Erik Valenčič

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Svet

Nevarna pot v demokracijo

O arabski pomladi, njenih (ne)uspehih in posledicah

Tunizijski diktator Zin Abidin Ben Ali, egiptovski Hosni Mubarak, libijski Moamer Gadafi in jemenski Ali Abdulah Saleh so dočakali vsak svoj, bolj ali manj primeren konec dolgoletnih in s krvjo zaznamovanih vladavin. Njihove usode so bile različne. Ben Ali se je rešil s sramotnim pobegom v Savdsko Arabijo, tja je bil namenjen tudi Mubarak, a so ga zadnji hip prestregli in je končal v zaporu.

Gadafija so nazadnje našli v kanalizacijskem jašku in ga kmalu zatem usmrtili, Ali Saleh pa je privolil, da bo v začetku prihodnjega leta sestopil z oblasti, v vmesnem obdobju pa državo vodi vlada narodne enotnosti. V zameno za odhod mu je bila obljubljena imuniteta pred sodnim preganjanjem, proti čemur so protestirale številne človekoljubne organizacije.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.