Tjaša Zajc

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Družba

Za duše v vicah

Služenje cerkve in varstvo okolja

© Arhiv Mladine

Prvi november ni le dan spomina na preminule, temveč tudi čas prinašanja cvetja in sveč na grobove. Ker izrabljene sveče obremenjujejo okolje, je ministrstvo za okolje letos že sredi oktobra začelo akcijo Bi prižgali letos svečo manj. Z njo poziva k manjši uporabi sveč, saj vam »predniki ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci pa vam bodo za to hvaležni«. Ena izmed možnosti za manjšo porabo sveč je uporaba elektronskih sveč, ministrstvo pa je šlo v iznajdljivosti in varčnosti še dlje in ustvarilo stran za virtualne sveče.

Da je mogoče sredstva namesto za sveče smiselneje in bolj okoljevarstveno naravnano porabiti drugje, pa se je domislil tudi župnik Župnije Homec Lojze Hostnik. Verniki njegove župnije so dobili letak, naj namesto za sveče denar darujejo župnijam oziroma za vse duše v vicah. V nagovoru vernikom je zapisal: »Tako kot pri pogrebih 'namesto cvetja' darujemo za svete maše za naše rajne, lahko tudi tukaj darujemo 'namesto sveč' za vse duše v vicah. Torej denar, ki ga morda nameravamo porabiti za mnogo sveč, ki hitro izgorijo, lahko nekaj od tega darujemo za svete maše za duše v vicah in s tem naredimo trojno dobro delo: pomagamo za milosti dušam v vicah, pomagamo duhovnikom, ki po manjših župnijah nimajo dovolj za opravljanje mašnih namenov, in ohranjamo čisto okolje, ker je manj plastičnega odpadka od sveč.«

Cerkev je v svetu in tudi pri nas premožna ustanova. Po navedbah Koalicije za ločitev države in cerkve v Sloveniji je premoženje cerkve v naši državi skupaj s povezanimi organizacijami ocenjeno na več kot milijardo evrov. Po nekaterih ocenah od države prek nakazil, donacij, naročil in pomoči na leto dobi več kot 10 milijonov evrov sredstev. Ob vsem tem pa verniki pri mašah vedno darujejo sredstva, ki niso nikoli obdavčena.

A kot kaže, teh prav tako nikoli ni dovolj. Torej je še dan mrtvih postal odlična priložnost za dodaten zaslužek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.