Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Kultura

Filmi o migrantih

Začenja se 14. Festival migrantskega filma

Festival bo odprl dokumentarni film Glasna tišina, ki prepleta zgodbe sedmih ljudi, ki so pobegnili pred vojno, terorizmom, etničnim sovraštvom, preganjanjem in nasiljem v družini.

Festival bo odprl dokumentarni film Glasna tišina, ki prepleta zgodbe sedmih ljudi, ki so pobegnili pred vojno, terorizmom, etničnim sovraštvom, preganjanjem in nasiljem v družini.

Ob dnevu beguncev, ki ga na mednarodni ravni obeležujemo 20. junija, bo v Ljubljani in drugod po Sloveniji v organizaciji Slovenske filantropije potekal že 14. Festival migrantskega filma – tokrat med 19. in 22. junijem. V Ljubljani ga bomo lahko spremljali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji, poleg tega pa tudi v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, na Ptuju in v Žalcu.

»V hitro spreminjajočem se svetu, kjer so migracije in mobilnost ljudi stalnica, takšne ali drugačne meje še vedno bistveno zaznamujejo vsakdan mnogih migrantov in migrantk. Nevarne meje, nasilne meje, birokratske meje, meje v glavah … Svet brez meja je verjetno utopija. Kar lahko naredimo, je, da postanejo meje bolj odprte ter da so prehajanja preko njih čim enostavnejša in predvsem humana,« je ob tem povedal izvršni direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar.

Festival tokrat ne bo imel ene prevladujoče ali izstopajoče rdeče niti, pač pa sedem sklopov – Kriminalizacija solidarnosti, Nasilne meje, Ženske v migracijah, Delovne migracije, Portreti, Podobe migracij in Čez meje FMF –, v katerih bo prikazanih 23 filmov iz 14 držav.

Kot pojasnjujejo organizatorji festivala, bodo (tudi) letos v ospredju aktualne zgodbe o realnosti tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov: »S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje in nezakonita vračanja, kriminalizacijo solidarnosti in ženske v migracijah.« Na festivalu bo sicer na okroglih mizah in pogovorih, ki bodo spremljali projekcije, med drugimi gosti tudi devet filmskih ustvarjalcev.

Udeležba na vseh dogodkih, ki so namenjeni zlasti premikanju meja v glavah, je z izjemo projekcij dveh filmov brezplačna.

HFUR74eryPA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.