• STA

    12. 2. 2024  |  Svet

    Ameriški senat podprl nadaljevanje postopka za pomoč Ukrajini

    Ameriški senat je v nedeljo na proceduralnem glasovanju s 67 glasovi proti 27 podprl nadaljevanje zakonodajnega postopka za sveženj pomoči tujini, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    11. 2. 2024  |  Svet

    »Izraelci nas nikoli niso marali«

    "Življenje je skrajno težko. Nikoli ni bilo lahko, sedaj pa res močno pritiska na nas. Žalostni smo, jezni in frustrirani. Preveva nas občutek popolne nemoči. Zdi se nam, da ne moremo nič narediti, da bi spremenili položaj in pomagali ljudem v Gazi. Vsak dan in vsako noč smo priča vdorom izraelskih naseljencev v naše domove. Vdirajo v srce naših vasi in mest z brzostrelkami v rokah."

  • Uredništvo

    11. 2. 2024  |  Kultura

    »Moje solze na odru so iskrene«

    "Na odru podoživljam vse, kar se mi je resnično zgodilo v življenju – veliko žalosti in neuslišanih ljubezni. Moje solze na odru so iskrene tako kot tiste ljudi iz občinstva. Svoboda in spoštovanje sta vrednoti, ki ju najbolj cenim, tako kot tudi dobrota in ljubezen, držim se teh postulatov. Potem me ni strah ničesar več."

  • STA

    12. 2. 2024  |  Svet

    Ukrajina / Skoraj 29.000 gospodinjstev brez elektrike

    Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskega napada z brezpilotnimi letali. V napadu je bila poškodovana energetska infrastruktura, zaradi katere je v mestu Pavlohrad na jugu države in njegovi okolici brez elektrike ostalo skoraj 29.000 gospodinjstev, je danes opozoril guverner regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak. Napadi sicer niso terjali žrtev.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Kultura

    Tako bo Svetlana Makarovič praznovala svoj 85. rojstni dan

    Ob 85. rojstnem dnevu književnice, glasbenice in igralke Svetlane Makarovič, ki ga je praznovala minuli mesec, ter ob izidu njene tretje zbirke haikujev, Mladinska knjiga danes ob 18. uri v Mini teatru pripravlja glasbeni recital Ognji in sence. Pesnici se bo na odru pridružil violinist in komponist Matija Krečič.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Svet

    Nizozemska mora ustaviti dobavo delov za izraelska vojaška letala

    Nizozemska mora v sedmih dneh prenehati dobavljati dele za bojna letala F-35, ki jih Izrael uporablja na območju Gaze, je danes razsodilo prizivno sodišče v Haagu. Kot je utemeljilo svojo odločitev, obstaja jasno tveganje, da bodo letala vpletena v kršenje mednarodnega humanitarnega prava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Svet

    Selitvene vrste živali po celem svetu so ogrožene

    Selitvene vrste živali po celem svetu so ogrožene, je razvidno iz danes objavljenega poročila sekretariata Konvencije ZN o varstvu selitvenih vrst prosto živečih živali (CMS). Vsaki peti selitveni vrsti grozi izumrtje, pri 44 odstotkih selitvenih vrst pa opažajo upad populacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Monika Weiss

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Družba

    Kdo je dobil milijon evrov?

    »Bogato in skrajno nenavadno,« – sta dva izmed odzivov, ki smo jih v zadnjih dneh dobili od sogovornikov, zlasti odvetnikov, ko smo jih spraševali o »več kot milijon evrov visokem plačilu«, ki ga je v 7,7-milijonskem poslu s stavbo na Litijski cesti v Ljubljani prejela odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Ta tudi nam tolikšnega plačila ni zanikala – zatrdila je le, da plačilo »ne vsebuje nobenih plačil za ali tretjim osebam«. A to ni vse: njena vloga pri Litijski odpira še eno pomembno vprašanje, namreč o njeni (dvojni?) vlogi pri pravnem svetovanju državni avtocestni družbi Dars.

  • Borut Mekina

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Dominika Švarc Pipan / »Vsi so se postavili proti meni, le Tanja Fajon ne«

    Z Dominiko Švarc Pipan smo se sestali na ministrstvu za pravosodje dan po tem, ko je o svoji politični prihodnosti govorila s predsednikom vlade. Za širšo javnost je bil januar 2024 čas, v katerem je besedna zveza objektivna odgovornost dobila nov pomen. Kako naj ravna politik, ki naredi napako? Njeni kritiki, predvsem bivši kolegi iz SD in tudi politiki iz SDS, so želeli, da bi se nemudoma posula s pepelom in molče odšla. Predvsem pa, da sama ne bi preiskovala, kaj je pri projektu, za katerega je bila odgovorna, šlo narobe. Odločila se je, da bo odšla. A šele po tem, ko je v sefih pravosodnega ministrstva zavarovala nekaj dokazov. Ti zdaj tam še vedno čakajo na prihod kriminalistov. O tem gotovo nekaj ve, konec koncev je od leta 2010 do 2016 opravljala tožilsko delo na meddržavnih sodiščih.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Uvodnik

    Uvodnik / Na vrsti je premier

    Vlada je imenovala novega direktorja javne agencije Spirit. Gre za državno agencijo, ki podjetjem za različne razvojne projekte razdeli okoli 50 milijonov evrov – vsako leto. Vse poteka prek javnih razpisov, gre za agencijo, ki razpolaga z zneski, razmeroma visokimi za slovenski prostor. Agencija spada pod ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han, sicer drugi človek SD. In koga je na Hanov predlog vlada imenovala na položaj direktorja za petletni mandat? Dosedanjega vršilca dolžnosti Roka Capla, ki ga je na mesto vršilca dolžnosti februarja 2022 postavila vlada Janeza Janše, ko je ministrstvo še vodil predsednik SMC oziroma stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

  • Borut Mekina

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Čiste roke

    Ena najbolj eksplozivnih političnih afer, ki je pretresla Italijo v njeni polpretekli zgodovini, se je imenovala Čiste roke, Mani pulite. V Mladini smo leta 2004 objavili intervju z italijanskim tožilcem Antoniem Di Pietrom, ki je pojasnil potek zgodbe. Začela se je nedolžno, z majhnim, a nenavadnim odkritjem. Di Pietro je ugotovil, da je eden od manj pomembnih politikov iz italijanske socialistične stranke, Mario Chieso, plačeval bivši ženi višjo preživnino, kot so znašali njegovi uradni dohodki. Bivša žena se je pritoževala nad po njenem prenizko preživnino, Di Pietro pa je sumil, da je nekaj narobe. Ob pregledu njegovega poslovanja je dobil odgovor, ki ga je iskal: politik je imel precej višje dohodke. In sicer zato, ker je od neke čistilnice dobival podkupnino. Nekaj zase, nekaj pa za svojo stranko.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Družba

    Slavko Gaber / »Ni vprašanje, ali Robert Golob lahko reši mandat – to je dolžan storiti«

    Slavko Gaber je bil nekoč minister za izobraževanje z najdaljšim ministrskim mandatom v vseh vladah velike LDS, bil je tudi eden od podpredsednikov te stranke. Po njenem zatonu se je iz politike umaknil, danes je profesor na ljubljanski pedagoški fakulteti, kjer se ukvarja z vprašanji edukacije. Verjetno je eden od najboljših poznavalcev različnih šolskih sistemov v Sloveniji, skupaj s somišljeniki pa je konec januarja pripravil obširen dokument, ki naj bi postavljal temelje za sistemski premislek o prihodnosti slovenskega izobraževanja. Gre za alternativno različico »vladnega« nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja, ki ga je v torek predstavila skupina pod vodstvom dekana pedagoške fakultete dr. Janeza Vogrinca. Zakaj dva programa? Dve strategiji? Gaber bi na to vprašanje odvrnil, da so razlike že v samem izhodišču.

  • Luka Volk

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Kultura

    Tudi slovenski glasbeniki za izključitev Izraela

    Skupina nevladnih organizacij, z Gibanjem za pravice Palestincev na čelu, ter glasbenikov in kulturnikov je RTV Slovenija pozvala, naj znotraj Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki bdi nad organizacijo Evrovizije, sproži postopek za izključitev Izraela iz zveze in evrovizijskega tekmovanja. Med podpisniki sta tudi Zala Kralj in Gašper Šantl, dvojec, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopal leta 2019, in Tomaž Mihelič iz skupine Sestre, ki je državo zastopala leta 2002, pa Jernej Dirnbek - Dimek (Mi2), Tomislav Jovanović - Tokac (Dan D), Saša Vipotnik (AKA Neomi), Aleksandra Ilijevski (Pliš), Zlatko, Masayah, N’toko, Domen Valič, Svetlana Makarovič in Boris Cavazza, če jih naštejemo samo nekaj.

  • Tudi mi smo krivi

    Dejanje Gibanja za pravice Palestincev, ki je prejšnji teden med sejo v državnem zboru razvilo več palestinskih zastav, aktivistka pa je v zrak dvignila rdeče obarvane roke z napisom »sankcije zdaj«, je razkrilo veliko več kot le odnos slovenske politike do genocida v Gazi. Razkrilo je razliko med tistimi, ki imajo roke samo zato, da grabijo po stvareh, in tistimi, ki kdaj poprimejo še za koncepte. Poslanka SDS Jelka Godec se je odločila kri na rokah aktivistke vzeti dobesedno in neokusno izkoristiti prenos nacionalne televizije, da se ustraši za svojo varnost, poslanka Levice Nataša Sukič pa ji je v odgovor dala lekcijo iz – metafore. Pojasnila ji je, da intervencija v državnem zboru predstavlja simbolno podporo ljudem v Gazi in ne ogroža nikogar, da pa prebivalce Gaze ogrožajo oziroma ubijajo bombe, ki jih nanje meče Izrael.

  • Monika Weiss

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Družba

    Dobiček, ne pa cena elektrike

    Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Elektro Primorska – tri od petih podjetij, ki so v Sloveniji odgovorna za distribucijo elektrike do končnih odjemalcev – so morali v zadnjih dveh mesecih vrniti pet milijonov evrov državne pomoči, ki so jo iz evropskih virov dobili večinoma v letih 2018 in 2019. Še šest milijonov evrov, kolikor jim je pripadlo na podlagi razpisa iz leta 2017, pa jim sploh ne bo nakazanih. Pomoč so morali vračati, ker izkazujejo previsoke dobičke. Elekrodistribucijska podjetja so namreč že leta eden od najbolj dobičkonosnih členov oskrbne verige z elektriko – verige, katere cilj nikakor ne bi smel biti kovanje dobičkov, torej dividend za svoje delničarje in nagrad za poslovodstva, ampak zagotavljanje cenovno dostopne elektrike prebivalcem ter vlaganja v potrebne tehnološke posodobitve elektroenergetske infrastrukture.

  • Dva pomena 10. februarja

    Novinar Edvard Žitnik je konec januarja v oddaji Intervju gostil Jerneja Ščeka, mladega Tržačana, filozofa, publicista, profesorja zgodovine in filozofije na tržaškem Liceju Franceta Prešerna ter dobrega poznavalca zgodovine in dogajanja na Tržaškem, Primorskem in v Italiji. Zadnji del pogovora je novinar namenil bližnjemu 10. februarju in fojbam, ki so z njim neizogibno povezane. Od leta 2004 je 10. februar v Italiji namreč dan spomina na žrtve fojb in eksodusa, pa tudi na druge dogodke ob vzhodni meji. Italija ima seveda vso pravico, da se spominja teh zanjo travmatičnih dogodkov. Žal pa kljub obsežnim in poglobljenim raziskavam te problematike italijanskih in slovenskih zgodovinarjev, ki so prišli do podobnih ugotovitev, večina italijanske politike, njeni najvišji predstavniki in del medijev raje uporablja manipulacije in potvarjanje tega dogajanja ob hkratnem zamolčevanju zločinov fašističnih/okupacijskih oblasti. Pri tem izrabljajo narodnostna čustva, napihujejo število umrlih, ki naj bi bili usmrčeni zgolj zaradi tega, ker so bili Italijani, govorijo o genocidnosti Slovanov. Vse to se še stopnjuje na vsakoletni slovesnosti v spominskem parku ob bazoviškem jašku.

  • Jure Trampuš

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Netovariško slovo

    Presenečenje, ki ga je v torek, sredi razčiščevanja, kakšna prihodnost čaka SD, razkril vodja poslanske skupine Levice Matej Vatovec, ni bilo pravo presenečenje. Vatovčevo sporočilo, da so odnosi v poslanski skupini tako skrhani, da se pričakuje odhod Mihe Kordiša, neuradnega voditelja »levega krila« stranke, je bilo v resnici pričakovano. Hkrati je Levica napovedala, da naj bi Miho Kordiša razrešila iz članstva v vseh odborih in v preiskovalni komisiji.

  • Luka Volk

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    »Hočem bit’ vojak«

    Nove obrambne strategije republike Slovenije med drugim v ospredje postavlja vprašanje popolnitve vojske, za kar, tako v strateških dokumentih, ki so jih pripravili na obrambnem ministrstvu, rešitev vidijo ne le v stalni sestavi in pogodbeni rezervi, ampak tudi v obvezni rezervi. »Na podlagi odločitev pristojnih organov bo naraščanje lahko temeljilo tudi na obvezni rezervi ter možnosti selektivne oziroma splošne vojaške obveznosti in uvedbi vseh sestavin vojaške ter preostalih obrambnih dolžnosti,« je zapisano v dokumentih.

  • Monika Weiss

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Družba

    Ugasnila Jedrska.si / Vzrok je pomanjkanje denarja, Janša je jezen

    Očitno se vse dobro prej kot slej konča. Internetna stran jedrska. si je nehala delovati. Nastala je v času prejšnje vlade in je prek družbenih omrežij intenzivno promovirala jedrsko energijo, zlasti gradnjo drugega bloka v Krškem. Jedrska.si je delovala kot projekt posavske medijske hiše ePosavje Media, odgovorna urednica šestčlanske ekipe je bila strokovnjakinja za digitalno komunikacijo Tamara Langus, finančno pa so stran podpirala »lokalna podjetja, ki poslovno sodelujejo z jedrsko industrijo v Sloveniji«.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Dva leva

    Komentar / Med gentrifikacijo in partifikacijo

    Ampak prav res. Člani širšega vodstva SD so socialdemokrati prav toliko in prav na tak način, kot so ljubitelji retro filmskih burkežev bratov Marx marksisti. Od socialdemokratske identitete je stranki SD ostalo bore malo. Tam nekje od Pahorjevega prevzema (1997) se je odrekla vsemu, kar bi programsko, konceptualno in vsebinsko lahko šteli za socialdemokratsko misel in idejo. Na začetku je stranka še premogla nekaj intelektualcev, ki so bili sposobni misliti socialdemokracijo in so imeli tudi neko javno veljavo, zdaj ni od nje ostalo nič. Še tistih nekaj družboslovcev iz Pahorjeve dediščine, ki so oportuno ostali, dokler so imeli od stranke korist, je začelo bloditi po najobskurnejših desničarskih portalih in medijih ali so se celo priključili Logarjevi platformi natega.

  • Monika Weiss

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Svet

    Potrojitev parkirnine za terence

    Parižani so prejšnjo nedeljo na referendumu potrdili trikratno podražitev parkirnine za cestna terenska vozila (SUV, angl. Sports Utility Vehicle), ki jo je predlagala županja Anne Hidalgo. Za podražitev s šest evrov na uro na 18 v mestnem središču, v predmestju pa s štirih evrov na uro na 12 je glasovalo skoraj 55 odstotkov udeležencev glasovanja.

  • Luka Volk

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Družba

    Feministični bavbav

    Pater Branko Cestnik, ki deluje v župniji Frankolovo, ni navaden duhovnik. Piše spletni dnevnik, nekoč je v njem zapisal celo, da bi se moral Janez Janša umakniti iz politike, pogosto komentira aktualne zadeve na platformi X in zna biti precej kritičen do cerkve. Živel je v velikih evropskih prestolnicah, tudi v Nemčiji, kjer je pomagal pri integraciji beguncev, a obenem svari pred domnevno islamizacijo Evrope in grozotami feminizma.

  • Vanja Pirc

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Se bo po pritiskih na zaposlene Ljubljana odpovedala zamisli o megavrtcu? 

    Skoraj dve desetletji minevata, odkar je slovensko šolstvo vodil minister Milan Zver, ki je samovoljno, brez soglasja pedagoške stroke, pogosto celo brez njene vednosti, pripravljal ukrepe, za katere ni imel strokovnih utemeljitev in podlag. Upor strokovnjakov je bil glasen in enoten.

  • Uredništvo

    9. 2. 2024  |  Družba

    »Tako v športu kot v politiki se ljudje oklepajo stolčkov. To ni dobro.«

    "Treba je tudi pokazati, kdaj oditi. Tako v športu kot v politiki se ljudje oklepajo stolčkov, ker jih bodisi ne brcnejo iz organizacije bodisi ne umrejo … To ni dobro, včasih je treba reči, gremo naprej, življenje je lepo. Res je lepo, pred seboj imam še tri leta mandata, zdaj mi je po svoje še lažje, ker mi ni treba razmišljati o letu 2027. To je tudi pritisk na druge."

  • Se je nervoznemu Igorju Šoltesu telefon pokvaril?

    Nakup sodne stavbe na Litijski se bere kriminalka, vendar ne le zgolj zaradi kriminalne in korupcijske vsebine. Redko se zgodi, da bi zaradi gostobesednosti kakšnega politika, ki se je odločil, da rešuje svojo umazano čast in kožo ter spregovori, javnost poznala toliko podrobnosti in fragmentov kakšne politične afere. Običajno naletimo na zid molka in tišine. Tokrat je vlogo nekakšne preiskovalke v zgodbi, kjer je bila po lastnih besedah žrtev spretno domišljenega scenarija zarote svojih sodelavcev, prevzela kar ministrica za pravosodje. Polna energije in volje, da počisti Avgijev hlev sistemske korupcije v svojih vrstah.

  • Luka Volk

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Kultura

    Pisateljici so zaradi načelne drže odpovedali gostovanje v Avstriji 

    Mlada pisateljica Lana Bastašić, ki se je rodila v Zagrebu, a je večino življenja preživela v Banjaluki, je za literarni prvenec Ujemi zajca prejela nagrado Evropske unije za literaturo 2020. S knjigo se je odpravila po svetu, vrstili so se prevodi, tudi v slovenščino, nekateri so jo oklicali celo za Eleno Ferrante z Balkana. Ne samo knjiga, odkar je z njo doživela tolikšen uspeh, je skoraj kot nomadka po Evropi potovala tudi sama – nazadnje je zatočišče našla v Berlinu. Tam je podpisala pogodbo z ugledno založniško hišo S. Fischer. Resnično ji je uspel veliki met, a zdaj je bila vse to pripravljena spustiti iz rok. Zaradi načelnosti.

  • Gregor Kocijančič

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Svet

    Krčenje

    Ko so analitiki ameriške velebanke Goldman Sachs ob vzponu ChatGPT napovedali, da bo umetna inteligenca nadomestila 300 milijonov zaposlenih, se niso šalili. Odpuščanje je zajelo tehnološko panogo v ZDA, kar je posledica prehoda v avtomatizacijo delovnih mest in čedalje večjega zanašanja na moč generativne umetne inteligence, hkrati pa gre za krčenje delovne sile, ki so jo tehnološka podjetja okrepila med pandemijo.

  • Komentar / En mesec stavke

    Zdravniška stavka sredi februarja 2024 traja že mesec dni in vse bolj spominja na Šijanove maratonce, ki tečejo častni krog, kultni film iz leta 1982. Filmski prizor se ponavlja že enajstič, morda dvanajstič, le kdo bi štel in komur mar. Zgodba o zdravniških plačah je mešanica izvirne zgodbe tridesetletnih protislovij slovenskega zdravstva, depresivnega razpoloženja zaposlenih, črnega humorja zdravstvenih dobičkarjev. Stavka je vedno politično dejanje, raje oplazi leve kot desne vlade in tudi tokrat je tako. Delno je odraz stiske, pa tudi prevzetnosti zdravnikov, hkrati postopoma razkriva blasfemičnost sedanjega zdravstvenega sistema. V resnici ponuja izvrsten dokaz tihe privatizacije zdravstva znotraj javnega zdravstvenega sistema, sistemski kaos ustreza vsem z vrha zdravstvene hierarhije. Zato nihče ne ve, kaj naj bi prinesle višje plače zdravnikov, kakšne bi bile njihove sistemske koristi in posledice. Še največ obeta umik soglasij za nadurno delo, ne kot stavkovni pritisk, temveč kot dokončno razkritje organizacijske anomalije javnega zdravstva. Pravica do stavke je sveta reč, sicer bolj modrih ovratnikov kot belih. Toda trk pravic, ko gre za zdravje in socialno varnost ljudi, zahteva politično in moralno odgovornost. In tu so, žal, pogrnili vsi, politične oblasti in zdravniški ceh.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Kolumna

    Komentar / Pogojno koristna

    Nakup sodne podrtije je doslej največja afera te koalicije. Škoda je materialna (nekaj proč vrženih milijonov) in politična – še zmanjšano zaupanje v oblast, posredno pa točke za Janšo. Pogojno pa je afera tudi koristna.