Veljko Njegovan

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Plošča

Avey Tare: Down There

2010, Paw Tracks

+ + + +

Kadar govorimo o ustvarjalnem jedru ameriške indie skupine Animal Collective, najprej pomislimo na Pando Beara (Noah Lennox) in Aveyja Tara (Dave Portner), ki v kolektivu igrata vidnejši vlogi. Čeprav so bili fantje iz kolektiva po nepričakovanem uspehu albuma Merriweather Post Pavilion precej zaposleni s turnejami, jim je letos uspelo realizirati EP Fall Be Kind in videoalbum ODDSAC, katerega projekcijo smo pred kratkim imeli priložnost videti tudi v Ljubljani. Neverjetna ustvarjalnost omenjenega dvojca pa se pri tem ne konča - Panda Bear, ki je s samostojnim albumom Person Pitch (2007) zaslovel še pred velikim pokom epohalnega albuma z matično zasedbo, je letos izdal singel Tomboy, s katerim napoveduje skorajšnjo izdajo (težko pričakovanega) istoimenskega albuma. Sredi te hiperproduktivne ustvarjalnosti pa je še najbolj presenetil Avey Tare, ki je po dolgem čakanju končno izdal samostojno ploščo. In če so doslej oboževalci matičnega kolektiva verjeli, da je glavna gonilna sila tega avtorskega dueta Panda Bear, so bili v veliki zmoti, saj se Portner predstavi kot izrazito zrel in zanimiv avtor, nad katerim pa še zmeraj lebdi gromozanska senca skupine Animal Collective. Portnerjeva soloplošča pravzaprav dokazuje, koliko je njegov angažma v Animal Collectivu pomemben - izrazito psihedelični, elektronski zvoki zapolnjujejo skorajda celoten plošček, ki v marsikateri sekvenci spominja na starejše albume te skupine.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.