Erik Valenčič

 |  Mladina 47  |  Politika

Neonacizem v Sloveniji: Povej mi, s kom se družiš

Neonacizem pri Slovenski demokratski mladini v Žireh

Svastika in poziv na obračun

Svastika in poziv na obračun
© Arhiv Mladine

Kristjan Podobnik iz Žirov je član tamkajšnje Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka Janševe SDS. Od ustanovitve SDM v Žireh 15. decembra 2010 je Kristjan zelo dejaven v njenih vrstah. O tem pričajo fotografije in njegovo sodelovanje na podmladkovi strani na Facebooku. Udeležuje pa se tudi dogodkov, ki jih pripravlja SDS. Nazadnje je bil prisoten na predstavitvi Irene Tavčar, kandidatke SDS za državni zbor iz Žirov. Sedel je v prvi vrsti. Marca letos je sodeloval še na zimskih športnih igrah SDS, ki so potekale v Cerknem, in tam zastopal Občinski odbor SDS Žiri.

Poleg tega, da je Kristjan zvest privrženec SDS, je tudi odkrit neonacist in privrženec neonacistične skupine Blood & Honour. Na svojem profilu na Facebooku (njegovo uporabniško ime je Razy Kristjan) je objavil serijo fotografij, ob katerih o tem ni nobenega dvoma. Na njih se pojavlja skupaj z „obritoglavimi“ prijatelji, ki pozirajo v majicah z neonacističnimi simboli. Po fotografijah sodeč je neonacist že kar nekaj let. Zelo zgovorne so tudi objavljene risbe, domnevno njegovo delo. Na eni do njih je upodobljen razjarjen neonacist s tetovirano svastiko, na eni roki ima iztegnjen sredinec, v drugi pa drži nož. Pod risbo je pripis: „Za vami stoji pravo, za nami pravica.“

Kristjan je poleg tega strasten zbiralec starin (v glavnem nacističnih odlikovanj, kot so častni prstani SS). Od leta 2006 sodeluje na forumu skrajno desničarske skupine Tu je Slovenija, kjer omenjene stvari preprodaja oziroma kupuje.

Ne gre pa samo za starine. Iz razprav je razvidno, da je želel kupiti tudi „bokser“, ki velja za hladno orožje. Nadalje, prisoten je na omrežju Google+, kjer je pod svoje ime pripisal: „Oi! Ain’t Red! 828!“, torej: „Oi! Nisem rdeč! HBH!“ HBH je mednarodno uveljavljena kratica za „Hail Blood & Honour!“ Ima pa tudi blog na Netlogu, kjer med drugim razmišlja, kdo je „čefur“: „Čefur je človek, ki je načeloma nestrpen do Slovenije in Slovencev, prav tako do vsakršnih simbolov slovenstva. Čefurji brez pravega razloga slovencem kradejo, jih zmerjajo, pretepajo, v nekaterih primerih celo ubijajo in posiljujejo.“

Ni nujno, da je Kristjan edini neonacist v SDM Žiri, saj je na njihovih fotografijah zaslediti še kakšnega „obritoglavca“, Žiri pa tudi veljajo za eno od središč neonacistov v Sloveniji.

SDM smo vprašali, ali Kristjan v njej zaseda kakšno funkcijo, a nismo dobili odgovora. Je pa tudi res, da Kristjan ni več tako zelo odkrit neonacist. Njegove slike na profilu na Facebooku so od torka zaklenjene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.