Goran Kompoš

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Plošča

The Thing with Otomo Yoshihide: Shinjuku Crawl

2009, Smalltown Superjazzz

+ + + +

Norveško-švedski trio The Thing si je med desetletnim obstojem na studijskih ploščah in še raje v koncertnem kontekstu priropotal in pripiskal odmeven freejazzovski status z nekakšnim rockovskim oziroma punkovskim vzgibom. Njegova najraje udarna forma najbrž sicer ni po godu neprožnim jazzovskim konservativcem, toda spoštljivost do jazzovskih tradicij trio mojstrsko izkazuje v drznih prevodih eminentnežev, kot so Don Cherry, Albert Ayler in Duke Ellington. Je pa zasedba v svojih sodelovanjih (Thurston Moore, Jim O'Rourke ...) in s priredbami skladb popularnih rocko-vskih kreativcev (White Stripes, PJ Harvey, Lightning Bolt, Yeah, Yeah, Yeahs ...) vselej uhajala iz togih jazzovskih okvirov. Basist Ingebrigt Håker Flaten in bobnar Paal Nilssen-Love, ki ju v številnih zasedbah redno videvamo na domačih koncertnih prizoriščih, sestavljata eno najbolj udarnih, raznovrstnih, uigranih ritemsekcij ta čas, še bolj pa je med privrženci svobodnejših jazzovskih muzik prepoznaven tudi nam dobro znani saksofonist Mats Gustafsson. Odprtost do sodelovanj z različnimi glasbeniki je trojec potrdil leta 2007 na turneji po Japonski, kjer se mu je pridružil Otomo Yoshihide, eden od koncertov pa je bil konec lanskega leta zapisan na plošči Shinjuku Crawl. Tudi Yoshihide se je že večkrat predstavil slovenskim ljubiteljem svobodnjaških muzik - bodisi v solističnih različicah z gramofoni in kitaro ali pa s svojo skupino New Jazz Ensemble.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.