Saša Eržen

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Hudo

Črna 4.0 / Najtemnejša barva na svetu

Črna je nova črna

Črna je nova črna. A ne katerakoli črna, temveč različica 4.0, kot so jo poimenovali. Že desetletje se namreč v svetu črne barve odvija prava drama. Pred desetimi leti je britansko-indijski umetnik Anish Kapoor eksperimentiral s takrat najtemnejšo črno barvo, imenovano Vantablack, ki so jo v Veliki Britaniji ustvarili z mislijo na uporabo v vojski in ki absorbira kar 99,8 odstotka svetlobe.

Kapoor je bil nad ultračrno tako navdušen, da si je od proizvajalcev izgovoril monopol nad njeno uporabo v umetnosti. Med artisti je završalo in mnogi so se posvetili razvijanju svoje najbolj črne črne, med njimi tudi britanski umetnik Stuart Semple. Najprej je ustvaril Black 2.0, nato Black 3.0, zdaj pa ponuja barvo, ki jo je razvijal sedem let in ki pogoltne več kot 99,95 odstotka svetlobe. Poimenoval jo je Black 4.0 in jo je na spletu mogoče kupiti pakirano po poldrugi deciliter ali en liter, plastenka s šestimi litri je za zdaj razprodana. Barva je dostopna vsem, ki se jim ne zdi škoda odšteti petinpetdeset evrov za deci in pol; pred nakupom morajo le potrditi, da sprejemajo piškotke in da niso Anish Kapoor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.