ohranili so tudi festivalske stalnice: serijo "performativnih predavanj," ki jih že štiri leta pripravljata Miha Horvat in Katarina Stegnar in VideoPerformo, v okviru katere bodo predstavili dve video deli: nizozemski režiser Boudewijn Koole se bo predstavil z delom V zraku, Dmitry Paranyushkin pa z delom Kavsalni pakt: Misija Frankfurt. Predstavil se bo tudi avstrijski tandem nadaproductions (koreografinja Amanda Piña) in švicarski vizualni umetnik ter filmski režiser Daniel Zimmermann s predstavo Mi.

Performa je eden tistih festivalov, ki je v Mariboru oral ledino na področju sodobnih scenskih umetnosti, programsko pa združuje projekte z različnih umetniških področij, ne le s področja uprizoritvenih umetnosti. "Osredotočamo se na neinstitucionalne umetniške projekte, ki preizkušajo meje žanrov in iščejo nove izraznosti in sporočilnosti. Zanimajo nas avtorji, ki razvijajo specifičen in lasten jezik, tudi onkraj meja določenega medija, s svojimi stvaritvami pa so prisotni tudi v mednarodnem prostoru," poudarja Jasmina Založnik, umetniška vodja Performe.

Platforma sodobnega plesa, tudi letos z mednarodnim programom in poudarkom na profesionalni plesni sceni, omogoča predstavitev domačih in tujih ustvarjalcev na področju sodobne plesne umetnosti. Posebno pozornost pa vsako leto namenja izobraževalnemu vidiku festivala-sodelovanje z Modul Dance. Plesna izba namreč že četrto leto izvaja mednarodni program Modul Dance, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, zato so delavnice stalnica festivalske strukture.