Erik Valenčič

 |  Mladina 51  |  Družba

Sovražni govor v hrvaški cerkvi

O maticah in vijakih

Dva vijaka ne moreta eden v drugega

Dva vijaka ne moreta eden v drugega
© Arhiv Mladine

V hrvaških cerkvah so začeli prodajati še eno čtivo, ki je po stopnji sovražnega govora doseglo najnovejše dno. Naperjeno je proti istospolno usmerjenim. Avtor protihomoseksualne literature, 80 strani dolge knjižice Gejevske parade – manifestacije sprijene spolnosti, je don Andro Ursić z otoka Brač. Publikacijo je posvetil junijski Paradi ponosa v Splitu, na kateri so huligani fizično obračunali z udeleženci, jih obmetavali s kamenjem in podobno. Takrat je don Ursić javno razglašal, da je mesto gejevski skupnosti v dolini gobavcev.

Vsebini knjižice je težko slediti, saj miselni tok avtorja tava nekje po podzemlju človeške psihe in zmedeno skače s teme na temo: kondome bi morali nositi na glavah, neoliberalizem uporablja pedofilske škandale, da bi uničil še edino moralno avtoriteto – cerkev – in tako zanetil kaos na vseh ravneh, bog nam pravi, naj se množimo in napolnimo Zemljo, pojem pedofilija pa ne bi smel pomeniti bolezenske spolne usmerjenosti, saj gre le za ljubezen do otrok, in bog se usmili, kam smo pa prišli, da sedaj otroka ne smeš niti tako – »prijateljsko poljubiti« …

V knjižici je fotografija dveh najbolj navadnih vijakov, ki predstavljata penisa, v besedilu pa je pojasnjeno: »Dva vijaka ne gresta drug v drugega in tudi žeblja ne moreš zabiti v žebelj.« A to ni vse. Po don Ursićevem prepričanju je homoseksualni akt agresiven in v osnovi nemogoč, saj »ima moški vijak, ki gre s svojimi navoji popolno zgolj v matico«. Kot dodaten dokaz priloži še sliko vtikača, položenega poleg vtičnice, pod njo pa pripis, ki naj dokončno pojasni naravno spolno občevanje: »Vtikač išče vtičnico.«

Don Ursić ni osamljen v križarski vojni proti istospolno usmerjenim. Vidni teolog Adalbert Rebić je po nasilnih izgredih v Splitu dejal, da so napadeni udeleženci Parade ponosa »dobili prav to, kar so iskali«, Glas koncila pa homoseksualce napada, naj se že enkrat obvladajo. Ne eden ne drugi in tudi vsa vesoljna cerkev v svoji gonji proti homoseksualnosti nočejo opaziti, da so skoraj vsak dan odkriti novi primeri zlorabe otrok. Tako na koncu pridemo spet do zarote, ki naj bi jo proti cerkvi kovali liberalci, intelektualci in ateisti. To, česar cerkveni vrh na Hrvaškem in drugod ne razume, je, da vsem naštetim sploh ni treba kovati nobene zarote proti cerkvi – lahko se le udobno namestijo v naslanjačih in opazujejo, kako cerkev zaradi vseh škandalov in sovraštva sama leze v moralni bankrot.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.